Ciasto metrowiec jak u babci – puszyste, z kremem, ale lżejsze. Przepis na deser, który przypomina dzieciństwo

Anna Daniluk
Ciasto metrowiec kojarzy się z dzieciństwem.
Ciasto metrowiec kojarzy się z dzieciństwem. gbh007/Getty Images
Metrowiec to ciasto, które kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami i zapachem domowej kuchni. W tej wersji jest lżejszy, delikatniejszy i ma mniej cukru – ale nie traci przy tym nic ze swojego smaku. Dwukolorowe warstwy biszkoptu i puszysty krem tworzą deser, który przywołuje uśmiech szczęśliwego dziecka. Jeśli szukasz przepisu, który łączy tradycję z nowoczesnością – ten metrowiec to strzał w dziesiątkę.

W skrócie:

Ciasto metrowiec – przepis na lekki i wilgotny wypiek

Liczba porcji: 16 kawałków.

Czas przygotowania: 90 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na dwa biszkopty (jasny i ciemny):

  • 6 jajek,

  • 120 g cukru,

  • 250 ml oleju rzepakowego,

  • 250 ml mleka,

  • 350 g mąki pszennej tortowej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta),

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,

  • 150 g masła,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 100 g cukru,

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Do dekoracji:

  • 150 g czekolady deserowej,

  • 50 ml śmietanki 30 procent.

Jak zrobić ciasto metrowiec?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku upiecz biszkopty. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj dalej. Dodaj żółtka, olej, mleko i wanilię.

  2. Na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao.

  3. Upiecz oba biszkopty osobno w dwóch keksówkach o wymiarach 30×10 cm  w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut. Wystudź ciasto.

  4. Następnie przygotuj krem. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 100 ml mleka zmieszaj z żółtkiem i mąkami.

  5. Wlej do gorącego mleka, energicznie mieszaj do zgęstnienia. Gdy ostygnie, zmiksuj z miękkim masłem.

  6. Następnie składaj ciasto. Pokrój oba biszkopty na równe plastry (ok. 1,5 cm). Sklejaj na przemian jasne i ciemne kawałki kremem. Całość ułóż w kształt metra i schłodź.

  7. Na koniec przyrządź polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej ciasto i odstaw do zastygnięcia.

To ciasto to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też ozdoba stołu. Dwukolorowe biszkopty, przełożone delikatnym kremem budyniowym i oblane cienką warstwą czekolady, prezentują się spektakularnie. Zrobienie wymaga dobrego zaplanowania i etapowego przygotowania składników, ale jest warte zachodu. Wtedy uzyskasz niemal bezproblemowy wypiek. Polecam podać je na imieninach, urodzinach lub w czasie spotkań w gronie znajomych. Smacznego!

Poznaj inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni