W skrócie
Remigiusz Rączka na swoim kanale „Rączka gotuje” na Youtube przedstawił tradycyjny przepis na panczkraut. Według jego receptury panczkraut powinien być wykonany na smalcu ze skwarkami. Popularny kucharz zwraca uwagę na proporcję, aby ziemniaków było zawsze dwa razy więcej niż kiszonej kapusty. Zobacz przepis na tradycyjny panczkraut, znany również jako ciapkapusta. Danie wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego 17 maja 2010 roku.
Panczkraut (ciapkapusta) – przepis ze śląskiej kuchni
Liczba porcji: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 20 g smalcu ze skwarkami,
- 5 g soli,
- 5 g majeranku,
- 5 g kminku,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić dobry panczkraut?
- Do rozgrzanego garnka o grubym dnie należy dodać smalec ze skwarkami.
- Następnie należy posiekać cebulę w kostkę.
- Gdy smalec się rozpuści, należy wrzucić do niego pokrojoną cebulę.
- W tym czasie należy utłuc ugotowane wcześniej ziemniaki na jednolitą masę.
- Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę kiszoną, a następnie utłuczone ziemniaki.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
- Następnie należy je przyprawić ziołami i posiekanymi ząbkami czosnku.
- Panczkraut powinien być gotowany przez około 15 minut na małym ogniu.
- Gotowy panczkraut możne być podawany do pieczonych żeberek i modrej kapusty.
Panczkraut z boczkiem
Tradycyjnie do ciapkapusty dodaje się pokrojony i wysmażony boczek, który okrasza mieszankę ziemniaków, cebuli i kiszonej kapusty. Warto wybrać taki z odrobiną tłuszczu, który podczas wytapiania nada daniu smaku.
Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad
Jak przyprawić panczkraut?
Poza tradycyjnymi przyprawami dodawanymi do kiszonej kapusty i do ziemniaków, w daniu można zastosować domową wegetę. Świetnie sprawdza się też dodatek suszonego lubczyku, który nadaje daniu rosołowy aromat. Tak doprawiony panczkraut będzie świetnie smakować do rolady śląskiej lub smażonej kiełbasy.
Warto wiedzieć, że panczkraut jest daniem, które często gości w diecie wegańskiej. W tym przypadku smalec zamieniany jest na olej roślinny, np. rzepakowy.
Źródło:
- Ciapkapusta - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?