Szarpana wieprzowina z piekarnika. Wypróbuj przepis na pyszne danie obiadowe. Tak przyrządzone mięso będzie rozpływać się w ustach

Anna Daniluk
Własnoręcznie przygotowana szarpana wieprzowina w piekarniku świetnie smakuje podana z ogórkiem kiszonym, ketchupem i w bułkach do hamburgerów.
Własnoręcznie przygotowana szarpana wieprzowina w piekarniku świetnie smakuje podana z ogórkiem kiszonym, ketchupem i w bułkach do hamburgerów. 123rf.com/duskbabe/zdjęcie ilustarcyjne
Szarpana wieprzowina to określenie na marynowane mięso pieczone w niskiej temperaturze. W trakcie pieczenia warto polewać je sosem, aby zapewnić mu soczystość i wyrazisty smak. Danie szczególnie popularne jest w Stanach Zjednoczonych. Podpowiadamy przepis na apetyczną szarpaną wieprzowinę z piekarnika.

W skrócie

W Stanach Zjednoczonych szarpana wieprzowina to przysmak często spotykany na festynach miejskich i w lokalnych jadłodajniach. Często podawana jest w tortilli lub azjatyckich bułeczkach bao. Intensywny smak mięsa podkreślony jest przy pomocy wyrazistego sosu powstającego w trakcie pieczenia z dodatkiem słodkiej papryki. Można też polać mięso domowym sosem pieczeniowym na bazie tłuszczu. Zobacz przepis na pyszną szarpaną wieprzowinę z piekarnika.

Szarpana wieprzowinę z piekarnika – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 8 godzin marynowania + 3,5 godziny pieczenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,6 kg mięsa z łopatki wieprzowej z widocznymi kawałkami tłuszczu,
  • 90 g soli,
  • 20 g cukru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 g mielonej słodkiej papryki,
  • 3 g pieprzu cayenne,
  • 1 cytryna,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 łyżki oleju z oliwek,
  • 2 l wody,
  • 1 cebula.

Po upieczeniu:

  • 5 g wędzonej papryki słodkiej,
  • 5 g czosnku granulowanego,
  • 5 g kminu rzymskiego.

Jak zrobić szarpaną wieprzowinę w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie należy wlać litr wody i dodać do niej sól, cukier, czosnek, czarny pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne.
  2. Z cytryny należy obrać skórkę i wrzucić ją do solanki, z pozostałej cytryny trzeba wycisnąć sok i wlać go do reszty składników.
  3. Solankę należy zagotować do pierwszego wrzenia. Wszystkie składniki należy wymieszać, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
  4. Do powstałej solanki należy wlać drugi litr wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Łopatkę wieprzową należy włożyć do solanki i marynować przez około 8 godzin lub całą noc.
  6. Przed wstawieniem do piekarnika łopatkę należy wyjąć z lodówki, osuszyć i ogrzać do temperatury pokojowej.
  7. Cebulę należy obrać, pokroić w piórka i obsmażyć na grubej patelni na łyżce oleju. Następnie należy dodać osuszone mięso, wysmarować je łyżką oleju i zarumienić z obu stron.
  8. Łopatkę z cebulą należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piekarnik należy nagrzać do 150° Celsjusza.
  9. Wieprzowinę trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 3,5 godziny.
  10. Po tym czasie należy wyjąć mięso wieprzowe z piekarnika i odstawić je do wystudzenia. Zajmie to około 20 – 30 minut.
  11. Przy pomocy dwóch widelców należy rozdzielić łopatkę wieprzową na włókna.
  12. Po upieczeniu mięso warto posypać wymieszanym czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim razem z wędzoną słodką papryką.

Sposób podania szarpanej wieprzowiny

Jednym z pyszniejszych dań kuchni amerykańskiej jest szarpana wieprzowina z ziemniakami. Mogą być to frytki, pieczone ziemniaki w kształt łódeczek lub purée ziemniaczane. Szarpana wieprzowina na szybko może być podawana w domowych bułkach do hamburgerów. Świetnie smakują z uparowanymi buchtami drożdżowymi i sosem pieczeniowym. Szarpana wieprzowina świetnie smakuje podana z kiszonymi ogórkami lub sałatką coleslaw.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kucharz Prezesa
3,5 godziny w piekarniku, a podobno trzeba oszczędzać energię.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni