W skrócie:
Ciasto metrowiec – przepis na lekki i wilgotny wypiek
Liczba porcji: 16 kawałków.
Czas przygotowania: 90 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na dwa biszkopty (jasny i ciemny):
6 jajek,
120 g cukru,
250 ml oleju rzepakowego,
250 ml mleka,
350 g mąki pszennej tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta),
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Na krem budyniowy:
500 ml mleka,
150 g masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g cukru,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Do dekoracji:
150 g czekolady deserowej,
50 ml śmietanki 30 procent.
Jak zrobić ciasto metrowiec?
Sposób przygotowania:
Na początku upiecz biszkopty. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj dalej. Dodaj żółtka, olej, mleko i wanilię.
Na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao.
Upiecz oba biszkopty osobno w dwóch keksówkach o wymiarach 30×10 cm w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut. Wystudź ciasto.
Następnie przygotuj krem. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 100 ml mleka zmieszaj z żółtkiem i mąkami.
Wlej do gorącego mleka, energicznie mieszaj do zgęstnienia. Gdy ostygnie, zmiksuj z miękkim masłem.
Następnie składaj ciasto. Pokrój oba biszkopty na równe plastry (ok. 1,5 cm). Sklejaj na przemian jasne i ciemne kawałki kremem. Całość ułóż w kształt metra i schłodź.
Na koniec przyrządź polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej ciasto i odstaw do zastygnięcia.
To ciasto to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też ozdoba stołu. Dwukolorowe biszkopty, przełożone delikatnym kremem budyniowym i oblane cienką warstwą czekolady, prezentują się spektakularnie. Zrobienie wymaga dobrego zaplanowania i etapowego przygotowania składników, ale jest warte zachodu. Wtedy uzyskasz niemal bezproblemowy wypiek. Polecam podać je na imieninach, urodzinach lub w czasie spotkań w gronie znajomych. Smacznego!
Poznaj inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
