Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Piernikowe czekoladowe kulki na podwieczorek. Banalnie prosty przepis na kulki mocy bez pieczenia. Idealne na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kulki piernikowe to znakomita słodka przekąska do podarowania w ramach świątecznego prezentu.
Domowe kulki piernikowe to znakomita słodka przekąska do podarowania w ramach świątecznego prezentu. Ulrika Pousette/materiały prasowe Wydawnictwa Literackiego
Wiele osób podjada ciasto na pierniczki w trakcie przygotowywania ciastek. Z pewnością powodem jest znakomite połączenie miodu, kakao i przypraw korzennych. Jedząc korzenne kulki czekoladowe nie trzeba martwić się o ból brzucha spowodowany spożyciem surowego jajka. Piernikowe czekoladowe kulki to szybka przekąska nie tylko dla dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i proste kulki czekoladowe o smaku piernika.

W skrócie

Kulki czekoladowe aromatyzowane korzennymi przyprawami to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Nie wymaga pieczenia ani użycia skomplikowanych akcesoriów kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.

Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady

Kulki czekoladowe piernikowe - przepis na prosty deser

Liczba porcji: 15–20 kulek.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Składniki:
Masa piernikowa na czekoladowe kulki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki kawy lub mleka,
  • 100 ml (60 g) mąki pszennej,
  • 150 ml płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 150 g (250 ml) lekko uprażonych, posiekanych migdałów.

Jak zrobić piernikowe kulki czekoladowe?

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki masy w malakserze lub wyrób ręcznie w misce. Zacznij od dwóch łyżeczek przyprawy do piernika, skosztuj i dodaj jeszcze trochę, jeśli wolisz wyrazisty smak.
  • Jeżeli masa wyda ci się za rzadka do formowania kulek, schłodź ją w lodówce.
  • Formuj kulki i obtaczaj je w posiekanych migdałach. Wstaw je do lodówki i przechowuj w chłodzie. Będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.

Przyprawy do kulek czekoladowych

Kulki czekoladowe będą jeszcze smaczniejsze, jeśli uprażysz migdały na środkowym poziomie piekarnika w 200°C przez 5–10 minut. Gotowe migdały nabiorą złoto-brązowego koloru i będą wyjątkowo intensywnie pachnieć. Można skorzystać z gotowej przyprawy do piernika (ważne, aby nie zawierała cukru i mąki pszennej). Zachęcamy do samodzielnego wymieszania równej ilość ulubionych dodatków np.: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków. Do czekoladowych kulek z pistacjami dodaje się ziarenka z laski wanilii, które świetnie łączą się z nerkowcami. Kulki czekoladowe świetnie smakują doprawione szczyptą soli. Dzięki temu podkreślona zostaje słodycz deseru np.: kulek czekoladowych z malinami.

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!