W skrócie
Pełna nazwa charakterystycznie wyglądającego grzyba to czubajka kania. Potocznie nazywana jest sową, gdyż jej kapelusz widziany z góry przypomina głowę z okiem nocnego ptaka. Nasze mamy i babcie przygotowywały z kani panierowane kotlety, które smakiem i konsystencją przypominały wieprzowinę. Podpowiadamy, jak smażyć kanię na obiad. Możesz zastosować też panierkę do tradycyjnego kotleta schabowego.
Kotlety z kani – przepis na tradycyjny posiłek
Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut (+ minimum 1 godzina na otworzenie kapeluszy kani),
Stopie trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kapelusze kani,
- 1 duże jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Zobacz także: Wysyp kani trwa! Jak zbierać te grzyby? Kania a muchomor i inne niebezpieczne gatunki
Jak zrobić kanie?
Sposób przygotowania:
- Kanie pochodzące bezpośrednio z lasu należy oczyścić z ziemi, liści i mchu.
- Jeśli kapelusze kani nie są otwarte, to wstaw je do słoika z wodą, aby otworzyły się jak parasol. Potrwa to około godziny, a najlepiej całą noc.
- Do talerza wbij jajko i rozkłóć je widelce.
- Następnie w drugiej misce wsyp bułkę tartą i wymieszać z solą i pieprzem.
- Patelnię rozgrzej z olejem rzepakowym. Kapelusze kani umieść w płynnym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
- Kotlety z kani smaż z obu stron do momentu uzyskania złotobrązowej barwy.
- Tak usmażone kotlety z kani są gotowe do podania.
Kulinaria

Warto wiedzieć, że kotlety z kani będą delikatniejsze w smaku, jeśli przed panierowaniem namoczy się je w mleku. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie jajka z mlekiem, aby nadać kotletom wyrazistości.
Jak smażyć kanię?
Kania jest grzybem, który wchłania duże ilości tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać w trakcie smażenia. W tym celu należy wybierać oleje, które dobrze znoszą wysokie temperatury dymienia. Zachęcamy do smażenia na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.
Z czym podawać smażoną kanię?
Do domowych kotletów z kani świetnie sprawdzają się surówki, np.: z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty. Można też podawać je jak kotlety schabowe z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub frytkami. Kotlety z kani to także okazja do użycia sosu czosnkowego lub domowego ketchupu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: