W skrócie
Kulki czekoladowe aromatyzowane korzennymi przyprawami to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Nie wymaga pieczenia ani użycia skomplikowanych akcesoriów kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.
Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady
Kulki czekoladowe piernikowe - przepis na prosty deser
Liczba porcji: 15–20 kulek.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.
Składniki:
Masa piernikowa na czekoladowe kulki:
- 100 g masła o temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 3 łyżki kawy lub mleka,
- 100 ml (60 g) mąki pszennej,
- 150 ml płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki soli.
Posypka:
- 150 g (250 ml) lekko uprażonych, posiekanych migdałów.
Jak zrobić piernikowe kulki czekoladowe?
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki masy w malakserze lub wyrób ręcznie w misce. Zacznij od dwóch łyżeczek przyprawy do piernika, skosztuj i dodaj jeszcze trochę, jeśli wolisz wyrazisty smak.
- Jeżeli masa wyda ci się za rzadka do formowania kulek, schłodź ją w lodówce.
- Formuj kulki i obtaczaj je w posiekanych migdałach. Wstaw je do lodówki i przechowuj w chłodzie. Będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.
Przyprawy do kulek czekoladowych
Kulki czekoladowe będą jeszcze smaczniejsze, jeśli uprażysz migdały na środkowym poziomie piekarnika w 200°C przez 5–10 minut. Gotowe migdały nabiorą złoto-brązowego koloru i będą wyjątkowo intensywnie pachnieć. Można skorzystać z gotowej przyprawy do piernika (ważne, aby nie zawierała cukru i mąki pszennej). Zachęcamy do samodzielnego wymieszania równej ilość ulubionych dodatków np.: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków. Do czekoladowych kulek z pistacjami dodaje się ziarenka z laski wanilii, które świetnie łączą się z nerkowcami. Kulki czekoladowe świetnie smakują doprawione szczyptą soli. Dzięki temu podkreślona zostaje słodycz deseru np.: kulek czekoladowych z malinami.
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Rarytas z czasów PRL. Przepis na hitowy blok czekoladowy z mlekiem w proszku
- Bajaderki jak z cukierni. Poznaj najlepszy przepis na ciastka bez pieczenia
- Kakao z piankami. Przepis na napój, który rozgrzewa i poprawia humor
- Piernikowe kulki czekoladowe na podwieczorek. Banalnie prosty przepis bez pieczenia
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?