W skrócie
Kapsalon jest daniem, które rozpowszechniło się na terenach Holandii i Belgii. Za jego powstanie odpowiedzialny jest holenderski fryzjer, który na początku XXI wieku połączył w jednym daniu wszystkie ulubione przez siebie składniki. Ciekawostką jest, że słowo kapsalon oznacza w języku niderlandzkim salon fryzjerski i jego nazwa ma odnosić się do profesji twórcy dania. Potrawa w klasycznej wersji z pieczonym mięsem na rożnie jak kebab może zawierać nawet 1800 kalorii w jednej porcji. Zobacz przepis na domową „lżejszą” wersję holenderskiego kebabu.
Kapsalon – przepis z frytkami
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 5 g przyprawy do gyrosu,
- 10 ml oleju do smażenia,
- 2 ziemniaki,
- 1/ 2 główki kapusty pekińskiej,
- 1/ 2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe,
- 1 pomidor,
- 1/ 2 czerwonej cebuli,
- 1/ 2 czerwonej papryki,
- 100 g sera gouda,
- 2 ząbki czosnku.
Jak zrobić kapsalon?
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka należy pokroić w mniejsze, kawałki i przyprawić mieszanką do gyrosa. Kurczaka należy obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, do zarumienienia.
- Następnie należy umyć, obrać i pokroić ziemniaki na frytki. Gotowe ziemniaki trzeba usmażyć na głębokim oleju.
- Jeżeli chcecie zrobić danie w wersji fit, to zachęcamy do upieczenia kurczaka i ziemniaków w piekarniku w 180-200° Celsjusza przez 20 minut i posmarowania ich małą ilością oleju.
- Następnie należy pokroić warzywa. Pomidora, czerwoną cebulę i paprykę można pokroić w kostkę, kapustę pekińską trzeba poszatkować, a ogórka i czosnek w plastry.
- Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W formie żaroodpornej należy ułożyć warstwowo upieczone lub usmażone frytki, kawałki kurczaka, starty ser, sałatkę. Składniki można rozdzielić do dwóch foremek.
- Kapsalon powinien być opiekany w piekarniku z opcją grillowania w 180° Celsjusza przez około 8 minut. Smacznego!
Z czym podawać?
Kapsalon świetnie smakuje podany z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub domowym ketchupem. Można też zrobić sos ziołowo-jogurtowy z mieszanką posiekanego kopru i natki pietruszki. Niezwykle smacznym rozwiązaniem jest podanie do kapsalonu sosu curry, który zachwyci fanów pikantnych przypraw.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: