Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ciastka florentynki to wypiek wypełniony orzechami, kandyzowanymi owocami i bakaliami.
Ciastka florentynki to wypiek wypełniony orzechami, kandyzowanymi owocami i bakaliami. Getty Images/DronG/zdjęcie ilustracyjne
Florentynki to kruche ciasteczka z bakaliami zanurzone u spodu w czekoladzie. Nazwa wzięła się od Florencji, czyli miasta, z którego pochodzą słodkości. Ciastka charakteryzują się kruchym spodem i obfitością bakalii. Podpowiadamy, jak zrobić domowe florentynki.

W skrócie

Kruche florentynki to ciastka, które świetnie smakują z kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Do ich przygotowania można wykorzystać mniej tradycyjne orzeszki ziemne lub orzechy włoskie. Fistaszki w szczególności zastępują migdały, w przepisach na każdą kieszeń.

Florentynki – przepis na włoskie ciastka

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 cytryna,
  • 200 g płatków migdałów,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g kandyzowanych wiśni,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 40 ml wody,
  • 100 g miodu.

Jak zrobić domowe florentynki?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, masło, żółtka i cukier należy zagnieść na ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie należy wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na około 3 milimetry.
  3. Następnie prostokątną blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim rozwałkowane ciasto.
  4. Cytrynę należy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miód trzeba zagrzać z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny.
  5. Ciasto kruche należy cienko posmarować miodem. Kolejnym krokiem jest posypanie wierzchu posiekanymi migdałami, posmarowanie miodem i następnie obsypanie posiekaną skórką pomarańczową i skórką cytrynową.
  6. Na kolejnej warstwie należy rozłożyć posiekane suszone morele, wiśnie i żurawinę.
  7. Na koniec można polać ciastka resztką miodu.
  8. Florentynki należy piec przez 15 minut w temperaturze 200° Celsjusza. Gotowe ciasto należy pokroić na równe prostokąty.

Ciastka można także wykrawać okrągłą foremką. W ten sposób powstaną mniejsze smakołyki nie tylko dla dzieci.

Sposób podania

Wystudzone ciasteczka florentynki można ozdobić polewą czekoladową. W szczególności poprzez zanurzenie w roztopionej czekoladzie spodu z kruchego ciasta. Takie florentynki są wyśmienitą słodką przekąską do filiżanki gorącej kawy lub kubka herbaty. Takie ciastka można także podawać w ramach słodkiego prezentu na święta lub urodziny.

Zobacz także: Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów. Sycący przysmak na śniadanie i podwieczorek

Ciastka ze słonecznikiem

Ciekawym pomysłem kulinarnym są także florentynki słonecznikowe. W tym przypadku można zrezygnować z robienia kruchego ciasta a uprażyć pestki słonecznika, dyni, płatków migdałowych i sezamu i wymieszać z sosem karmelowym. Masę należy wykładać na papier do pieczenia do zastygnięcia. W ten sposób powstaną florentynki bez pieczenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!