Klasyczne tiramisu z mascarpone. Przepis na prawdziwy deser bez pieczenia. Wyśmienity przysmak na karnawał

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne włoskie tiramisu przygotowuje się z serkiem mascarpone i ubitą pianą z białek.
Tradycyjne włoskie tiramisu przygotowuje się z serkiem mascarpone i ubitą pianą z białek. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Tiramisu to prosty deser, który łączy w jedno kawę, biszkopty i kremowe mascarpone. Nazwa odnosi się do słowa oznaczającego podnoszenie na duchu i poprawę humoru. Oto przepis na klasyczne tiramisu, które można zamiast pączków podać na tłusty czwartek.

W skrócie

Nazwa tiramisu powstało od połączenia słów tirame su, które oznacza „podnieś moje ciało i ducha”. Najprawdopodobniej deser kojarzony jest z pobudzającymi właściwościami kofeiny zawartej w kawie i cukru. Klasyczne przepisy pochodzące z Wenecji są bezalkoholowe. W pozostałych częściach Włoch do kawy dodaje się amaretto, czyli likier z gorzkich migdałów albo sycylijskie wino marsala. Kawa użyta do tiramisu powinna być intensywna w smaku. Kuchnia włoska szczególnie docenia mocne espresso. Z mocną kawą słodycz biszkoptów będzie tworzyć idealną całość.

Tiramisu – przepis na klasyczny deser

Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina przygotowania + minimum 6 godzin chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 500 g mascarpone,
  • 26 sztuk podłużnych biszkoptów,
  • 300 ml espresso,
  • 40 g gorzkiego kakao,
  • potrzebna będzie: prostokątna forma do pieczenia lub szklane naczynie o długości 25 cm.

Jak zrobić klasyczne tiramisu?

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną kawę w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Gotową należy przelać do szerokiego talerza, aby szybciej wystygła. W takim naczyniu będzie też łatwiej moczyć biszkopty.
  2. Następnie należy dokładnie umyć i sparzyć jajka. Żółtka należy oddzielić od białek.
  3. Białka z 3 należy ubić na sztywną pianę.
  4. W oddzielnym pojemniku należy rozbić jedno całe jajko, trzy żółtka i ubić z cukrem na puszystą masę. Taki kogel-mogel.
  5. Do ubitej masy z żółtkami należy powoli dodawać mascarpone.
  6. Do serka mascarpone z żółtkami należy dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Należy to robić łopatką, aby nie zniszczyć napowietrzenia.
  7. Następnie podłużne biszkopty należy zanurzać w kawie i układać w je obok siebie w wybranej formie.
  8. Na biszkoptach należy wylać połowę kremu z mascarpone.
  9. Następnie na wierzchu należy ułożyć kolejne namoczone w kawie biszkopty.
  10. Potem należy wylać krem z tiramisu na wierzchu.
  11. Tiramisu należy wstawić do lodówki do schłodzenia na 6-8 godzin.
  12. Przed podaniem tiramisu należy posypać gorzkim kakao.

Sposób podania

Takie tiramisu można także podać w pucharkach lub szklankach. Należy je zrobić w taki sam sposób, jak w podłużnym naczyniu, tylko w trakcie przygotowania trzeba od razu składniki podzielić na 6-8 porcji. Do zrobienia tiramisu używa się podłużnych biszkoptów, aby ułatwić krojenie i podawanie kwadratowych porcji. Jeżeli przygotowujecie tiramisu w szklankach, możecie wykorzystać okrągłe biszkopty. One świetnie wypełnią dno oraz stworzą poszczególne warstwy.
Takie tiramisu w szklankach będzie świetnie prezentować się na domowych przyjęciach. Można także podać je jako alternatywę dla pączków w tłusty czwartek lub w karnawale. Ciekawostką jest, że światowy Dzień Tiramisu ustanowiono na 21 marca.

Puszysty krem do tiramisu

Ubicie sztywnej piany z białek i dodanie jej do masy z mascarpone i żółtek sprawi, że krem do tiramisu nabierze lekkości i delikatności. Ubicie kogla-mogla z żółtek to także znakomity sposób na napowietrzenie kremu z dodatkiem jajek.

Ciekawostka: Tiramisu to włoski deser, który zainspirował branżę beauty. Zobacz paznokcie w tym kolorze!

Fit tiramisu

Osoby na diecie lub dbające o kaloryczność spożytych deserów mogą wypróbować wersję fit tiramisu. Nie jest to już klasyczny przepis na tiramisu, a sposób na zdrowsze słodkości. Wystarczy, zamiast mascarpone wykorzystać trzykrotnie mielony twaróg. Serek mascarpone średnio w 100 gramach ma 430 kalorii. Natomiast taka sama ilość zmielonego twarogu to około 200 kalorii.

Zobacz także inne desery z mascarpone:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni