Najlepsze domowe pieczywo. Oto 11 prostych przepisów na chleby, bułki i rogaliki. Nie wymagają wiele pracy, a smakują wyśmienicie

Katarzyna Puczyńska
Zobacz 11 przepisów na pyszne domowe pieczywo. Niektóre zrobisz nawet w pół godziny. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu
Zobacz 11 przepisów na pyszne domowe pieczywo. Niektóre zrobisz nawet w pół godziny. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu Katarzyna Puczyńska
Przygotowanie domowego pieczywa nie musi być trudne. Polecamy 11 sprawdzonych przepisów, które z naszymi wskazówkami zrobisz bez problemu. To m.in. błyskawiczne angielskie bułeczki scones, chlebki naan do zrobienia na patelni oraz aromatyczny chleb nocny z chrupiącą skórką, który nie wymaga zagniatania. Sprawdź, jakie są pyszne i wypróbuj nasze przepisy na pieczywo.

Spis treści

Domowe pieczywo. Sprawdzone przepisy

Mamy dla ciebie 11 przepisów na pyszne, domowe pieczywo. Wszystkie są sprawdzone, niezawodne i z naszymi wskazówkami zrobisz je bez trudu. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu, jak zrobić taki śniadaniowy smakołyk.

Polecane przepisy na domowe pieczywo:

  1. Angielskie bułeczki scones, do zrobienia w 10 minut i upieczenia w 20
  2. Proste bułeczki na kefirze
  3. Bułki do hamburgerów na zakwasie
  4. Chleb nocny bez zagniatania
  5. Chleb kukurydziany
  6. Rwany chlebek czosnkowy
  7. Chlebki naan do zrobienia na patelni
  8. Proste bajgle
  9. Chlebek na grilla, czyli focaccia z czosnkiem i natką pietruszki
  10. Puszysta focaccia z pomidorami
  11. Śniadaniowe rogale z makiem lub z czarnuszką

Pieczywo na zakwasie. Tradycyjny wypiek

Zakwas na chleb to prosta do wykonania receptura z mąki i wody, źródło kultur drożdżowych, które pomagają pieczywu rosnąć i wpływają na jego smak i aromat.

Podstawowa proporcja na zakwas to 200 g mąki żytniej i 200 ml wody. Po kilku dniach karmienia, czyli dodawania do mieszaniny małych porcji wody i mąki, zakwas ruszy i może być użyty do wypieku pieczywa.

Na zakwasie możemy przygotować np. bardzo zdrowy chleb Ezechiela. To pieczywo pełne cennych zbóż, bez ulepszaczy i konserwantów. Polecamy także przepis na prosty, domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej razowej.

Jak zrobić pieczywo na drożdżach?

Pieczywo na drożdżach jest pyszne, pięknie pachnie i ma apetyczną skórkę. Jest jednak dość pracochłonne do zrobienia, ponieważ musimy poczekać, aż ciasto dobrze podrośnie. Do wyboru mamy:

  • świeże drożdże, które najpierw należy wymieszać z odrobiną cukru, wody lub mleka i mąki,
  • drożdże suszone, które można wymieszać od razu z mąką.

Warto zapamiętać przelicznik: 7 g drożdży suszonych (zazwyczaj jest to jedno opakowanie) to 15 g drożdży świeżych.

Na drożdżach można zrobić wyśmienite francuskie bagietki, domowe kajzerki, bułeczki na kefirze, chleb nocny, a także wszystkie słodkie wypieki śniadaniowe. Polecamy szczególnie delikatne drożdżówki z serem.

Bułki i chlebki na proszku do pieczenia

Pieczywo na proszku do pieczenia lub na sodzie oczyszczonej polecane jest szczególnie osobom uczulonym na drożdże.

Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Takie pieczywo jest najszybsze do przygotowania. Warte polecenia są szczególnie angielskie bułeczki scones. Robi się je niemal ekspresowo:

  • mąkę pszenną łączymy z zimnym masłem i rozdrabniamy w palcach,
  • dodajemy mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia,
  • nie musimy wyrabiać ciasta, jedynie szybko łączymy składniki,
  • na koniec wałkujemy, tniemy na trójkąty lub wycinamy koła i pieczemy.

Bułeczki scones najlepsze są w dniu wykonania. Pysznie smakuje także chlebek bananowy. Jest on przygotowywany na proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej, przeważnie na słodko, z dodatkiem bakalii.

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni