W skrócie
Paweł Płaczek to dziennikarz kulinarny, autor książek oraz bloga Take My Cake. W swojej najnowszej książce „Menu kryzysowe” zaznacza, że wodzionka przygotowywana jest zawsze z trzech głównych składników, jakimi są czerstwy chleb, czosnek i wrzątek. Autor wspomniał, że dodatkowymi składnikami sprzed lat był łój, przyprawa w płynie typu maggi oraz sól. Znawca tradycyjnego gotowania podrasował klasyczny przepis dodatkiem esencjonalnego rosołu, masło i zwiększoną ilością soli.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć tradycyjną wodzionkę
Wodzionka - przepis na zupę pachnącą czosnkiem
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3–4 kromki czerstwego chleba,
- kilka ząbków czosnku,
- 2–3 łyżki masła,
- sól,
- ok. 1 l wrzątku,
- chochla rosołu.
Jak zrobić wodzionkę?
Przygotowanie:
- Czerstwy chleb nacieramy czosnkiem, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
- Kroimy go w małą kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, obficie posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.
- Kiedy stanie się błyszczący, lekko go ucieramy nożem. Pokrojony chleb wrzucamy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy czosnek, masło i całość zalewamy wrzątkiem z dodatkiem rosołu.
- Płyn powinien przykryć chleb, jednak jego ilość jest uzależniona tylko od waszego upodobania.
- Jeśli chcecie wodzionkę bardziej wodnistą, dodajcie go więcej, a jeśli chcecie, aby była bardziej konkretna, wlejcie tylko tyle, by chleb nie wystawał.
- Podobnie z czosnkiem i solą – ich ilość zależy tylko od waszych kubków smakowych.
Zobacz w naszej galerii jak wygląda tradycyjna wodzionka!
Zupa z czerstwego chleba
Warto wiedzieć, że wodzionka jest zupą wpisaną na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. W zestawieniu znalazła się od 6 lutego 2007 roku. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi podkreślono, że jest to zupa tania, pożywna i lekkostrawna. A także nie jest pracochłonna.
Czytaj także: Oto dość osobliwe polskie potrawy regionalne. Odważysz się spróbować? Sprawdź naszą listę!
Przepisy na tanie obiady
W książce „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek postarał się zebrać przepisy na tanie dania oraz takie w duchu zero waste, czyli bez marnowania produktów spożywczych. Wśród przepisów z kuchni antyinflacyjnej Pawła Płaczka zachęcamy do spróbowania:
Wiele proponowanych dań można znać z lat dzieciństwa albo z kuchni regionalnej. Nie zabrakło śląskiego panczkrautu, PRL-owskich kotletów z mortadeli, a także podkarpackich proziaków.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym ...
Źródło:
- Lista produktów tradycyjnych - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Fasolka po bretońsku na obiad. Przepis, który znają nasze babcie
- Tradycyjna zupa fasolowa. Przepis na pożywne danie, które każdy pamięta z dzieciństwa
- Lubisz jagody? Zobacz prosty przepis Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?