W skrócie
Kulki z białej czekolady można też możesz obtoczyć dodatkowo w wiórkach kokosowych. Dzięki temu będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też pięknie wyglądać. Kulki przygotujesz przy pomocy prostych gadżetów kuchennych oraz lodówki. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.
Białe czekoladowe kulki – przepis ze skórką cytrynową
Liczba porcji: około 20 kulek
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.
Masa:
- 200 g białej czekolady,
- 400 ml płatków owsianych,
- 150 g masła o temp. pokojowej,
- 4 łyżki cukru,
- drobniutko starta skórka z 1 cytryny, najlepiej z uprawy ekologicznej,
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli.
Posypka:
- 175 g białej czekolady
Jak zrobić czekoladowe kulki z białą czekoladą?
Przygotowanie:
- Posypka: Posiekaj grubo czekoladę przeznaczoną na posypkę i rozsyp ją na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
- Praż na środkowym poziomie piekarnika przez mniej więcej 10 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotawej barwy.
- Raz po raz mieszaj i dopilnuj, by się nie przypaliła. Wyjmij, ostudź i posiekaj drobniutko.
- Masa: Połam czekoladę na kawałki. Przełóż do malaksera, dodaj płatki, masło, cukier, skórkę z cytryny, ewentualnie sól oraz sok z cytryny.
- Miksuj przez 3–4 minuty. Jeśli nie masz robota kuchennego, rozpuść czekoladę, a potem wyrób wszystkie składniki ręcznie na gęstą masę.
- Formuj kulki i obtaczaj je w uprażonej czekoladzie. Wstaw do lodówki, by stężały. Przechowuj w chłodzie.
Sprawdź także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę
Dodatki do czekoladowych kulek
Osoby ceniące fit przekąski na drugie śniadanie mogą zrobić czekoladowe kulki z płatkami owsianymi. Łączy się je z proszkiem kakaowym, aby osiągnąć łagodniejszy smak. W okolicach Bożego Narodzenia lub jako jadalny prezent można przygotować piernikowe czekoladowe kulki. W szybki i łatwy sposób przywodzi się na myśl korzenne ciastka. Zachęcamy też do zrobienia zdrowej przekąski, czyli czekoladowych kulek z pistacjami na bazie nerkowców i daktyli. Ponadto do kulek czekoladowych warto używać wcześniej wysuszone i sproszkowane owoce. Dzięki temu można zrobić przepis na czekoladowe kulki mocy z malinami.
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?