W skrócie
Śliwki zawijane boczkiem to dla wielu osób obowiązkowy przysmak na przyjęcia w gronie rodziny i znajomych. Śliwki w boczku można podawać w formie koreczków, które można nadziewać na wykałaczki. Dzięki takiej formie serwowania śliwki w boczku pieczone będą znakomitą przekąską typu finger food, czyli do szybkiego podjadania przy pomocy palców.
Śliwki w boczku – przepis na prostą przekąskę
Liczba porcji: 20 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 20 plastrów boczku,
- 20 suszonych śliwek,
- 20 wykałaczek.
Jak zrobić śliwki w boczku?
Przygotowanie:
- Suszone śliwki należy zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć nasączoną w wodzie wykałaczką. Dzięki temu nie wysuszy się podczas zapiekania.
- Śliwki w boczku należy rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równomiernych odstępach.
- Śliwki zawijane w boczek należy piec przez około 15 minut w 200°C lub 180°C z termoobiegiem, aż boczek zacznie być wyraźnie przypieczony.