Panczkraut to rarytas kuchni śląskiej. Przepis na proste danie z ziemniaków i kapusty. Świetnie smakuje z usmażoną kiełbasą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie przygotowany panczkraut, czyli ciapkapusta, to danie przygotowane z ziemniaków i kiszonej kapusty.
Tradycyjnie przygotowany panczkraut, czyli ciapkapusta, to danie przygotowane z ziemniaków i kiszonej kapusty. -lvinst-/Getty Images
Panczkraut to danie znane na Śląsku również jako ciapkapusta. Jak radzi Remigiusz Rączka, popularny kucharz i znawca kuchni śląskiej, ciapkapustę najlepiej odgrzewać, aby nabrała wyrazistszego smaku. Najważniejszymi składnikami ciapkapusty są ziemniaki i kiszona kapusta. Zobacz przepis na śląski panczkraut.

W skrócie

Remigiusz Rączka na swoim kanale „Rączka gotuje” na Youtube przedstawił tradycyjny przepis na panczkraut. Według jego receptury panczkraut powinien być wykonany na smalcu ze skwarkami. Popularny kucharz zwraca uwagę na proporcję, aby ziemniaków było zawsze dwa razy więcej niż kiszonej kapusty. Zobacz przepis na tradycyjny panczkraut, znany również jako ciapkapusta. Danie wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego 17 maja 2010 roku.

Panczkraut (ciapkapusta) – przepis ze śląskiej kuchni

Liczba porcji: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 20 g smalcu ze skwarkami,
  • 5 g soli,
  • 5 g majeranku,
  • 5 g kminku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić dobry panczkraut?

  1. Do rozgrzanego garnka o grubym dnie należy dodać smalec ze skwarkami.
  2. Następnie należy posiekać cebulę w kostkę.
  3. Gdy smalec się rozpuści, należy wrzucić do niego pokrojoną cebulę.
  4. W tym czasie należy utłuc ugotowane wcześniej ziemniaki na jednolitą masę.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę kiszoną, a następnie utłuczone ziemniaki.
  6. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
  7. Następnie należy je przyprawić ziołami i posiekanymi ząbkami czosnku.
  8. Panczkraut powinien być gotowany przez około 15 minut na małym ogniu.
  9. Gotowy panczkraut możne być podawany do pieczonych żeberek i modrej kapusty.

Panczkraut z boczkiem

Tradycyjnie do ciapkapusty dodaje się pokrojony i wysmażony boczek, który okrasza mieszankę ziemniaków, cebuli i kiszonej kapusty. Warto wybrać taki z odrobiną tłuszczu, który podczas wytapiania nada daniu smaku.

Jak przyprawić panczkraut?

Poza tradycyjnymi przyprawami dodawanymi do kiszonej kapusty i do ziemniaków, w daniu można zastosować domową wegetę. Świetnie sprawdza się też dodatek suszonego lubczyku, który nadaje daniu rosołowy aromat. Tak doprawiony panczkraut będzie świetnie smakować do rolady śląskiej lub smażonej kiełbasy.

Warto wiedzieć, że panczkraut jest daniem, które często gości w diecie wegańskiej. W tym przypadku smalec zamieniany jest na olej roślinny, np. rzepakowy.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie