W skrócie
Skoro penne, to makaron, a skoro makaron to na myśl przychodzą Włochy. Logiczne, prawda? Trudno byłoby jednak znaleźć taki makaron w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. To dziecko romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. Urodził się w za oceanem, gdzie szybko wszedł do kanonu włosko-amerykańskiej kuchni. Zobacz przepis na włosko-amerykańskie penne alla vodka.
Penne alla vodka – przepis na włoskie danie
Liczba porcji: dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut.
Czas gotowania 20 minut.
Składniki:
- 340 g makaronu penne,
- 2 puszki całych pomidorów w zalewie,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 60 g wódki,
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 120 g śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta płatków chili,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 40 g startego parmezanu.
Polecamy również przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
Jak zrobić penne alla vodka?
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając.
- Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę z pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W czasie, gdy sos się redukuje, ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.
- Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Zobacz także: Jak ugotować spaghetti? Przepis na sycącą carbonarę. Dodanie śmietany to zbrodnia na tradycji
Kiedy po raz pierwszy wykonano penne z wódką?
Pierwszy przepis pochodzi z 1974 roku, a jego autorem miał być włoski aktor. Lista składników przepisu pasta all’infuriata (wściekły makaron), który Ugo Tognazzi opisał w swojej książce, była krótka: makaron penne, świeże pomidory bez skórki, kieliszek wódki, papryczki chili, oliwa, czosnku i zioła. Wódka powinna być polska, najlepiej z dodatkiem chili, podkreślał autor, bo jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza”.
Makaron z wódką podbił serca i podniebienia Amerykanów, a jak to bywa z sukcesami, to do ojcostwa przyznaje się wielu. W wersji mniej romantycznej główną rolę odegrali spece od marketingu. Recepturę na zlecenie firmy produkującej wyskokowe trunki miał przygotować rzymski szef kuchni. Danie, bardzo popularne w latach 80. XX wieku wróciło na salony dzięki Włoskiemu Stowarzyszeniu Przemysłu Cukierniczego i Makaronu. W 28. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie zostało symbolem włosko-rosyjskie przyjaźni.
Zobacz także: Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoskie danie. Te składniki możesz mieć w kuchni
Sos do penne alla vodka
Spory o autorstwo przepisu zostawmy historykom, bo penne alla vodka po prostu trzeba spróbować. Sos, wzbogacony o dużą ilością parmezanu i podkręcony wódką staje się jedwabisty i gładki a alkohol wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz. Jeśli przyjdzie Ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie – pomyśl jeszcze raz.
Penne alla vodka sprawdzi się na kolacji dla przyjaciół i na rodzinny obiad. Tak, zawiera alkohol, ale procenty w większości wyparowują w trakcie gotowania, a do makaronu dodajemy go naprawdę niewiele. O bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny nie musicie się więc martwić.
Więcej przepisów Kasi Nowickiej znajdziecie na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej profil na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Polecamy także inne inne przepisy ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?