Babka bananowa na Wielkanoc. Sprawdź przepis na apetyczny wypiek z bananami. Znamy sekret udanego wypieku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa babka bananowa najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny cynamonu.
Domowa babka bananowa najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny cynamonu. Getty Images/Danielle Carvalho/zdjęcie ilustracyjne
Babka bananowa to świetne ciasto bez dodatku cukru. Wypiek będzie udany, gdy do jego zrobienia wykorzysta się dojrzałe banany. Taka babka będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Można ją zrobić z dodatkiem posiekanej czekolady lub suszonych wiśni. Zobacz przepis na smakowitą babkę bananową.

W skrócie

Babka bananowa to szybkie i łatwe ciasto, które zrobicie na święta wielkanocne. Z tego ciasta można też upiec muffinki, które będą nadawały się do święconki. W takiej formie ciasto bananowe będzie potrzebowało jedynie 20 minut w piekarniku. Aby uniknąć zakalca każdy produkt powinien być w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy sposób na domową babkę bananową bez cukru.

Babka bananowa – przepis na ciasto

Liczba porcji: Dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany (im skórka bardziej brązowa, tym lepiej),
  • 3 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego w temperaturze pokojowej,
  • 100 g masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 3 g soli.

Jak zrobić babkę bananową?

Przygotowanie:

  1. Formę do babki wielkanocnej należy natłuścić masłem i obsypać mąką pszenną.
  2. Masło należy wstawić do rondelka i na wolnym ogniu rozpuścić. Gdy będzie gotowe należy je odstawić do wystudzenia.
  3. Suche składniki należy przesiać do szerokiej miski, aby je napowietrzyć.
  4. Dojrzałe banany należy rozgnieść w misce przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  5. Następnie do masy bananowej należy dodawać po jednym jajku i całość dokładnie wymieszać.
  6. Do bananów trzeba dodać ciepły jogurt naturalny i wystudzone masło.
  7. Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników. Łyżka po łyżce należy dodać je do masy bananowej z jogurtem.
  8. Masę należy przelać do foremki na babkę.
  9. Babka bananowa powinna być pieczona przez 45 minut 190° Celsjusza.
  10. Gotowa babka powinna być wystudzona w formie. Dopiero wtedy można ją odwrócić i umieścić na szerokiej paterze.

Sposób podania

Babka bananowa może być ozdobiona tradycyjną polewą czekoladową albo lukrem cytrynowym. Można ją także oprószyć cukrem pudrem. Świetnie sprawdza się też polewa z białej czekolady i śmietanki kremówki. Na niej można rozsypać uprażone i posiekane ulubione orzechy, które nadadzą też przyjemnej chrupkości, dodane do masy przed pieczeniem.

Czytaj także:

Przyprawy do babki bananowej

Wilgotna babka bananowa podobnie jak chlebek bananowy doskonale smakuje z przyprawami korzennymi. Wystarczy do podstawowej masy dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru lub łyżeczkę kurkumy. Ponadto do masy na babkę bananową można też dodać aromatyczną skórkę z pomarańczy.

Jakie ciasto można zrobić z bananów?

Domowa babka z dojrzałych bananów to nie jedyne ciasto, które można zrobić na podwieczorek. Najpopularniejszy jest chlebek bananowy z kawałkami posiekanej czekolady. Taki wypiek będzie znakomicie smakować do filiżanki gorącej kawy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!