W skrócie
Kulki czekoladowe z dodatkiem proszku malinowego to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Deser nie wymaga pieczenia ani użycia profesjonalnych narzędzi kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette, opublikowanej przez Wydawnictwo Literackie.
Czekoladowe kulki z malinami – przepis na zdrowy deser
Liczba porcji: około 20 dużych kulek,
czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenia w lodówce.
Składniki na masę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g malin, świeżych lub rozmrożonych,
- 400 ml płatków owsianych,
- 150 g masła o temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 100 g świeżych malin, ok. 20 sztuk.
Posypka:
- 4 łyżki proszku malinowego.
Jak zrobić kulki czekoladowe z malinami?
Przygotowanie:
- Rozdrobnij czekoladę w malakserze. Dodaj resztę składników i zmiksuj na dość gładką masę.
- Jeśli nie masz robota kuchennego, rozpuść czekoladę, rozgnieć maliny i wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Schłodź masę w lodówce, by nieco stężała i lepiej nadawała się do formowania.
- Nabierz porcję masy, wciśnij w nią malinę i uformuj kulkę z owocem w środku.
- Gotowe kulki wstaw z powrotem do lodówki.
- Obtocz kulki w proszku malinowym tuż przed podaniem.
- Przechowywane w lodówce, będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.
W zetknięciu wilgotnym kremem proszek malinowy bardzo szybko się rozpływa. Można przygotować go w moździerzu z gotowych malin liofilizowanych. Lepiej jednak wstrzymać się z obtaczaniem kulek aż do momentu ich podania. Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, zrezygnuj z maliny w środku – kulki bez niespodzianki też będą pyszne.
Inne przepisy na kulki czekoladowe
Szybki i prosty w przygotowaniu deser z kakao, masła i bakalii może mieć wiele odsłon. Wśród nich są piernikowe kulki czekoladowe idealne na święta Bożego Narodzenia. Fani zdrowych przekąsek mogą natomiast sięgnąć po kulki czekoladowe z płatkami owsianymi. Natomiast osoby, które lubią orzeźwiające smaki na podwieczorek, mogą jeść cytrynowe kulki z białej czekoladowej. Fani nerkowców rozsmakują się zaś w wegańskich kulkach mocy z dodatkiem pistacji.
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?