Spis treści
Ciasto Smerfetka – przepis na letni deser bez pieczenia
Czas przygotowania: ok. 60 minut + kilka godzin chłodzenia
Liczba porcji: ok. 15
Poziom trudności: średni
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego,
3 łyżki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe,
250 ml wody (wrzątek).
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki,
2 galaretki niebieskie,
250 ml wody (wrzątek).
Dodatkowo:
ok. 20-25 herbatników,
3 niebieskie galaretki,
700 ml wody (wrzątek).
Jak zrobić ciasto Smerfetka?
Wyłóż formę (najlepiej o wymiarach 25 × 35 cm lub zbliżonych) papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki.
Przygotuj galaretki cytrynowe – rozpuść je w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie cienką strużką wlej chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość dobrze wymieszaj i wylej na herbatniki. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż masa zacznie tężeć.
Rozpuść dwie niebieskie galaretki w 250 ml wrzątku i również odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno. Gdy galaretka będzie chłodna, ale nadal płynna, dodaj ją do śmietany i delikatnie wymieszaj. Gotową masę śmietankową przełóż na zastygniętą masę serową i znów schowaj całość do lodówki.
Na koniec rozpuść trzy kolejne galaretki niebieskie w 700 ml wrzątku. Poczekaj, aż ostygną i lekko zgęstnieją. Wylej je równomiernie na wierzch ciasta i ponownie włóż do lodówki – najlepiej na kilka godzin, aż całość dobrze się zetnie. Smacznego!
Smerfetka – deser na wiele okazji
Smerfetka to ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz je podać na letnich przyjęciach w ogrodzie, spotkaniach na działce, urodzinach dzieci i na Dzień Dziecka, na rodzinnych spotkaniach i na święta. Smerfetka, dzięki swojej kolorystyce i lekkości, robi niesamowite wrażenie na gościach, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu. Ciasto Smerfetka będzie efektownym deserem na chrzcinach, baby shower, imprezie tematycznej lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego.
Kulinaria
