Sezon na jagody. Prosty przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem, które rozpływają się w ustach. Poleca Paweł Płaczek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lubisz jagody? Paweł Płaczek zdradza przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem
Lubisz jagody? Paweł Płaczek zdradza przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography
Sezon na jagody trwa cały lipiec. Te małe owoce, pełne cennych składników i witamin są pysznym dodatkiem do ciast, jagodzianek i deserów. Mamy dla ciebie przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem od pasjonata wypieków Pawła Płaczka, autora wydanej ostatnio książki „Domowa piekarnia”. Kucharz poleca prosty i łatwy sposób na przygotowanie tych jagodowych słodkości.

Spis treści

Czy warto jeść jagody?

Jagody to leśne owoce, które dla wielu są symbolem lata i wakacji. Cenimy je za smak i wartości prozdrowotne. Są źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki którym m.in.:

  • wzmacniają naszą odporność,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne,
  • pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
  • normują problemy związane z zaparciami i biegunkami,
  • poprawiają wygląd skóry,
  • mają działanie antyoksydacyjne.

Po jagody mogą z powodzeniem sięgać osoby na diecie zdrowotnej lub dbające o figurę. Owoce te mają niski indeks glikemiczny (około 30) i są niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 57 kcal.

Jak myć jagody?

Świeże jagody nadają się idealnie do przygotowania ciast, deserów i przetworów. Ważne, by je dokładnie umyć, ponieważ są to owoce leśne, narażone na kontakt z odchodami dzikich zwierząt.

Jagody są bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniem, dlatego nie należy myć ich pod bieżącym strumieniem wody. Najlepiej jest wsypać niewielką ilość jagód do miseczki napełnionej chłodną wodą i delikatnie zamieszać rękami. Następnie należy wylać wodę, a owoce delikatnie przełożyć na sitko.

Jagody w kuchni

Najbardziej popularne wypieki z jagodami to ciasta drożdżowe, drożdżówki i bułeczki tzw. jagodzianki.

Mamy dla ciebie przepis z nowej książki Pawła Płaczek „Domowa piekarnia” na drożdżówki z jagodami i lukrem. Pasjonat wypieków, autor bloga takemycake podpowiada bardzo prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować, posypać jagodami, zwinąć w rulon i pociąć na tzw. ślimaczki.

Takie drożdżówki będą wyśmienicie smakować i pięknie wyglądać. Paweł Płaczek poleca po upieczeniu i wystudzeniu udekorować je lukrem z sokiem z cytryny.

Przepis z książki „Domowa piekarnia” Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami i lukrem

(porcja na 10 sztuk)

Drożdżówki z jagodami i lukrem z przepisu Pawła Płaczka.
Drożdżówki z jagodami i lukrem z przepisu Pawła Płaczka. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography

Składniki:

  • 50 ml mleka,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 25 g drobnego cukru,
  • 180 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 100 g jagód lub borówek amerykańskich,

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie drożdżówek z jagodami

  1. Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto (ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem przez 5 minut).
  3. Następnie dodajemy miękkie lub rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy.
  4. Gdy będzie odklejało się od ręki i boków miski, zostawiamy je i odkładamy na godzinę, by wyrosło.
  5. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, delikatnie zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na cienki placek.
  6. Rozsypujemy na nim borówki i delikatnie dociskamy je do ciasta.
  7. Placek zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 10 kawałków, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  9. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy wystudzone drożdżówki.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie