W skrócie
Pomysły na śniadanie
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule „Dieta dla zabieganych – jak zorganizować posiłki, praktyczne porady” autorstwa Moniki Kaczorek, podpowiada kilka zasad przydatnych przy robieniu szybkich śniadań. Według NCEŻ ważne jest, aby gotować większe porcje dań, które są czasochłonne i dobrze smakują po odgrzaniu. Wśród nich wymieniane są
- zupy,
- gulasze,
- sosy.
Można też zrobić pyszną przekąskę z gotowanych warzyw strączkowych lub ze słoika.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę na przygotowanie posiłków według zasady Talerza Zdrowego Żywienia. Składa się on z porcji warzyw/owoców, produktu zbożowego pełnoziarnistego, produktu białkowego, dodatku tłuszczu roślinnego i ulubionych ziół i przypraw.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najlepsze pomysły na śniadania. Kliknij w przycisk
Zaplanuj śniadanie. Pankejki z nocnego ciasta
Można wtedy pomyśleć, że wyszło szybkie śniadanie niemal z niczego. A właściwie ze składników, które już były w kuchni. Wiele smakołyków można zrobić o poranku, jeśli na noc zostawiło się półprodukty w lodówce. W tym momencie kluczowe będzie planowanie posiłków i wcześniejsze zorganizowanie się. Jeśli wcześniej zrobicie ciasto naleśnikowe, np. na mące owsianej lub orkiszowej, to rano można usmażyć kilka pankejków i zjeść z: