Rozkoszny Michał Korkosz promuje polską kuchnię na Expo w Dubaju. Mamy przepis na obłędne proziaki!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Michał Korkosz zaprezentował podkarpackie proziaki na Expo2020 w Dubaju.
Michał Korkosz zaprezentował podkarpackie proziaki na Expo2020 w Dubaju. materiały Wydawnictwa Otwartego/Michał Korkosz/Katarzyna Pruszkiewicz
Trwa Expo2020 w Dubaju. Jedną z atrakcji polskiego pawilonu był pokaz kulinarny Michała Korkosza, twórcy popularnego bloga Rozkoszny, youtubera i autora książek z przepisami. W ramach promocji Podkarpacia, z którego zresztą sam pochodzi, zaprezentował wyjątkowy sposób na proziaki. Mamy przepis!

W skrócie

Kim jest Michał Korkosz?

Michał Korkosz to pasjonat kulinariów z Rzeszowa. Swoją pracę magisterską poświęcił tematyce dyplomacji kulinarnej. Jego blog rozkoszny.pl cieszy się dużą popularnością. Bloger ma swoim koncie tak zwanego Oscara blogosfery, czyli nagrodę magazynu „Saveur” zdobytą w 2017 roku. Miał wtedy zaledwie 19 lat. Jest autorem dwóch książek kulinarnych. Pierwsza - „Fresh from Poland” była wydana w języku angielskim, następnie rok później Michał Korkosz zaadaptował treść na rynek polski publikując „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Obecnie rozwija swój kanał na YouTube, a ostatnio prowadził pokaz kulinarny promując Podkarpacie na Expo2020 w Dubaju.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Proziaki – podkarpacki przysmak

Michał Korkosz prezentował w Dubaju przepis na przysmak bardzo dobrze znany w okolicach Rzeszowa, gdyż pochodzi z tego regionu. Na pokazie przygotował proziaki w trzech wersjach smakowych. Przyznał, że międzynarodowa widownia była zachwycona. W wśród trzech wariantów znalazły się:

  • proziaki z pastą z bakłażana z serem kozim długo dojrzewającym i majerankiem,
  • proziaki z masłem o karmelowym smaku pieczonego czosnku i pieczarkami w flambirowanym winno-maślanym sosie,
  • proziaki z twarożkiem, konfiturą z płatków różanych, macerowanymi truskawkami i pyłkiem pszczelim.

Proziaki podawano najczęściej, gdy brakowało chleba. W książce „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” Michał Korkosz dodaje:

- To najbardziej charakterystyczna, jedzona od, bagatela, 150 lat potrawa kuchni staropolskiej z regionu, z którego pochodzę – Podkarpacia. Proziaki to tylko mąka pszenna, jajka, maślanka lub kefir, odrobina soli i proza, jak nazywana jest w lokalnej gwarze soda oczyszczona. Tradycyjnie wyrabiane były na szybko, w sytuacji, gdy brakło chleba, a następnie pieczone bezpośrednio na mocno rozgrzanej płycie kuchennej. Jednak są tak pyszne, że można byłoby je jeść codziennie. Dobrze smakują zarówno na słodko z ulubionymi konfiturami, jak i na słono, szczególnie z masłem i odrobiną soli.

Przepis na proziaki według Roszkosznego

8 sztuk
Czas smażenia: 15 minut

Składniki:

  • 4 szklanki (520 g) mąki pszennej, plus do podsypania
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) maślanki lub kefiru

Jak zrobić proziaki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj jajko i maślankę, stale mieszając, by powstało grudkowate ciasto.
  2. Obsyp powierzchnię roboczą mąką i wyłóż na nią ciasto. Wyrabiaj 1-2 minuty, aż będzie względnie jednolite. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5-2 cm. Wykrawaj szklanką proziaki.
  3. Dużą żeliwną lub nieprzywierającą patelnię rozgrzej na dużym ogniu. Zredukuj ogień do średniego. Wyłóż na patelnię kawałki ciasta. W razie konieczności smaż je w kilku turach, by kawałki się nie dotykały.
  4. Smaż proziaki bez przykrycia około 1,5 minuty jedną stronę, aż spód zrobi się złotobrązowy, następnie przywróć i smaż na brązowo z drugiej strony przez 1,5 minuty.
  5. Usmażone proziaki przełóż na talerz lub kratkę. Przed podaniem studź przez 5 minut.

Wskazówka:
Proziaki najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, ale możesz je przechowywać maksymalnie przez dwa dni w temperaturze pokojowej, zawinięte w ściereczkę. Przed jedzeniem opiecz je w tosterze.

Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Otwartego i Michała Korkosza.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni