W skrócie
Ogórki kiszone czy konserwowe?
Na początku należy przypomnieć różnicę pomiędzy ogórkami kiszonymi i ogórkami konserwowymi. Kiszone ogórki robi się przy użyciu solanki, czosnku, chrzanu i aromatycznych liści. Natomiast ogórki konserwowe są doprawiane octem. Nie zachodzi w nich proces naturalnej fermentacji tak jak w przypadku kiszonek.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć wskazówki dotyczące kiszenia ogórków
Jak zrobić ogórki kiszone?
Eliza Mórawska - Kmita, autorka bloga White Plate, pokazała sposób na ogórki małosolne. W jej wykonaniu ogórki wkładane są do dużego słoika i zalewane roztworem wody z solą. Według niej najlepszą proporcją będzie użycie łyżki soli na każdy litr wody. Jako dodatków smakowych poleca użyć:
- liści czarnej porzeczki,
- liści wiśni,
- gałązki kopru,
- odrobinę korzenia chrzanu,
- kilka ząbków czosnku.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
Chrupkość ogórków po ukiszeniu uzależniona jest także od sposobu nawożenia warzyw. Najsmaczniejsze ogórki są uprawiane w sposób ekologiczny z zastosowaniem naturalnego kompostu. Ogórki przenawożone szybko miękną w słoiku. Anna Hurning, autorka bloga Polish Your Kitchen, również ma sprawdzony trik na ogórki kiszone. Według jej przepisu ważne jest dokładne umycie i wyparzenie słoików, w których będą się kisić ogórki. Przepis na ogórki kiszone Anny Hurning został wzbogacony o następujące składniki:
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- liście dębu,
- liście winogron,
- ziarna czarnego pieprzu.
Jaka sól do kiszenia ogórków?
Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich i bloga Wegan Nerd, podpowiedziała jak zrobić domowe ogórki kiszone. Według niej najlepszą proporcją do zrobienia własnej kiszonki jest zastosowanie:
- 3 litrów wody,
- 3 łyżek soli
- i 2 kg średniej wielkości ogórków.
Alicja Rokicka podkreśliła w przepisie, aby używać soli niejodowanej. Taka sól określana jest także solą do przetworów.
Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik
Jak się robi ogórki kiszone?
Niemal wszyscy popularni blogerzy kulinarni robią ogórki kiszone w ten sam sposób. Według własnego uznania sięgają po tradycyjne składniki do kiszenia ogórków. Zobacz jakie kroki podejmują w trakcie kiszenia ogórków.
Przygotowanie:
- Do przygotowanego słoika wkładają umyte ogórki.
- Następnie wsadzają do środka ulubiony zestaw przypraw i dodatków aromatycznych.
- Ogórki zalewają przestudzonym roztworem soli.
- Na wierzchu opcjonalnie kładą liście laurowe lub baldachimy kopru.
- Słoik z ogórkami zakręcają wieczkiem i odstawiają do fermentacji na około 5 dni w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie można zjeść ogórki kiszone lub odstawić w chłodne miejsce np.: do piwnicy, lub do lodówki.
Życzymy smacznego i udanych kiszonek!
Marka tefal w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?