Czym jest kapsalon? Przepis na holenderskie danie dla miłośników kebabu. Zdradzamy tajniki przygotowania domowego fast foodu

Anna Daniluk
Kapsalon jest popularnym holenderskim daniem będącym odmianą kebabu.
Kapsalon jest popularnym holenderskim daniem będącym odmianą kebabu. Getty Images/MychkoAlezander/zdjęcie ilustracyjne
Kapsalon to holenderskie danie składające się z frytek i kawałków pieczonego mięsa typu kebab. Całość zapiekana jest pod hojną warstwą sera gouda i podawane z sałatką. W wersji wegetariańskiej, zamiast kebabu można dodać kulki falafela. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kapsalon.

W skrócie

Kapsalon jest daniem, które rozpowszechniło się na terenach Holandii i Belgii. Za jego powstanie odpowiedzialny jest holenderski fryzjer, który na początku XXI wieku połączył w jednym daniu wszystkie ulubione przez siebie składniki. Ciekawostką jest, że słowo kapsalon oznacza w języku niderlandzkim salon fryzjerski i jego nazwa ma odnosić się do profesji twórcy dania. Potrawa w klasycznej wersji z pieczonym mięsem na rożnie jak kebab może zawierać nawet 1800 kalorii w jednej porcji. Zobacz przepis na domową „lżejszą” wersję holenderskiego kebabu.

Kapsalon – przepis z frytkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 5 g przyprawy do gyrosu,
  • 10 ml oleju do smażenia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/ 2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/ 2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe,
  • 1 pomidor,
  • 1/ 2 czerwonej cebuli,
  • 1/ 2 czerwonej papryki,
  • 100 g sera gouda,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić kapsalon?

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka należy pokroić w mniejsze, kawałki i przyprawić mieszanką do gyrosa. Kurczaka należy obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, do zarumienienia.
  2. Następnie należy umyć, obrać i pokroić ziemniaki na frytki. Gotowe ziemniaki trzeba usmażyć na głębokim oleju.
  3. Jeżeli chcecie zrobić danie w wersji fit, to zachęcamy do upieczenia kurczaka i ziemniaków w piekarniku w 180-200° Celsjusza przez 20 minut i posmarowania ich małą ilością oleju.
  4. Następnie należy pokroić warzywa. Pomidora, czerwoną cebulę i paprykę można pokroić w kostkę, kapustę pekińską trzeba poszatkować, a ogórka i czosnek w plastry.
  5. Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. W formie żaroodpornej należy ułożyć warstwowo upieczone lub usmażone frytki, kawałki kurczaka, starty ser, sałatkę. Składniki można rozdzielić do dwóch foremek.
  7. Kapsalon powinien być opiekany w piekarniku z opcją grillowania w 180° Celsjusza przez około 8 minut. Smacznego!

Z czym podawać?

Kapsalon świetnie smakuje podany z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub domowym ketchupem. Można też zrobić sos ziołowo-jogurtowy z mieszanką posiekanego kopru i natki pietruszki. Niezwykle smacznym rozwiązaniem jest podanie do kapsalonu sosu curry, który zachwyci fanów pikantnych przypraw.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni