Puszyste ciasto jogurtowe na deser. Przepis na spodzie z herbatników. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Paweł Płaczek proponuje przepis na domowe ciasto z jogurtów greckich.
Paweł Płaczek proponuje przepis na domowe ciasto z jogurtów greckich. Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwo Purple Book
Ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników to szybki i tani wypiek dla całej rodziny. Przepis pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka. Autor zachęca do pieczenia ciast w sposób zaplanowany, aby nic się nie zmarnowało. Zobacz przepis na aksamitne ciasto jogurtowe z herbatnikami.

W skrócie

Paweł Płaczek w przepisie na ciasto jogurtowe pomija użycie twarogu. Konsystencja jogurtów greckich sprawia, że deser jest lekki jak chmurka, choć z wygląda jak tradycyjny sernik. Autor przepisu dopuszcza także wersję ciasta jogurtowego bez spodu. Szczególnie gdy w domu nie ma ciastek. Według Pawła Płaczka to ciasto jest także okazją do zrobienia porządków w szafce ze słodkościami, które mogą zalegać w kuchni.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć sposób podania puszystego ciasta jogurtowego

Puszyste ciasto jogurtowe – przepis ze spodem z herbatników

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 70 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła.

Masa jogurtowa:

  • 5 jaj,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 budynie waniliowe albo 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 800 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 100 g oleju.

Jak zrobić puszyste ciasto jogurtowe?

Przygotowanie:

  1. Spód: ciasteczka miksujemy. Gdy będą dobrze rozkruszone, wlewamy masło i miksujemy raz jeszcze. Tak przygotowane ciasteczka wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie uklepujemy, aby powstał równy spód.
  2. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Masa jogurtowa: żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (powinny podwoić objętość, stać się prawie białe i puszyste).
  4. Następnie dodajemy budynie w proszku albo mąkę ziemniaczaną.
  5. Delikatnie na najniższych obrotach raz jeszcze ubijamy, aby wszystko się połączyło.
  6. Kolejno dodajemy jogurty i olej. Delikatnie miksujemy.
  7. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy do masy jogurtowej.
  8. Najlepiej zrobić to na trzy razy, aby masa nie wchłonęła od razu ubitych białek i nie straciła na puszystości.
  9. Masę jogurtową przelewamy do blachy z podpieczonym ciasteczkowym spodem.
  10. Wstawiamy na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C.
  11. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć sposób podania puszystego ciasta jogurtowego na spodzie z herbatników!

Przepisy kuchni kryzysowej

W książce „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek zebrał tanie przepisy na dania obiadowe, zupy i desery. Wiele z nich uwzględnia nie tylko wykorzystanie łatwo dostępnych składników na każdą kieszeń, ale także wyraża ideę niemarnowania żywności. Szczególnie polecamy sięgnąć po:

Wiele proponowanych przepisów nawiązuje do przysmaków znanych z kuchni PRL-u lub potraw znanych regionalnie np.: proziaki z Podkarpacia.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Paweł Płaczek proponuje przepis na domowe ciasto z jogurtów greckich.

Puszyste ciasto jogurtowe na deser. Przepis na spodzie z her...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!