Niezastąpione wafelki z masą z galaretki i śmietanki. W dzieciństwie pałaszowaliśmy je bez ograniczeń. Oto przepis na wafle przekładane

To smak dzieciństwa! Pyszne wafle z masą z galaretki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To smak dzieciństwa! Pyszne wafle z masą z galaretki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na deser, jak z dawnych lat? Proponuję popularny dawniej i zdecydowanie warty przypomnienia przepis na wafle z masą z galaretki. To znany deser z czasów PRL, któremu nawet dziś trudno się oprzeć. Są słodkie, kolorowe i mają owocowy zapach. Dodatkowo ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przekonaj się, jak pysznie smakują i przygotuj sobie wyśmienite wafle z galaretką.

W skrócie:

Kolorowe, chrupiące i pyszne! Wafle przełożone masą z galaretki to prawdziwy smakołyk. Dawniej, w czasach PRL, były bardzo popularne. Dziś również warto wrócić do tego przepisu. Takie wafle są tanie, proste i szybkie do przygotowania oraz bardzo smaczne. Ich wygląd oraz cudowny owocowy zapach z pewnością skusi każdego. Możesz użyć galaretek w dowolnych, ulubionych smakach. Ja wybrałam malinę i kiwi.

Przepis na wafle z masą z galaretki

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Porcja na: paczkę wafli.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • opakowanie wafli,
  • 300 g masła,
  • 400 g śmietanki 18 procent,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 2 galaretki kiwi.

Jak zrobić wafle z masą z galaretki?

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku rozpuść 150 g masła z 3 łyżkami cukru.
  2. Ustaw mały ogień i dodaj 200 g śmietany i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, by masa się nie zagotowała.
  3. Do gorącej masy dodaj dwie galaretki kiwi i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  4. Podobnie przygotuj drugą masę z galaretką malinową.
  5. Gdy obie masy nieco przestygną, posmaruj nimi wafle.
  6. Zawiń wafle w folię spożywczą lub aluminiową i przygnieć np. drewnianą deską. Wafle należy obciążyć.
  7. Po około 2 godzinach możesz kroić wafle na mniejsze porcje. Smacznego!
To smak dzieciństwa! Pyszne wafle z masą z galaretki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Niezastąpione wafelki z masą z galaretki i śmietanki. W dzie...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni