W skrócie
Babka bananowa to szybkie i łatwe ciasto, które zrobicie na święta wielkanocne. Z tego ciasta można też upiec muffinki, które będą nadawały się do święconki. W takiej formie ciasto bananowe będzie potrzebowało jedynie 20 minut w piekarniku. Aby uniknąć zakalca każdy produkt powinien być w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy sposób na domową babkę bananową bez cukru.
Babka bananowa – przepis na ciasto
Liczba porcji: Dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić babkę bananową?
Przygotowanie:
- Formę do babki wielkanocnej należy natłuścić masłem i obsypać mąką pszenną.
- Masło należy wstawić do rondelka i na wolnym ogniu rozpuścić. Gdy będzie gotowe należy je odstawić do wystudzenia.
- Suche składniki należy przesiać do szerokiej miski, aby je napowietrzyć.
- Dojrzałe banany należy rozgnieść w misce przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
- Następnie do masy bananowej należy dodawać po jednym jajku i całość dokładnie wymieszać.
- Do bananów trzeba dodać ciepły jogurt naturalny i wystudzone masło.
- Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników. Łyżka po łyżce należy dodać je do masy bananowej z jogurtem.
- Masę należy przelać do foremki na babkę.
- Babka bananowa powinna być pieczona przez 45 minut 190° Celsjusza.
- Gotowa babka powinna być wystudzona w formie. Dopiero wtedy można ją odwrócić i umieścić na szerokiej paterze.
Kulinaria

Sposób podania
Babka bananowa może być ozdobiona tradycyjną polewą czekoladową albo lukrem cytrynowym. Można ją także oprószyć cukrem pudrem. Świetnie sprawdza się też polewa z białej czekolady i śmietanki kremówki. Na niej można rozsypać uprażone i posiekane ulubione orzechy, które nadadzą też przyjemnej chrupkości, dodane do masy przed pieczeniem.
Czytaj także:
Przyprawy do babki bananowej
Wilgotna babka bananowa podobnie jak chlebek bananowy doskonale smakuje z przyprawami korzennymi. Wystarczy do podstawowej masy dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru lub łyżeczkę kurkumy. Ponadto do masy na babkę bananową można też dodać aromatyczną skórkę z pomarańczy.
Jakie ciasto można zrobić z bananów?
Domowa babka z dojrzałych bananów to nie jedyne ciasto, które można zrobić na podwieczorek. Najpopularniejszy jest chlebek bananowy z kawałkami posiekanej czekolady. Taki wypiek będzie znakomicie smakować do filiżanki gorącej kawy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: