Aromatyczna szakszuka. Przepis na pyszne śniadanie, które zrobisz w 20 minut. Syci i dodaje energii na długo

Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy pomysł na pożywne śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szakszukę. To pyszne i proste do zrobienia danie z Bliskiego Wschodu, którego podstawą są jajka i pomidory. Smaży się je razem na patelni i często prosto z niej wyjada. Szakszuka smakuje tak rewelacyjnie, że trudno się powstrzymać! A do tego dostarczy ci energii i nasyci na bardzo długo.

Spis treści

Szybkie śniadanie - najlepszy przepis

Gdy mam ochotę na pożywne i sycące śniadanie, przygotowuję sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarcza sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "mieszanka" lub "wielki bałagan". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.

Zobacz w galerii, jak przygotować śniadaniową szakszukę.

Przepis na szakszukę z rukolą

porcja dla 1-2 osób
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • pół cebuli,
  • garść rukoli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta bazylii i kuminu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kilka kostek sera np. mozzarella lub feta,
  • szczypiorek,
  • opcjonalnie kilka listków bazylii,
  • opcjonalnie papryka.

Jak zrobić szakszukę?

  1. Zaczęłam od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem.
  2. Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę.
  3. Dodałam pokrojone pomidory oraz przyprawy.
  4. Całość dusiłam na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę, to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
  5. W pomidorowym sosie zrobiłam trzy wgłębienia i wlałam tam jajka.
  6. Pokroiłam kilka pomidorków koktajlowych i dodałam do szakszuki.
  7. Dodałam także kilka kostek sera.
  8. Gdy jajka się ścięły, posypałam całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
  9. Gotowe!

Tradycyjna szakszuka - jakie dodatki?

Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:

  • pomidorów,
  • jajek,
  • papryki,
  • cebuli,
  • przyprawy kumin,
  • świeżej kolendry.

Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Ja szakszukę lubię jeść na kolację. Można sobie wypić do tego perłę. Idealne zakończenie dnia.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni