Pożywna sałatka z mortadeli. Przepis z ogórkami kiszonymi i jajkami na twardo. Wyśmienita przystawka na co dzień i od święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosta i tania sałatka z mortadeli królowała na stołach w czasie imprez w latach 90. XX wieku..
Prosta i tania sałatka z mortadeli królowała na stołach w czasie imprez w latach 90. XX wieku.. Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwo Purple Book
Sałatka z mortadeli i ogórków kiszonych to przystawka szczególnie popularna w latach 90. XX wieku. Przepis na nią pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka. Taką sałatkę często podawano na imprezach rodzinnych i na wyjątkowe okazje. Podpowiadamy przepis na szybką i tanią sałatkę z mortadeli.

W skrócie

Paweł Płaczek to dziennikarz kulinarny, twórca bloga Take My Cake i autor książek kucharskich. W najnowszej zatytułowanej „Menu kryzysowe” inspiruje do gospodarnego gotowania w duchu zero waste. Jednym z unowocześnionych przepisów jest sałatka z mortadeli i ogórkami kiszonymi. Autor podpowiada, że ta sałatka świetnie smakuje do dań z grilla. Z racji, że jest dosyć delikatna, ekspert zaleca doprawienie jej większą ilością majonezu lub sokiem z ogórków kiszonych.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć sposób podania sałatki z mortadeli

Sałatka z mortadeli – przepis z ogórkami kiszonymi

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • spory kawałek mortadeli,
  • 3–4 ogórki kiszone,
  • 3–4 jajka,
  • 2–3 ziemniaki.

Sos:

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć sposób podania sałatki z mortadeli

Jak zrobić sałatkę z mortadeli?

Przygotowanie:

  1. Sos: składniki dokładnie mieszamy w miseczce do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  2. Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Podobnie kroimy mortadelę i ogórki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
  5. Dodajemy sos, doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Mieszamy. Sałatka smakuje najlepiej, kiedy jest schłodzona.

Przepisy kuchni antyinflacyjnej

Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” proponuje przepisy znane z czasów dzieciństwa w PRL-u, a także rarytasy z lat 90.XX wieku. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na:

Wiele proponowanych receptur to jego interpretacje przepisów kuchni regionalnej albo specjałów znanych z domu rodzinnego.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Prosta i tania sałatka z mortadeli królowała na stołach w czasie imprez w latach 90. XX wieku..

Pożywna sałatka z mortadeli. Przepis z ogórkami kiszonymi i ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni