W skrócie
Ogórki kiszone czy konserwowe?
Na początku należy przypomnieć różnicę pomiędzy ogórkami kiszonymi i ogórkami konserwowymi. Kiszone ogórki robi się przy użyciu solanki, czosnku, chrzanu i aromatycznych liści. Natomiast ogórki konserwowe są doprawiane octem. Nie zachodzi w nich proces naturalnej fermentacji tak jak w przypadku kiszonek.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć wskazówki dotyczące kiszenia ogórków
Jak zrobić ogórki kiszone?
Eliza Mórawska - Kmita, autorka bloga White Plate, pokazała sposób na ogórki małosolne. W jej wykonaniu ogórki wkładane są do dużego słoika i zalewane roztworem wody z solą. Według niej najlepszą proporcją będzie użycie łyżki soli na każdy litr wody. Jako dodatków smakowych poleca użyć:
- liści czarnej porzeczki,
- liści wiśni,
- gałązki kopru,
- odrobinę korzenia chrzanu,
- kilka ząbków czosnku.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
Chrupkość ogórków po ukiszeniu uzależniona jest także od sposobu nawożenia warzyw. Najsmaczniejsze ogórki są uprawiane w sposób ekologiczny z zastosowaniem naturalnego kompostu. Ogórki przenawożone szybko miękną w słoiku. Anna Hurning, autorka bloga Polish Your Kitchen, również ma sprawdzony trik na ogórki kiszone. Według jej przepisu ważne jest dokładne umycie i wyparzenie słoików, w których będą się kisić ogórki. Przepis na ogórki kiszone Anny Hurning został wzbogacony o następujące składniki: