Jak kisić ogórki? Sól do przetworów, liście porzeczki, odpowiednie ogórki: to ma znaczenie. Oto patenty znanych blogerów na ogórki kiszone

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni.
Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni. 5PH/Getty Images
Udostępnij:
Ogórki kiszone są zdrowym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem pożywnej zupy ogórkowej. Warto zrobić je własnoręcznie, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Przepis na ogórki kiszone jest prosty i w wielu domach ogranicza się do ogólnych zaleceń. Przyjrzeliśmy się jakie sposoby na ogórki kiszone mają najpopularniejsi blogerzy w Polsce.

W skrócie

Ogórki kiszone czy konserwowe?

Na początku należy przypomnieć różnicę pomiędzy ogórkami kiszonymi i ogórkami konserwowymi. Kiszone ogórki robi się przy użyciu solanki, czosnku, chrzanu i aromatycznych liści. Natomiast ogórki konserwowe są doprawiane octem. Nie zachodzi w nich proces naturalnej fermentacji tak jak w przypadku kiszonek.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć wskazówki dotyczące kiszenia ogórków

Jak zrobić ogórki kiszone?

Eliza Mórawska - Kmita, autorka bloga White Plate, pokazała sposób na ogórki małosolne. W jej wykonaniu ogórki wkładane są do dużego słoika i zalewane roztworem wody z solą. Według niej najlepszą proporcją będzie użycie łyżki soli na każdy litr wody. Jako dodatków smakowych poleca użyć:

  • liści czarnej porzeczki,
  • liści wiśni,
  • gałązki kopru,
  • odrobinę korzenia chrzanu,
  • kilka ząbków czosnku.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Chrupkość ogórków po ukiszeniu uzależniona jest także od sposobu nawożenia warzyw. Najsmaczniejsze ogórki są uprawiane w sposób ekologiczny z zastosowaniem naturalnego kompostu. Ogórki przenawożone szybko miękną w słoiku. Anna Hurning, autorka bloga Polish Your Kitchen, również ma sprawdzony trik na ogórki kiszone. Według jej przepisu ważne jest dokładne umycie i wyparzenie słoików, w których będą się kisić ogórki. Przepis na ogórki kiszone Anny Hurning został wzbogacony o następujące składniki:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • liście dębu,
  • liście winogron,
  • ziarna czarnego pieprzu.

Jaka sól do kiszenia ogórków?

Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich i bloga Wegan Nerd, podpowiedziała jak zrobić domowe ogórki kiszone. Według niej najlepszą proporcją do zrobienia własnej kiszonki jest zastosowanie:

  • 3 litrów wody,
  • 3 łyżek soli
  • i 2 kg średniej wielkości ogórków.

Alicja Rokicka podkreśliła w przepisie, aby używać soli niejodowanej. Taka sól określana jest także solą do przetworów.

Jak się robi ogórki kiszone?

Niemal wszyscy popularni blogerzy kulinarni robią ogórki kiszone w ten sam sposób. Według własnego uznania sięgają po tradycyjne składniki do kiszenia ogórków. Zobacz jakie kroki podejmują w trakcie kiszenia ogórków.

Przygotowanie:

  1. Do przygotowanego słoika wkładają umyte ogórki.
  2. Następnie wsadzają do środka ulubiony zestaw przypraw i dodatków aromatycznych.
  3. Ogórki zalewają przestudzonym roztworem soli.
  4. Na wierzchu opcjonalnie kładą liście laurowe lub baldachimy kopru.
  5. Słoik z ogórkami zakręcają wieczkiem i odstawiają do fermentacji na około 5 dni w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie można zjeść ogórki kiszone lub odstawić w chłodne miejsce np.: do piwnicy, lub do lodówki.

Życzymy smacznego i udanych kiszonek!

Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni.

Jak kisić ogórki? Sól do przetworów, liście porzeczki, odpow...

Marka tefal w najlepszych cenach

miejsce #2

Tefal

Tefal SM155212

159,00 zł129,00 zł-19%
miejsce #4

Tefal

Tefal Simple Cook 24 cm B5560453

59,99 zł58,00 zł
miejsce #14

Tefal

Tefal Szczypce kuchenne (2745312)

25,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie