Nocna owsianka w 5 minut. Jak ją zrobić? Mamy przepis dla zabieganych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
O poranku owsiankę nocną można zmiksować blenderem na gładką masę. W takim przypadku należy dodać do niej więcej płynu i kontrolować gęstość posiłku.
O poranku owsiankę nocną można zmiksować blenderem na gładką masę. W takim przypadku należy dodać do niej więcej płynu i kontrolować gęstość posiłku. Anna Daniluk
Udostępnij:
Nocna owsianka to zdrowy posiłek, idealny dla osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Jest pyszna zarówno na słodko, jak i np. z orzechami czy nasionami chia. Zobacz niezawodny przepis na nocną owsiankę i sprawdź, jak ją zrobić.

Spis treści

Nocna owsianka na słodko i z ziarnami

Nocna owsianka najczęściej przygotowywana jest na słodko. Wtedy do płatków owsianych dorzuca się kawałki pokrojonego banana, jabłka, mango, suszonych owoców lub ulubionych orzechów. Do owsianki odstawianej na noc można też dorzucić pestki słonecznika lub dyni. Taką zdrową przekąskę można też przygotować na bazie jogurtu (także ze skyrem), z dodatkiem mleka lub na wodzie.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Weganie i wegetarianie zamiast mleka z powodzeniem mogą sięgnąć po napoje roślinne. Na przykład znakomicie sprawdzą się:

  • napój owsiany
  • napój migdałowy
  • napój z orzechów laskowych

Zimą można zwiększyć kaloryczność nocnej owsianki poprzez dodanie masła orzechowego, pasty pistacjowej, pasty sezamowej tahini albo kremu z orzechów laskowych. Nocna owsianka może też być podana w wersji kokosowej. Wtedy można sięgnąć po napój i wiórki kokosowe.

Nocna owsianka – owoce

W sezonie letnim warto sięgać po świeże owoce. Nocna owsianka z dodatkiem kakao doskonale smakuje połączona z truskawkami, malinami, czereśniami lub czerwonymi porzeczkami. Poza sezonem można dodać takie owoce jak pestki granatu, cząstki mandarynek lub pomarańcze. Albo skorzystać z mrożonych owoców i zrobić z nich rodzaj gęstego kisielu.

Jak zrobić nocną owsiankę z nasionami chia?

Zdrowa owsianka może być wymieszana z innymi rodzajami płatków np.: orkiszowymi albo połączona z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Połączenie tych czarnych ziarenek z płynem sprawi, że owsianka będzie miała delikatniejszą konsystencję, bardziej żelującą i stanie się rodzajem puddingu.

Nocna owsianka – opcja wytrawna

Płatki owsiane górskie to świetny składnik również do zjedzenia na wytrawnie. Wystarczy płatki zalać wodą i odstawić do lodówki. Następnie rano należy pokroić ulubione warzywa np.: ogórka, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, ogórka lub awokado. Danie można doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką słodką (także wędzoną). Osoby jedzące mięso mogą podsmażyć na patelni kawałki kiełbasy lub boczku. W doborze składników może ograniczyć nas jedynie wyobraźnia i preferencje smakowe.

Nocna owsianka – przepis na zdrowe i pożywne śniadanie

Owsianki przygotowywane na noc to znakomity sposób na ekspresowe przygotowanie pożywnego śniadania. Dla łasuchów nie lada gratką będzie owsianka nocna czekoladowa. Kawałki czekolady świetnie rozpuszczą się podczas porannego podgrzewania porcji. Jednak jeśli wolimy bardziej jednolitą konsystencję, to warto wsypać do słoika z owsianką wysokiej jakości kakao. Będzie ono źródłem magnezu i żelaza, który wesprze organizm w walce ze zmęczeniem.

Nocna owsianka z bakaliami

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych górskich
  • 100 ml mleka (lub innego wybranego płynu)
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 10 g migdałów
  • 10 g suszonych wiśni lub rodzynek
  • 10 g pestek słonecznika
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane górskie umieszczamy w wysokiej szklance, słoiku lub lunchboxie i zalewamy wybranym płynem.
  2. Mleko, woda lub jogurt ma w całości pokryć płatki w naczyniu.
  3. Następnie dorzucamy bakalie, suszone owoce i zamykamy wieczkiem.
  4. Doprawiamy szczyptą soli do smaku.
  5. W przypadku szklanki należy ją przykryć woskowijką lub folią spożywczą.
  6. Po całej nocy owsianka jest gotowa. Wystarczy ją odgrzać.
  7. Warto pamiętać, że owsianka nocna przygotowywana z jogurtem będzie najlepiej smakować na zimno.

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie