W skrócie
Co to są bataty?
Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.
- Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl)
Bataty stanowią źródło m.in.:
- wapnia
- witaminy C
- potasu
- beta-karotenu
- witamin z grupy B
Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks gimniczny - IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.
Mamy dla Was przepis na frytki z batatów pieczone w piekarniku. To zdrowsza wersja popularnej przekąski. Podpowiadamy, jak sprawić, by frytki były chrupiące i aromatyczne.
Nasza rada: Nie zapominaj o wypłukaniu pokrojonych batatów! To błąd. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, należy po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić pyszne frytki z batatów
Przepis na frytki z batatów
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok 1 godzina)

Składniki:
- 3 bataty
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czosnku
- szczypta chili
Jak zrobić frytki z batatów?
- Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
- Pokrój je na kształt frytek.
- Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
- Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
- W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną ( lub kukurydzianą) z przyprawami.
- Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony
- Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
- Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
- Piecz przez 20 min w 200 stopniach.
- W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę.
Gotowe frytki z batatów możesz posypać serem, pietruszką lub podać z czosnkowo-jogurtowym sosem. Smacznego!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić chrupiące frytki z batatów krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Kremówka bez pieczenia, najlepszy przepis na upalne dni. Palce lizać!
- Jak zrobić włoskie pierożki Balanzoni? Mistrzyni kuchni zdradza przepis
- Śniadaniowy hit na weekend. Sprawdź nasz przepis
- Poznaj przepis na pyszne bajgle. Przysmak, z którego powinniśmy być dumni
- Mamy przepis na ekspresowe rogaliki z czekoladą na pocieszenie
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Ambition
Ambition Naczynie Żaroodporne Z Pokrywą 3 9L Excellent 74823

Kela
Kela Cookie Szpatułka Kuchenna 26,5Cm Stal Nierdzewna + Silikon ...

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie