Bajaderki. Przepis na ciastka bez pieczenia. Jeden składnik zapewni im wyjątkowy smak i sprawi, że będą miękkie i pyszne

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bajaderki to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Bajaderki to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Bajaderki to pyszne ciasteczka, które przygotujesz bez pieczenia, wykorzystując np. resztki suchych ciast, biszkoptów czy herbatników. Sprawdź przepis na bajaderki z bakaliami i rumem, obtoczone wiórkami kokosowymi i czekoladą. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

W skrócie

Mam dla Ciebie przepis na słodkie bajaderki z rumem. Do ich zrobienia możesz wykorzystać nieudane ciasto z zakalcem, suche biszkopty, babki, kruche ciasteczka czy muffinki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec ciasto z myślą o zrobieniu bajaderki. Jeśli masz właśnie taki pomysł, to polecamy zrobić kakaowe ciasto z przepisu na kopiec kreta.

Do bajaderek proponuję dodać powidła śliwkowe, które zapewnią im pyszny smak i sprawią, że nasze ciasteczka będą bardziej wilgotne i miękkie.

Przepis na bajaderki

Czas przygotowania: 15 minut,
porcja na ok. 40 kuleczek,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
  • 300 g herbatników,
  • 100 g orzechów, np. nerkowców,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 ml mleka,
  • 5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
  • 50 ml rumu lub olejek rumowy,
  • 100 g czekolady,
  • 15 łyżek śmietanki 30% tł.,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
  • opcjonalnie 3 łyki kakao.

Jak zrobić bajaderki?

  1. Do jednej miski pokrusz drobno ciasto i herbatniki.
  2. Podgrzej mleko. Jeśli twoje ciasto nie jest kakaowe, to rozpuść w mleku 3 łyżki kakao.
  3. Posiekaj orzechy i rodzynki.
  4. Połącz ciasto i herbatniki z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
  5. Dodaj rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
  8. Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.

Bajaderki gotowe. Życzymy smacznego!

Bajaderki to przysmak z czasów PRL

Bajaderka, zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową, to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane też często w kawiarniach i cukierniach.

By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeśli były dostępne – również bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie bądź waflu.

Kuchnia z resztek – czym jest zero waste?

W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy i odpowiednie dobieranie przepisów do zawartości naszej lodówki pozwolą na ograniczenie ilości odpadków i zaoszczędzenie pieniędzy.

Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.

Zobacz inne przepisy na dania zero waste:

Bajaderki to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Bajaderki. Przepis na ciastka bez pieczenia. Jeden składnik ...

Piecz z przyjemnością!

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przysmaki ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie