Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na tani obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Podstawowa wodzionka składa się z czerstwego chleba, czosnku i wody.
Podstawowa wodzionka składa się z czerstwego chleba, czosnku i wody. Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwa Purple Book
Wodzionka to tradycyjna zupa pochodząca ze Śląska. Często przygotowywano ją w domach, gdy w kuchni znajdował się czerstwy chleb, który chciano odświeżyć. Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zgromadził przepisy na proste i tanie dania nierujnujące domowego budżetu. Wśród nich jest przepis na zupę wodzionkę, którą zrobisz w 15 minut.

W skrócie

Paweł Płaczek to dziennikarz kulinarny, autor książek oraz bloga Take My Cake. W swojej najnowszej książce „Menu kryzysowe” zaznacza, że wodzionka przygotowywana jest zawsze z trzech głównych składników, jakimi są czerstwy chleb, czosnek i wrzątek. Autor wspomniał, że dodatkowymi składnikami sprzed lat był łój, przyprawa w płynie typu maggi oraz sól. Znawca tradycyjnego gotowania podrasował klasyczny przepis dodatkiem esencjonalnego rosołu, masło i zwiększoną ilością soli.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć tradycyjną wodzionkę

Wodzionka - przepis na zupę pachnącą czosnkiem

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3–4 kromki czerstwego chleba,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2–3 łyżki masła,
  • sól,
  • ok. 1 l wrzątku,
  • chochla rosołu.

Jak zrobić wodzionkę?

Przygotowanie:

  1. Czerstwy chleb nacieramy czosnkiem, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  2. Kroimy go w małą kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, obficie posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.
  3. Kiedy stanie się błyszczący, lekko go ucieramy nożem. Pokrojony chleb wrzucamy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy czosnek, masło i całość zalewamy wrzątkiem z dodatkiem rosołu.
  4. Płyn powinien przykryć chleb, jednak jego ilość jest uzależniona tylko od waszego upodobania.
  5. Jeśli chcecie wodzionkę bardziej wodnistą, dodajcie go więcej, a jeśli chcecie, aby była bardziej konkretna, wlejcie tylko tyle, by chleb nie wystawał.
  6. Podobnie z czosnkiem i solą – ich ilość zależy tylko od waszych kubków smakowych.

Zobacz w naszej galerii jak wygląda tradycyjna wodzionka!

Zupa z czerstwego chleba

Warto wiedzieć, że wodzionka jest zupą wpisaną na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. W zestawieniu znalazła się od 6 lutego 2007 roku. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi podkreślono, że jest to zupa tania, pożywna i lekkostrawna. A także nie jest pracochłonna.

Przepisy na tanie obiady

W książce „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek postarał się zebrać przepisy na tanie dania oraz takie w duchu zero waste, czyli bez marnowania produktów spożywczych. Wśród przepisów z kuchni antyinflacyjnej Pawła Płaczka zachęcamy do spróbowania:

Wiele proponowanych dań można znać z lat dzieciństwa albo z kuchni regionalnej. Nie zabrakło śląskiego panczkrautu, PRL-owskich kotletów z mortadeli, a także podkarpackich proziaków.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Podstawowa wodzionka składa się z czerstwego chleba, czosnku i wody.

Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym ...

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie