Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne na drugie śniadanie

Anna Daniluk
Przepis na czekoladowe kulki raw przygotowuje się bez dodatku produktów mlecznych i rafinowanego cukru. Słodyczy dodają suszone daktyle.
Przepis na czekoladowe kulki raw przygotowuje się bez dodatku produktów mlecznych i rafinowanego cukru. Słodyczy dodają suszone daktyle. Ulrika Pousette
Czekoladowe kulki raw z pistacjami są bezglutenowe, bez laktozy i bez dodatku białego cukru. Jednak mimo uwzględnienia zdrowych produktów, należy jeść je z umiarem. Aby zachować zasadę diety raw, można całkowicie pominąć obróbkę termiczną składników. Podpowiadamy przepis na czekoladowe kulki raw z pistacjami.

W skrócie

Czekoladowe kulki raw z dodatkiem nerkowców, pistacji, daktyli i kakao to szybka i zdrowa przekąska. Można ją spakować do pudełka na drugie śniadanie jako słodką przekąskę albo podać w ramach zdrowego podwieczorku. Do zrobienia czekoladowych kulek mocy nie potrzeba skomplikowanych narzędzi. Wystarczy schłodzić je w lodówce. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.

Przepis na czekoladowe kulki raw z pistacjami

Liczba porcji: około 20 kulek
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny w lodówce.

Składniki:
Masa:

  • 175 g (ok. 15 sztuk) mięsistych suszonych daktyli,
  • 200 g (ok. 300 ml) nerkowców,
  • 3 łyżki kakao lub zmielonych surowych, ziaren kakaowca,
  • 3 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku.

Posypka:

Jak zrobić czekoladowe kulki z pistacjami?

Przygotowanie:

  1. Wypestkuj daktyle, przełóż je do malaksera wraz z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
  2. Jeśli wyda ci się za rzadka do formowania, schłodź ją w lodówce.
  3. Posiekaj pistacje.
  4. Formuj kulki i obtaczaj je w orzeszkach pistacjowych.
  5. Wstaw do lodówki. Przechowywane w chłodzie, będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 3 tygodnie.

Pyszne kulki mocy z dodatkami

Czekoladowe kulki są prostą przekąską, którą można zrobić nawet z najmłodszymi domownikami. Gdy przygotujemy wszystkie składniki dzieci mogą obtaczać kulki w posypkach lub formować okrągłe kształty. W okresie bożonarodzeniowym polecamy piernikowe kulki czekoladowe albo kulki czekoladowe z płatkami owsianymi, które będą miały dodatkową porcję błonnika. Znakomicie smakują także kulki czekoladowe z malinami, które ozdabia się proszkiem z suszonych owoców.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść pistacji? Dla tych osób mogą być szkodliwe. Jeśli do nich należysz nie sięgaj po orzeszki pistacjowe

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni