W skrócie
W Stanach Zjednoczonych szarpana wieprzowina to przysmak często spotykany na festynach miejskich i w lokalnych jadłodajniach. Często podawana jest w tortilli lub azjatyckich bułeczkach bao. Intensywny smak mięsa podkreślony jest przy pomocy wyrazistego sosu powstającego w trakcie pieczenia z dodatkiem słodkiej papryki. Można też polać mięso domowym sosem pieczeniowym na bazie tłuszczu. Zobacz przepis na pyszną szarpaną wieprzowinę z piekarnika.
Szarpana wieprzowinę z piekarnika – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 8 godzin marynowania + 3,5 godziny pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1,6 kg mięsa z łopatki wieprzowej z widocznymi kawałkami tłuszczu,
- 90 g soli,
- 20 g cukru,
- 6 ząbków czosnku,
- 5 g ziaren czarnego pieprzu,
- 10 g mielonej słodkiej papryki,
- 3 g pieprzu cayenne,
- 1 cytryna,
- 5 liści laurowych,
- 2 łyżki oleju z oliwek,
- 2 l wody,
- 1 cebula.
Po upieczeniu:
- 5 g wędzonej papryki słodkiej,
- 5 g czosnku granulowanego,
- 5 g kminu rzymskiego.
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę w piekarniku?
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie należy wlać litr wody i dodać do niej sól, cukier, czosnek, czarny pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne.
- Z cytryny należy obrać skórkę i wrzucić ją do solanki, z pozostałej cytryny trzeba wycisnąć sok i wlać go do reszty składników.
- Solankę należy zagotować do pierwszego wrzenia. Wszystkie składniki należy wymieszać, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
- Do powstałej solanki należy wlać drugi litr wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Łopatkę wieprzową należy włożyć do solanki i marynować przez około 8 godzin lub całą noc.
- Przed wstawieniem do piekarnika łopatkę należy wyjąć z lodówki, osuszyć i ogrzać do temperatury pokojowej.
- Cebulę należy obrać, pokroić w piórka i obsmażyć na grubej patelni na łyżce oleju. Następnie należy dodać osuszone mięso, wysmarować je łyżką oleju i zarumienić z obu stron.
- Łopatkę z cebulą należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piekarnik należy nagrzać do 150° Celsjusza.
- Wieprzowinę trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 3,5 godziny.
- Po tym czasie należy wyjąć mięso wieprzowe z piekarnika i odstawić je do wystudzenia. Zajmie to około 20 – 30 minut.
- Przy pomocy dwóch widelców należy rozdzielić łopatkę wieprzową na włókna.
- Po upieczeniu mięso warto posypać wymieszanym czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim razem z wędzoną słodką papryką.
Czytaj także: Przepis na szarpaną wieprzowinę z jabłkiem
Sposób podania szarpanej wieprzowiny
Jednym z pyszniejszych dań kuchni amerykańskiej jest szarpana wieprzowina z ziemniakami. Mogą być to frytki, pieczone ziemniaki w kształt łódeczek lub purée ziemniaczane. Szarpana wieprzowina na szybko może być podawana w domowych bułkach do hamburgerów. Świetnie smakują z uparowanymi buchtami drożdżowymi i sosem pieczeniowym. Szarpana wieprzowina świetnie smakuje podana z kiszonymi ogórkami lub sałatką coleslaw.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?