Spis treści
Domowe pieczywo. Sprawdzone przepisy
Mamy dla ciebie 11 przepisów na pyszne, domowe pieczywo. Wszystkie są sprawdzone, niezawodne i z naszymi wskazówkami zrobisz je bez trudu. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu, jak zrobić taki śniadaniowy smakołyk.
Polecane przepisy na domowe pieczywo:
- Angielskie bułeczki scones, do zrobienia w 10 minut i upieczenia w 20
- Proste bułeczki na kefirze
- Bułki do hamburgerów na zakwasie
- Chleb nocny bez zagniatania
- Chleb kukurydziany
- Rwany chlebek czosnkowy
- Chlebki naan do zrobienia na patelni
- Proste bajgle
- Chlebek na grilla, czyli focaccia z czosnkiem i natką pietruszki
- Puszysta focaccia z pomidorami
- Śniadaniowe rogale z makiem lub z czarnuszką
Pieczywo na zakwasie. Tradycyjny wypiek
Zakwas na chleb to prosta do wykonania receptura z mąki i wody, źródło kultur drożdżowych, które pomagają pieczywu rosnąć i wpływają na jego smak i aromat.
Podstawowa proporcja na zakwas to 200 g mąki żytniej i 200 ml wody. Po kilku dniach karmienia, czyli dodawania do mieszaniny małych porcji wody i mąki, zakwas ruszy i może być użyty do wypieku pieczywa.
Na zakwasie możemy przygotować np. bardzo zdrowy chleb Ezechiela. To pieczywo pełne cennych zbóż, bez ulepszaczy i konserwantów. Polecamy także przepis na prosty, domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej razowej.
Jak zrobić pieczywo na drożdżach?
Pieczywo na drożdżach jest pyszne, pięknie pachnie i ma apetyczną skórkę. Jest jednak dość pracochłonne do zrobienia, ponieważ musimy poczekać, aż ciasto dobrze podrośnie. Do wyboru mamy:
- świeże drożdże, które najpierw należy wymieszać z odrobiną cukru, wody lub mleka i mąki,
- drożdże suszone, które można wymieszać od razu z mąką.
Warto zapamiętać przelicznik: 7 g drożdży suszonych (zazwyczaj jest to jedno opakowanie) to 15 g drożdży świeżych.
Na drożdżach można zrobić wyśmienite francuskie bagietki, domowe kajzerki, bułeczki na kefirze, chleb nocny, a także wszystkie słodkie wypieki śniadaniowe. Polecamy szczególnie delikatne drożdżówki z serem.
Bułki i chlebki na proszku do pieczenia
Pieczywo na proszku do pieczenia lub na sodzie oczyszczonej polecane jest szczególnie osobom uczulonym na drożdże.
Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Takie pieczywo jest najszybsze do przygotowania. Warte polecenia są szczególnie angielskie bułeczki scones. Robi się je niemal ekspresowo:
- mąkę pszenną łączymy z zimnym masłem i rozdrabniamy w palcach,
- dodajemy mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia,
- nie musimy wyrabiać ciasta, jedynie szybko łączymy składniki,
- na koniec wałkujemy, tniemy na trójkąty lub wycinamy koła i pieczemy.
Bułeczki scones najlepsze są w dniu wykonania. Pysznie smakuje także chlebek bananowy. Jest on przygotowywany na proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej, przeważnie na słodko, z dodatkiem bakalii.
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?