Ciasto Smerfetka – bajeczny deser bez pieczenia. Wygląda zjawiskowo, smakuje jeszcze lepiej! Deser idealny na lato

Gabriela Fedyk
Smerfetka to lekkie, kolorowe i efektowne ciasto, które pasuje na wiele okazji.
Smerfetka to lekkie, kolorowe i efektowne ciasto, które pasuje na wiele okazji. vitaliymateha/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Smerfetka to ciasto, które wygląda jak z bajki i smakuje równie bajecznie. Warstwy masy serowej, śmietanowej, niebieskiej galaretki i herbatników tworzą pyszny i efektowny deser bez pieczenia. Smerfetka sprawdzi się na rodzinne uroczystości i letnie przyjęcia – szczególnie te, na których są dzieci. Ale to dorośli sięgają po dokładkę!

Spis treści

Ciasto Smerfetka – przepis na letni deser bez pieczenia

Czas przygotowania: ok. 60 minut + kilka godzin chłodzenia
Liczba porcji: ok. 15
Poziom trudności: średni

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 2 galaretki cytrynowe,

  • 250 ml wody (wrzątek).

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,

  • 2 galaretki niebieskie,

  • 250 ml wody (wrzątek).

Dodatkowo:

  • ok. 20-25 herbatników,

  • 3 niebieskie galaretki,

  • 700 ml wody (wrzątek).

Jak zrobić ciasto Smerfetka?

  1. Wyłóż formę (najlepiej o wymiarach 25 × 35 cm lub zbliżonych) papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki.

  2. Przygotuj galaretki cytrynowe – rozpuść je w 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.

  3. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie cienką strużką wlej chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość dobrze wymieszaj i wylej na herbatniki. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż masa zacznie tężeć.

  4. Rozpuść dwie niebieskie galaretki w 250 ml wrzątku i również odstaw do wystudzenia.

  5. Śmietankę ubij na sztywno. Gdy galaretka będzie chłodna, ale nadal płynna, dodaj ją do śmietany i delikatnie wymieszaj. Gotową masę śmietankową przełóż na zastygniętą masę serową i znów schowaj całość do lodówki.

  6. Na koniec rozpuść trzy kolejne galaretki niebieskie w 700 ml wrzątku. Poczekaj, aż ostygną i lekko zgęstnieją. Wylej je równomiernie na wierzch ciasta i ponownie włóż do lodówki – najlepiej na kilka godzin, aż całość dobrze się zetnie. Smacznego!

Smerfetka – deser na wiele okazji

Smerfetka to ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz je podać na letnich przyjęciach w ogrodzie, spotkaniach na działce, urodzinach dzieci i na Dzień Dziecka, na rodzinnych spotkaniach i na święta. Smerfetka, dzięki swojej kolorystyce i lekkości, robi niesamowite wrażenie na gościach, a jednocześnie jest prosta w przygotowaniu. Ciasto Smerfetka będzie efektownym deserem na chrzcinach, baby shower, imprezie tematycznej lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni