Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi grzybami, żurek z ziemniakami, z kaszą jęczmienną i białym serem - to tylko niektóre z możliwości jej podania. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny i jakie są do niego najpopularniejsze dodatki i przyprawy.

Spis treści

Jak doprawić żurek wielkanocny?

Przed nami Wielkanoc 2022 To wspaniały czas refleksji, radości i wspólnego świętowania przy wielkanocnym śniadaniu w Wielką Niedzielę. Na stołach pojawią się tradycyjne potrawy i domowe wypieki. Jednym z najpopularniejszych dań na Wielkanoc jest żurek.

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Jak ją doprawić, by była pyszna i zachwyciła naszych domowników i gości? Podpowiadamy, których przypraw warto użyć.

Najlepsze przyprawy do żurku:

  • majeranek – to najważniejsza i podstawowa przyprawa dodawana do żurku, na 2 litry zupy możemy spokojnie dodać 2 łyżki majeranku
  • liść laurowy – warto dodać do żurku jeden liść laurowy, który wzmacnia i dopełnia smak potrawy
  • ziele angielskie – przyprawa ta podkreśla smak potrawy i dodaje jej wyrazistości, na 2 litry żurku wystarczą ok. 3 ziarenka
  • pieprz i sól - to podstawa każdego dania, także wielkanocnego żurku, najlepiej dodawać je po szczypcie i próbować potrawę w trakcie gotowania
  • chrzan – jeśli lubisz ostry smak żurku dodaj do niego odrobinę tartego chrzanu lub dobrej jakości chrzanu ze słoiczka, ilość według uznania
  • czosnek – warto dodać na 2 litry żurku ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub przeciśnięty przez praskę duży ząbek świeżego czosnku

Żurek w chlebie

Żurek wielkanocny podawany jest najczęściej z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w kawałki kiełbasą. Bardzo popularne jest także podawanie żurku w chlebie.

Jak zrobić żurek w chlebie? Potrzebny nam okrągły chleb do żurków, który można kupić w okresie przedświątecznym w większości piekarni lub upiec samodzielnie.

  1. Najpierw odcinamy górną część chleba tzw. "czapeczkę" i wyjmujemy miąższ, pozostawiając ok. 2 cm chleba przy skórce.
  2. Następnie chlebek podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 min.
  3. Ciepły chlebek kładziemy na talerzu, wypełniamy dodatkami i żurkiem i przykrywamy "czapeczką". Gotowe!

Suszarki do warzyw i owoców

miejsce #1

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

138,90 zł81,50 zł-41%
miejsce #2

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%
miejsce #3

Gotie

GOTIE GSG-510

219,00 zł157,00 zł-28%
miejsce #4

Niewiadów

NIEWIADÓW 970.01 PP

179,00 zł169,00 zł-6%
miejsce #5

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł
miejsce #6

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Popularne dodatki do żurku

Prawie każda pani i każdy pan domu mają swoje ulubione przepisy na żurek, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. By nieco urozmaicić tą pyszną i szlachetną zupę warto podać ją z ciekawymi dodatkami.

Mamy dla Ciebie listę najpopularniejszych dodatków do żurku wielkanocnego:

  • ugotowane ziemniaki - ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do gotowanego żurku, można także ugotować je oddzielnie, ubić z masłem, podać na talerzu zalane żurkiem lub na osobnym talerzyku, okraszone podsmażoną cebulką lub z posiekanym koperkiem.
  • pieczone ziemniaki - ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i oprószamy oliwą, solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy na talerzu razem z żurkiem
  • kasza jęczmienna - gotujemy kaszę osobno, wykładamy na talerze i zalewamy żurkiem
  • makaron - najlepiej pasuje do żurku staropolskiego z suszonymi grzybami
  • biały ser - kawałki twarogu, najlepiej z święconki kroimy, nakładamy na talerze i zalewamy żurkiem
  • drożdżowa babka - babkę razem z lukrem i rodzynkami kroimy na kawałki i dodajemy do żurku
  • jajka i kiełbasa - to najpopularniejsze dodatki do żurku, jajka gotujemy na twardo, a kiełbasę kroimy w kostkę lub talarki
Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawa...

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #4

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index ...

452,00 zł338,79 zł-25%
miejsce #5

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
miejsce #6

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie