W skrócie:
Kolorowe, chrupiące i pyszne! Wafle przełożone masą z galaretki to prawdziwy smakołyk. Dawniej, w czasach PRL, były bardzo popularne. Dziś również warto wrócić do tego przepisu. Takie wafle są tanie, proste i szybkie do przygotowania oraz bardzo smaczne. Ich wygląd oraz cudowny owocowy zapach z pewnością skusi każdego. Możesz użyć galaretek w dowolnych, ulubionych smakach. Ja wybrałam malinę i kiwi.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne wafle z masą z galaretki
Przepis na wafle z masą z galaretki
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Porcja na: paczkę wafli.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- opakowanie wafli,
- 300 g masła,
- 400 g śmietanki 18 procent,
- 6 łyżek cukru,
- 2 galaretki malinowe,
- 2 galaretki kiwi.
Jak zrobić wafle z masą z galaretki?
Sposób przygotowania:
- W garnuszku rozpuść 150 g masła z 3 łyżkami cukru.
- Ustaw mały ogień i dodaj 200 g śmietany i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, by masa się nie zagotowała.
- Do gorącej masy dodaj dwie galaretki kiwi i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Podobnie przygotuj drugą masę z galaretką malinową.
- Gdy obie masy nieco przestygną, posmaruj nimi wafle.
- Zawiń wafle w folię spożywczą lub aluminiową i przygnieć np. drewnianą deską. Wafle należy obciążyć.
- Po około 2 godzinach możesz kroić wafle na mniejsze porcje. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?