Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2248 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Porażka restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Dlaczego je zamknięto?
Nowy sezon „Kuchennych Rewolucji” ruszył 3 marca 2022. W kolejne czwartki na antenie stacji TVN można było oglądać kolejne restauracje przechodzące...
Hit z TikToka. Jak zrobić chleb czosnkowy? Zobacz sposoby na domowe pieczywo
Zapach i smak domowego chleba to dla wielu osób kwintesencja pyszności. Można wybrać przepis na prosty chleb na drożdżach, który wystarczy delikatnie wyrobić...
The Guardian zachęca do wakacji w Polsce. Poleca polskie jedzenie i restauracje
W ostatnich miesiącach Polska przykuła uwagę całego świata. Głównie za sprawą pomocy Ukrainie w czasie wojny z Rosją. Miliony obywateli Ukrainy przekroczyło...
Włoskie gelato i pizza na cienkim spodzie. Tomasz Kammel rozsmakował się w wakacjach
Tomasz Kammel wyruszył na wakacje do Włoch. Popularny prezenter telewizyjny na swoim profilu na Instagramie rozpływa się nad kulturą i kulinariami spotykanymi...
Makaron z cukinii w wersji fit. Popularna baletnica dzieli się przepisem
Svetlana Ovsyankina to tancerka Teatru Wielkiego w Warszawie. Z pasją prowadzi blog „Fit przepisy od baletnicy”. Znana w internecie baletnica jest też autorką...
Jak zrobić idealne frytki? Znamy kulinarne triki szefów kuchni
Heston Blumenthal to prekursor korzystania z kuchni molekularnej. Samin Nosrat pokazuje, jak umiejętnie gotować, w książce „Cztery składniki”. Gordon Ramsay...
Wyśmienity stek z kalafiora. Sprawdź przepis na wegetariańskie danie na obiad
Przepis na stek z kalafiora podbija internet. To idealne danie dla wielbicieli warzyw oraz lekkich obiadów albo kolacji. Doskonale smakuje z sosem na bazie...
Ceramika, szkło bąbelkowe i kryształy z PRL-u. Nawet 1700 złotych za sztukę
Przedmioty codziennego użytku wykonywane w PRL-u przeżywają teraz swoją druga młodość. Docenia się ich kunszt wykonania i wyjątkowe formy. Internauci sprzedają...
Zdrowa yerba mate. Ten napar pobudzi jak kawa. Jakie są właściwości i zalety?
Yerba mate to napar przygotowywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Napój coraz częściej polecany jest osobom, które chcą odzwyczaić się od kawy, ale nie chcę...
Konkurs „Bitwa Regionów” 2022. Koła Gospodyń Wiejskich rywalizują o wysokie nagrody
Ruszyła VII edycja ogólnopolskiego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Pierwszy etap ma charakter powiatowy. Następnie zwycięskie danie...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None