Placuszki twarogowe z jabłkiem. Smakują jak sernik i jabłecznik w jednym. Wyśmienite placki z twarogiem na deser

Katarzyna Puczyńska
Placuszki twarogowe z jabłkami to mój ulubiony przysmak na deser. Ich smak łączy w sobie dwa pyszne ciasta, czyli sernik i jabłecznik. Placuszki są tak delikatne, smaczne i kusząco pachnące cynamonem, że z powodzeniem można podać je także na kolację czy śniadanie. Warto od razu zrobić podwójną porcję. Wypróbuj przepis na smażone placki z serem i jabłkami.

W skrócie:

Deser z jabłkami. Szybkie smażone placuszki

Mam dla ciebie prosty przepis na placuszki twarogowe z jabłkiem. To wyśmienite połączenie smaków, niczym małe serniczki i jabłecznik w jednym. Placki są delikatne, w sam raz słodkie i wilgotne. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Ja podaję je na śniadanie, ale sprawdzą się także na deser czy kolację. Do przepisu warto sięgnąć po twaróg półtłusty. Ser z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Serdecznie polecam!

Przepis na placuszki twarogowe

czas przygotowania: ok. 20 minut + smażenie placuszków
porcja na: 16 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru (do białek),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • olej do smażenia,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Jak zrobić placki z serem i jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy przełóż do miski.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, rozgnieć całość widelcem.
  3. Przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  4. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Dodaj jabłko do masy serowej. Wymieszaj.
  6. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  7. Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni. Ustaw mały płomień.
  9. Kładź po łyżce ciasta na rozgrzany olej i delikatnie wygładź, formując kształt placuszka.
  10. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.
  11. Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj na ciepło, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!

Placuszki twarogowe z jabłkiem. Smakują jak sernik i jabłecz...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni