W skrócie
Czekoladowe kulki raw z dodatkiem nerkowców, pistacji, daktyli i kakao to szybka i zdrowa przekąska. Można ją spakować do pudełka na drugie śniadanie jako słodką przekąskę albo podać w ramach zdrowego podwieczorku. Do zrobienia czekoladowych kulek mocy nie potrzeba skomplikowanych narzędzi. Wystarczy schłodzić je w lodówce. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.
Przepis na czekoladowe kulki raw z pistacjami
Liczba porcji: około 20 kulek
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny w lodówce.
Składniki:
Masa:
- 175 g (ok. 15 sztuk) mięsistych suszonych daktyli,
- 200 g (ok. 300 ml) nerkowców,
- 3 łyżki kakao lub zmielonych surowych, ziaren kakaowca,
- 3 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
- 1 łyżeczka wanilii w proszku.
Posypka:
- 150 ml (100 g) łuskanych pistacji.
Jak zrobić czekoladowe kulki z pistacjami?
Przygotowanie:
- Wypestkuj daktyle, przełóż je do malaksera wraz z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
- Jeśli wyda ci się za rzadka do formowania, schłodź ją w lodówce.
- Posiekaj pistacje.
- Formuj kulki i obtaczaj je w orzeszkach pistacjowych.
- Wstaw do lodówki. Przechowywane w chłodzie, będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 3 tygodnie.
Pyszne kulki mocy z dodatkami
Czekoladowe kulki są prostą przekąską, którą można zrobić nawet z najmłodszymi domownikami. Gdy przygotujemy wszystkie składniki dzieci mogą obtaczać kulki w posypkach lub formować okrągłe kształty. W okresie bożonarodzeniowym polecamy piernikowe kulki czekoladowe albo kulki czekoladowe z płatkami owsianymi, które będą miały dodatkową porcję błonnika. Znakomicie smakują także kulki czekoladowe z malinami, które ozdabia się proszkiem z suszonych owoców.
Czytaj także: Kto nie powinien jeść pistacji? Dla tych osób mogą być szkodliwe. Jeśli do nich należysz nie sięgaj po orzeszki pistacjowe
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: