W skrócie
Kulki czekoladowe aromatyzowane korzennymi przyprawami to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Nie wymaga pieczenia ani użycia skomplikowanych akcesoriów kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.
Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady
Kulki czekoladowe piernikowe - przepis na prosty deser
Liczba porcji: 15–20 kulek.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.
Składniki:
Masa piernikowa na czekoladowe kulki:
- 100 g masła o temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 3 łyżki kawy lub mleka,
- 100 ml (60 g) mąki pszennej,
- 150 ml płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki soli.
Posypka:
- 150 g (250 ml) lekko uprażonych, posiekanych migdałów.
Jak zrobić piernikowe kulki czekoladowe?
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki masy w malakserze lub wyrób ręcznie w misce. Zacznij od dwóch łyżeczek przyprawy do piernika, skosztuj i dodaj jeszcze trochę, jeśli wolisz wyrazisty smak.
- Jeżeli masa wyda ci się za rzadka do formowania kulek, schłodź ją w lodówce.
- Formuj kulki i obtaczaj je w posiekanych migdałach. Wstaw je do lodówki i przechowuj w chłodzie. Będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.
Sprawdź także: Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi bez pieczenia. Przepis na zdrowy deser do popołudniowej kawy. Wprost trudno im się oprzeć
Przyprawy do kulek czekoladowych
Kulki czekoladowe będą jeszcze smaczniejsze, jeśli uprażysz migdały na środkowym poziomie piekarnika w 200°C przez 5–10 minut. Gotowe migdały nabiorą złoto-brązowego koloru i będą wyjątkowo intensywnie pachnieć. Można skorzystać z gotowej przyprawy do piernika (ważne, aby nie zawierała cukru i mąki pszennej). Zachęcamy do samodzielnego wymieszania równej ilość ulubionych dodatków np.: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków. Do czekoladowych kulek z pistacjami dodaje się ziarenka z laski wanilii, które świetnie łączą się z nerkowcami. Kulki czekoladowe świetnie smakują doprawione szczyptą soli. Dzięki temu podkreślona zostaje słodycz deseru np.: kulek czekoladowych z malinami.
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Orion Plaster drewna deska podkładka podstawka krążek drewniany do...
kup najtaniej

Eh Excellent Houseware Zestaw do serwowania sushi przekąsek 4 elementy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?