Włoska caponata z bakłażanami na obiad. Wypróbuj przepis na sycylijską potrawę dla całej rodziny. Rozsmakuj się w aromatycznym gulaszu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywna caponata to danie pochodzące z Sycylii.
Pożywna caponata to danie pochodzące z Sycylii. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Caponata to znakomite danie, które warto przyrządzić latem. Na targach widać obfitość warzyw, które świetnie smakują przerobione na sycący gulasz. Bazę stanowią bakłażany i kapary, które wzbogaca się resztą składników. Przepis pochodzi z książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” autorstwa Francesci Maugeri Holmström.

W skrócie

Francesca Maugeri Holmström jest pół Szwedką i pół Sycylijką, która wychowywała się na włoskiej wyspie. Właśnie tam zainteresowała się gotowaniem. Aktualnie łączy tradycyjne przepisy kuchni sycylijskiej przygotowując je w wegańskiej i wegetariańskiej wersji. Autorka deklaruje, że jej pasja kulinarna rozwinęła się w 2005 toku, gdy przeprowadziła się do syna w Szwecji i otworzyła lodziarnię oferująca prawdziwe sycylijskie lody. Zobacz przepis na sycącą caponatę na letnie obiad.

Caponata – przepis na sycylijski obiad

Liczba porcji: Dla 6–8 osób.
Czas przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 4 bakłażany,
  • sól gruboziarnista,
  • 6–8 łodyżek selera naciowego,
  • 4 papryki w dowolnym kolorze, pokrojone w kosteczkę,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 50 g rodzynków,
  • 100 ml octu z czerwonego wina,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 gałązki bazylii,
  • 1 gałązka mięty,
  • 1 garść uprażonych migdałów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić caponatę?

Przygotowanie:

  1. Opłucz bakłażany, potem pokrój je na duże kawałki i obsyp solą. Odstaw na 30 minut.
  2. Opłucz łodyżki selera, pokrój je na drobne kawałki, wrzuć na gotującą osoloną wodę i gotuj przez 5–10 minut. Odcedź i osusz seler papierowym ręcznikiem.
  3. Rozgrzej na patelni trochę oliwy i podsmaż seler na złotawy kolor.
  4. Na drugiej patelni na sporej ilości oliwy podsmaż paprykę. Opłucz bakłażany z soli.
  5. Upraż migdały na suchej patelni, mieszaj je raz po raz i zdejmij z ognia, kiedy nabiorą złotawego koloru.
  6. Na kolejnej patelni (jeśli nie masz ich aż tyle, możesz przekładać usmażone warzywa do misek), w sporej ilości oliwy, usmaż bakłażany.
  7. Następnie przełóż je do miski, oszczędź oliwę na patelni. Wrzuć na nią pokrojoną w krążki cebulę, podsmaż, potem dodaj przecier pomidorowy, bakłażany, seler, paprykę, oliwki, kapary, rodzynki, ocet i cukier.
  8. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na malutkim ogniu przez kilka minut. Na koniec posyp listkami bazylii, mięty i grubo posiekanymi migdałami. Ostudź przed podaniem.

Sprawdź także: Faszerowane pomidory z piekarnika. Odkryj przepis na apetyczne danie z mozzarellą. Wyjątkowego smaku dodadzą zielone kulki pewnej rośliny

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie