Na skróty
Właściwości odżywcze kalafiora
Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie. Wdrażając go do swojego menu, dostarczasz dzięki temu:
- witaminy C,
- witaminy K,
- beta-karotenu,
- oraz błonnik.
Warto pamiętać, że 100 g ugotowanego kalafiora to około 20 kalorii. Jak widać, jest to doskonałe warzywo dla osób dbających o pożywne i niskokaloryczne dania.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku
Jak zrobić stek z kalafiora?
Wegetarianizm i weganizm coraz silniej zaznacza się na sklepowych półkach, w książkach kucharskich i w Internecie. Jednym z dań, które zyskuje w ostatnich latach na popularności, dzięki diecie roślinnej, jest stek z kalafiora. Danie można zrobić na kilka sposobów.
Na przykład stek z kalafiora z grilla będzie świetnym daniem na spotkanie w gronie znajomych. Zanim kalafior będzie przez ciebie marynowany, warto go wcześniej krótko obgotować.
Następną opcją do przygotowania na obiad jest stek z kalafiora smażony. Można go też przygotować w panierce z orzechów, aby zyskał rozkoszną chrupkość. Takiego steka trzeba przygotować na dobrze rozgrzanej patelni.
Stek z kalafiora - przepis krok po kroku
Proponujemy zrobić stek z kalafiora pieczony w piekarniku. Warzywo jest marynowane w sosie sojowym z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i czosnku. Zobacz, jak zrobić dietetyczny posiłek z piekarnika.

Stek z kalafiora
dla 2-3 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut (20 minut pieczenia + 10 minut przygotowanie kalafiora)
Składniki:
- 1 główka kalafiora
Marynata:
- 60 ml oleju,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej, wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej, papryki,
- 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka mielonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Opcjonalnie:
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżka pasty tahini.
Przygotowanie:
- Główkę kalafiora trzeba umyć, usunąć liście i osuszyć. Ostrym nożem trzeba wykroić dwa trzy steki. Najlepiej zacząć od środka i kroić na 2 cm plastry.
- Następnie piekarnik należy rozgrzać do 190°C.
- Potem na blasze trzeba rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim wykrojone steki. Dzięki ostremu nożowi można mieć nawet 4 sztuki. Pozostałe kawałki można zostawić na zupę lub do pieczenia.
- Z wymienionych składników trzeba zrobić marynatę.
- Następnie należy ją dokładnie rozprowadzić na stekach z kalafiora. Można zrobić to za pomocą dłoni lub silikonowego pędzelka.
- Blachę ze stekami z kalafiora powinno się wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- W połowie pieczenia można przewrócić stek z kalafiora, aby równomiernie zarumienił się z obu stron.
- Gotowy stek z kalafiora można podawać z kaszą orkiszową, kaszą jaglaną, purée ziemniaczanym lub ryżem.
Zobacz także: Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kolację dla zakochanych. Pomysłowe danie z kapusty z sałatką z kaszy jaglanej
Taki stek z kalafiora to kulinarny hit. Szybki przepis na zd...
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszne frytki każdego dnia
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?