Jak kisić ogórki? Sól do przetworów, liście porzeczki, odpowiednie ogórki: to ma znaczenie. Oto patenty znanych blogerów na ogórki kiszone

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni.
Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni. 5PH/Getty Images
Ogórki kiszone są zdrowym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem pożywnej zupy ogórkowej. Warto zrobić je własnoręcznie, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Przepis na ogórki kiszone jest prosty i w wielu domach ogranicza się do ogólnych zaleceń. Przyjrzeliśmy się jakie sposoby na ogórki kiszone mają najpopularniejsi blogerzy w Polsce.

W skrócie

Ogórki kiszone czy konserwowe?

Na początku należy przypomnieć różnicę pomiędzy ogórkami kiszonymi i ogórkami konserwowymi. Kiszone ogórki robi się przy użyciu solanki, czosnku, chrzanu i aromatycznych liści. Natomiast ogórki konserwowe są doprawiane octem. Nie zachodzi w nich proces naturalnej fermentacji tak jak w przypadku kiszonek.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć wskazówki dotyczące kiszenia ogórków

Jak zrobić ogórki kiszone?

Eliza Mórawska - Kmita, autorka bloga White Plate, pokazała sposób na ogórki małosolne. W jej wykonaniu ogórki wkładane są do dużego słoika i zalewane roztworem wody z solą. Według niej najlepszą proporcją będzie użycie łyżki soli na każdy litr wody. Jako dodatków smakowych poleca użyć:

  • liści czarnej porzeczki,
  • liści wiśni,
  • gałązki kopru,
  • odrobinę korzenia chrzanu,
  • kilka ząbków czosnku.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Chrupkość ogórków po ukiszeniu uzależniona jest także od sposobu nawożenia warzyw. Najsmaczniejsze ogórki są uprawiane w sposób ekologiczny z zastosowaniem naturalnego kompostu. Ogórki przenawożone szybko miękną w słoiku. Anna Hurning, autorka bloga Polish Your Kitchen, również ma sprawdzony trik na ogórki kiszone. Według jej przepisu ważne jest dokładne umycie i wyparzenie słoików, w których będą się kisić ogórki. Przepis na ogórki kiszone Anny Hurning został wzbogacony o następujące składniki:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • liście dębu,
  • liście winogron,
  • ziarna czarnego pieprzu.

Jaka sól do kiszenia ogórków?

Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich i bloga Wegan Nerd, podpowiedziała jak zrobić domowe ogórki kiszone. Według niej najlepszą proporcją do zrobienia własnej kiszonki jest zastosowanie:

  • 3 litrów wody,
  • 3 łyżek soli
  • i 2 kg średniej wielkości ogórków.

Alicja Rokicka podkreśliła w przepisie, aby używać soli niejodowanej. Taka sól określana jest także solą do przetworów.

Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik

Jak się robi ogórki kiszone?

Niemal wszyscy popularni blogerzy kulinarni robią ogórki kiszone w ten sam sposób. Według własnego uznania sięgają po tradycyjne składniki do kiszenia ogórków. Zobacz jakie kroki podejmują w trakcie kiszenia ogórków.

Przygotowanie:

  1. Do przygotowanego słoika wkładają umyte ogórki.
  2. Następnie wsadzają do środka ulubiony zestaw przypraw i dodatków aromatycznych.
  3. Ogórki zalewają przestudzonym roztworem soli.
  4. Na wierzchu opcjonalnie kładą liście laurowe lub baldachimy kopru.
  5. Słoik z ogórkami zakręcają wieczkiem i odstawiają do fermentacji na około 5 dni w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie można zjeść ogórki kiszone lub odstawić w chłodne miejsce np.: do piwnicy, lub do lodówki.

Życzymy smacznego i udanych kiszonek!

Tradycyjne ogórki kiszone przygotowuje się z dodatkiem korzenia chrzanu i liści wiśni.

Jak kisić ogórki? Sól do przetworów, liście porzeczki, odpow...

Marka tefal w najlepszych cenach

miejsce #1

Tefal

Tefal Supergrill GC450B

640,00 zł401,33 zł-37%
miejsce #3

Tefal

TEFAL Optigrill+ GC7128

882,00 zł616,32 zł-30%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie