Klasyczne tiramisu z mascarpone. Przepis na prawdziwy deser bez pieczenia. Wyśmienity przysmak na karnawał

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne włoskie tiramisu przygotowuje się z serkiem mascarpone i ubitą pianą z białek.
Tradycyjne włoskie tiramisu przygotowuje się z serkiem mascarpone i ubitą pianą z białek. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Tiramisu to prosty deser, który łączy w jedno kawę, biszkopty i kremowe mascarpone. Nazwa odnosi się do słowa oznaczającego podnoszenie na duchu i poprawę humoru. Oto przepis na klasyczne tiramisu, które można zamiast pączków podać na tłusty czwartek.

W skrócie

Nazwa tiramisu powstało od połączenia słów tirame su, które oznacza „podnieś moje ciało i ducha”. Najprawdopodobniej deser kojarzony jest z pobudzającymi właściwościami kofeiny zawartej w kawie i cukru. Klasyczne przepisy pochodzące z Wenecji są bezalkoholowe. W pozostałych częściach Włoch do kawy dodaje się amaretto, czyli likier z gorzkich migdałów albo sycylijskie wino marsala. Kawa użyta do tiramisu powinna być intensywna w smaku. Kuchnia włoska szczególnie docenia mocne espresso. Z mocną kawą słodycz biszkoptów będzie tworzyć idealną całość.

Tiramisu – przepis na klasyczny deser

Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina przygotowania + minimum 6 godzin chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 500 g mascarpone,
  • 26 sztuk podłużnych biszkoptów,
  • 300 ml espresso,
  • 40 g gorzkiego kakao,
  • potrzebna będzie: prostokątna forma do pieczenia lub szklane naczynie o długości 25 cm.

Jak zrobić klasyczne tiramisu?

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną kawę w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Gotową należy przelać do szerokiego talerza, aby szybciej wystygła. W takim naczyniu będzie też łatwiej moczyć biszkopty.
  2. Następnie należy dokładnie umyć i sparzyć jajka. Żółtka należy oddzielić od białek.
  3. Białka z 3 należy ubić na sztywną pianę.
  4. W oddzielnym pojemniku należy rozbić jedno całe jajko, trzy żółtka i ubić z cukrem na puszystą masę. Taki kogel-mogel.
  5. Do ubitej masy z żółtkami należy powoli dodawać mascarpone.
  6. Do serka mascarpone z żółtkami należy dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Należy to robić łopatką, aby nie zniszczyć napowietrzenia.
  7. Następnie podłużne biszkopty należy zanurzać w kawie i układać w je obok siebie w wybranej formie.
  8. Na biszkoptach należy wylać połowę kremu z mascarpone.
  9. Następnie na wierzchu należy ułożyć kolejne namoczone w kawie biszkopty.
  10. Potem należy wylać krem z tiramisu na wierzchu.
  11. Tiramisu należy wstawić do lodówki do schłodzenia na 6-8 godzin.
  12. Przed podaniem tiramisu należy posypać gorzkim kakao.

Sposób podania

Takie tiramisu można także podać w pucharkach lub szklankach. Należy je zrobić w taki sam sposób, jak w podłużnym naczyniu, tylko w trakcie przygotowania trzeba od razu składniki podzielić na 6-8 porcji. Do zrobienia tiramisu używa się podłużnych biszkoptów, aby ułatwić krojenie i podawanie kwadratowych porcji. Jeżeli przygotowujecie tiramisu w szklankach, możecie wykorzystać okrągłe biszkopty. One świetnie wypełnią dno oraz stworzą poszczególne warstwy.
Takie tiramisu w szklankach będzie świetnie prezentować się na domowych przyjęciach. Można także podać je jako alternatywę dla pączków w tłusty czwartek lub w karnawale. Ciekawostką jest, że światowy Dzień Tiramisu ustanowiono na 21 marca.

Puszysty krem do tiramisu

Ubicie sztywnej piany z białek i dodanie jej do masy z mascarpone i żółtek sprawi, że krem do tiramisu nabierze lekkości i delikatności. Ubicie kogla-mogla z żółtek to także znakomity sposób na napowietrzenie kremu z dodatkiem jajek.

Ciekawostka: Tiramisu to włoski deser, który zainspirował branżę beauty. Zobacz paznokcie w tym kolorze!

Fit tiramisu

Osoby na diecie lub dbające o kaloryczność spożytych deserów mogą wypróbować wersję fit tiramisu. Nie jest to już klasyczny przepis na tiramisu, a sposób na zdrowsze słodkości. Wystarczy, zamiast mascarpone wykorzystać trzykrotnie mielony twaróg. Serek mascarpone średnio w 100 gramach ma 430 kalorii. Natomiast taka sama ilość zmielonego twarogu to około 200 kalorii.

Zobacz także inne desery z mascarpone:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!