W skrócie
Yerba mate – co to za napar?
Yerba mate (Ilex paraguariensis) – w skrócie nazywana mate – to napar z wysuszonych, zmielonych na drobny proszek liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina rośnie naturalnie w krajach Ameryki Południowej. Właśnie tam cieszy się szczególnym uznaniem. Znacznie większym niż tradycyjna czarna herbata. Popularność yerba mate w Europie związana jest z misjami prowadzonymi przez zakon jezuitów. Uważa się, że oni sprowadzili yerba mate do Hiszpanii i Portugalii. Nazwa yerba mate to połączenie dwóch słów: yerba oznaczające ziele i mate określające tykwę, w której przyrządza się napar.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o yerba mate
Yerba mate - właściwości zdrowotne
Yerba mate to napój, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wśród nich można wymienić przeciwutleniacze i saponiny mające działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i obniżające poziom „złego” cholesterolu we krwi. Wśród składników odżywczych dominują:
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- magnez,
- potas,
- wapń.
Yerba mate zawiera około 85 gramów kofeiny na filiżankę napoju. Jest to więcej niż standardowa porcja herbaty. Regularne picie yerba mate sprawi, że będzie można łatwiej i szybciej skupić się na wykonywanym zadaniu. W artykule „Czy można zastąpić kawę?” mgr inż. Iwona Sajór wskazała dobroczynne właściwości yerba mate.
Inną odmianą kofeiny jest mateina występująca w liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate). Pomimo, że nie posiada tak intensywnego aromatu jak kawa, wykazuje podobne właściwości pobudzające (zwalcza objawy zmęczenia, zwiększa zdolność wysiłkową) - twierdziła specjalistka.
Yerba mate zwiększa spalanie kalorii i przyspiesza metabolizm. Podczas picia naparu z ostrokrzewa paragwajskiego zauważalne jest zmniejszenie apetytu. W związku z tym yerba mate może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów przy wprowadzeniu zróżnicowanej diety i korzystania z aktywności fizycznej.
Yerba mate – jak parzyć?
Yerba mate tradycyjnie zaparzana jest w naczyniu nazywanym tykwą. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego pije się przez metalową rurkę zakończoną filtrem, który odcedza resztki liści. Taka metalowa słomka w oryginale nazywana jest bombilla.
Jak zrobić yerba mate?
- Tykwę napełnij suszem z ostrokrzewu paragwajskiego do 2/3 wysokości naczynia.
- Następnie dodaj wodę schłodzoną do około 85-90° Celsjusza.
- Poczekaj około 3 minut, aby liście zdążyły się naparzyć.
Gotowy napój popijaj małymi łykami. Po wypiciu liście yerba mate można zalać wodą jeszcze 2-3 razy.
Yerba mate można pić także na zimno z kostkami lodu, plasterkami cytryny i orzeźwiającymi listkami mięty.
Yerba mate – jak pić gotowy napar?
Jeśli nie macie specjalistycznych naczyń do przygotowania yerba mate, możecie użyć prasy francuskiej (ang. french press), czyli dzbanka na herbatę z tłokiem z filtrem odcedzającym fusy od gotowego naparu. Można je kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.
Źródło:
- Czy można zastąpić kawę? - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
- 8 Health Benefits of Yerba Mate (Backed by Science) - helathline.com
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?