Na skróty
Właściwości odżywcze kalafiora
Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie. Wdrażając go do swojego menu, dostarczasz dzięki temu:
- witaminy C,
- witaminy K,
- beta-karotenu,
- oraz błonnik.
Warto pamiętać, że 100 g ugotowanego kalafiora to około 20 kalorii. Jak widać, jest to doskonałe warzywo dla osób dbających o pożywne i niskokaloryczne dania.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku
Jak zrobić stek z kalafiora?
Wegetarianizm i weganizm coraz silniej zaznacza się na sklepowych półkach, w książkach kucharskich i w Internecie. Jednym z dań, które zyskuje w ostatnich latach na popularności, dzięki diecie roślinnej, jest stek z kalafiora. Danie można zrobić na kilka sposobów.
Na przykład stek z kalafiora z grilla będzie świetnym daniem na spotkanie w gronie znajomych. Zanim kalafior będzie przez ciebie marynowany, warto go wcześniej krótko obgotować.
Następną opcją do przygotowania na obiad jest stek z kalafiora smażony. Można go też przygotować w panierce z orzechów, aby zyskał rozkoszną chrupkość. Takiego steka trzeba przygotować na dobrze rozgrzanej patelni.
Stek z kalafiora - przepis krok po kroku
Proponujemy zrobić stek z kalafiora pieczony w piekarniku. Warzywo jest marynowane w sosie sojowym z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i czosnku. Zobacz, jak zrobić dietetyczny posiłek z piekarnika.

Stek z kalafiora
dla 2-3 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut (20 minut pieczenia + 10 minut przygotowanie kalafiora)
Składniki:
- 1 główka kalafiora
Marynata:
- 60 ml oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej, papryki
- 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku
- Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Główkę kalafiora trzeba umyć, usunąć liście i osuszyć. Ostrym nożem trzeba wykroić dwa trzy steki. Najlepiej zacząć od środka i kroić na 2 cm plastry.
- Następnie piekarnik należy rozgrzać do 190°C.
- Potem na blasze trzeba rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim wykrojone steki. Dzięki ostremu nożowi można mieć nawet 4 sztuki. Pozostałe kawałki można zostawić na zupę lub do pieczenia.
- Z wymienionych składników trzeba zrobić marynatę.
- Następnie należy ją dokładnie rozprowadzić na stekach z kalafiora. Można zrobić to za pomocą dłoni lub silikonowego pędzelka.
- Blachę ze stekami z kalafiora powinno się wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- W połowie pieczenia można przewrócić stek z kalafiora, aby równomiernie zarumienił się z obu stron.
- Gotowy stek z kalafiora można podawać z kaszą orkiszową, kaszą jaglaną, purée ziemniaczanym lub ryżem.
Zobacz także: Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kolację dla zakochanych. Pomysłowe danie z kapusty z sałatką z kaszy jaglanej
Taki stek z kalafiora to kulinarny hit. Szybki przepis na zd...
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszne frytki każdego dnia
kup teraz

Frytownica niskotłuszczowa DELONGHI FH1163, 1,5 kg, 1400 W
Frytownica niskotłuszczowa DELONGHI FH1163, 1,5 kg…
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD601
Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD601
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD501
Frytkownica beztłuszczowa BLAUPUNKT AFD501
kup teraz

Frytownica beztłuszczowa TEFAL Actifry EasyFry EY201815
Frytownica beztłuszczowa TEFAL Actifry EasyFry EY2…
kup teraz

Frytownica TRISTAR FR-6937, 3 l, 3600 W
Frytownica TRISTAR FR-6937, 3 l, 3600 W
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa CONCEPT FR1200 Fit
Frytkownica beztłuszczowa CONCEPT FR1200 Fit
kup teraz

Frytkownica beztłuszczowa TRISTAR FR-6980
Frytkownica beztłuszczowa TRISTAR FR-6980
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?
Erytrol jest szkodliwy?