Po grzybobraniu podaj kotlety z kani. Smakują lepiej niż schabowe. Zdradzam, jak usmażyć kanię w panierce

Anna Daniluk
Domowe kotlety z kani można podawać w taki sam sposób jak kotlety schabowe.
Domowe kotlety z kani można podawać w taki sam sposób jak kotlety schabowe. 123rf.com/cartela
Po powrocie z grzybobrania można zastanawiać się, co zrobić z kani. Tradycyjnie smaży się kotlety z kani, które wyglądem przypominają schabowe. Jednak ich smak zadowoli nie tylko wegetarian. Podpowiadamy, jak zrobić smaczny kotlet z kani.

W skrócie

Pełna nazwa charakterystycznie wyglądającego grzyba to czubajka kania. Potocznie nazywana jest sową, gdyż jej kapelusz widziany z góry przypomina głowę z okiem nocnego ptaka. Nasze mamy i babcie przygotowywały z kani panierowane kotlety, które smakiem i konsystencją przypominały wieprzowinę. Podpowiadamy, jak smażyć kanię na obiad. Możesz zastosować też panierkę do tradycyjnego kotleta schabowego.

Kotlety z kani – przepis na tradycyjny posiłek

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut (+ minimum 1 godzina na otworzenie kapeluszy kani),
Stopie trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Zobacz także: Wysyp kani trwa! Jak zbierać te grzyby? Kania a muchomor i inne niebezpieczne gatunki

Jak zrobić kanie?

Sposób przygotowania:

  1. Kanie pochodzące bezpośrednio z lasu należy oczyścić z ziemi, liści i mchu.
  2. Jeśli kapelusze kani nie są otwarte, to wstaw je do słoika z wodą, aby otworzyły się jak parasol. Potrwa to około godziny, a najlepiej całą noc.
  3. Do talerza wbij jajko i rozkłóć je widelce.
  4. Następnie w drugiej misce wsyp bułkę tartą i wymieszać z solą i pieprzem.
  5. Patelnię rozgrzej z olejem rzepakowym. Kapelusze kani umieść w płynnym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
  6. Kotlety z kani smaż z obu stron do momentu uzyskania złotobrązowej barwy.
  7. Tak usmażone kotlety z kani są gotowe do podania.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Warto wiedzieć, że kotlety z kani będą delikatniejsze w smaku, jeśli przed panierowaniem namoczy się je w mleku. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie jajka z mlekiem, aby nadać kotletom wyrazistości.

Jak smażyć kanię?

Kania jest grzybem, który wchłania duże ilości tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać w trakcie smażenia. W tym celu należy wybierać oleje, które dobrze znoszą wysokie temperatury dymienia. Zachęcamy do smażenia na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

Z czym podawać smażoną kanię?

Do domowych kotletów z kani świetnie sprawdzają się surówki, np.: z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty. Można też podawać je jak kotlety schabowe z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub frytkami. Kotlety z kani to także okazja do użycia sosu czosnkowego lub domowego ketchupu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni