Puree ziemniaczane jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale również szybkim, samodzielnym daniem. Jak je zrobić, by było kremowe i pyszne?

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Puree ziemniaczane zasmakuje również dzieciom.
Puree ziemniaczane zasmakuje również dzieciom. 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne
Puree ziemniaczane to klasyczny dodatek do mięs na ciepło. Świetnie komponuje się także z sosami i warzywami, jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a co więcej tanie i zdrowe. Ta ciekawa alternatywa dla ziemniaków w tradycyjnej formie nie wymaga wiele pracy ani czasu. Zobacz, jak przygotować domowe puree.

W skrócie

Purée ziemniaczane przygotowuje się z obranych i ugotowanych ziemniaków, które są następnie rozgniatane lub zmiksowane z mlekiem albo śmietaną, masłem, a później całość odpowiednio doprawione. Prostota tego przepisu sprawia, że to danie można znaleźć na stołach wręcz całego świata. W sklepach purée można kupić w wersji w proszku do zalania wrzątkiem. My jednak polecamy samodzielne przygotowanie tego dania, bo nie jest ono skomplikowane i nie wymaga wiele czasu, a jest bardzo tanie!

Purée ziemniaczane – przepis na sycący dodatek

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 80 gramów masła,
  • 70 mililitrów mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić puree ziemniaczane?

  1. Obierz ziemniaki. Przekrój na ćwiartki, zalej wodą i wsyp szczyptę soli. Gotuj do miękkości.
  2. Ziemniaki potłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Jak podawać ziemniaczane purée? Można na wiele sposobów!

Sekretem idealnego purée jest jego gładkość, dlatego tak ważne jest, by ziemniaki po ugotowaniu dobrze potłuc lub dokładnie przecisnąć. Ziemniaki w takiej wersji można podawać z różnymi daniami mięsnymi jak pieczeń, kotlety mielone, kotlety schabowe, zrazy czy bitki. Puree idealnie pasuje do tłuszczów i sosów, komponuje się również z rybami, warzywami na ciepło i surówkami. Jeżeli jednak brakuje czasu i chęci na przygotowanie większego obiadu, można je jeść ze smażonym boczkiem i cebulką lub szarpaną wieprzowiną, a nawet podawać jako samodzielne danie.

Skąd pochodzi puree ziemniaczane?

Tłuczone ziemniaki najprawdopodobniej jadali już Inkowie, ale danie w obecnej wersji pochodzi z Europy. Skąd dokładnie? Spierają się o to Brytyjczycy i Francuzi. Przepis na puree ukazał się w książce kucharskiej Hannah Glasse The Art of Cookery Made Plain and Easy, z kolei Francuzi twierdzą, że wypromował go ich rodak Antoine Parmentier. Parmentier w czasie wojny siedmioletniej w pruskim więzieniu żywił się głównie ziemniakami, a po wojnie zachęcał do ich jedzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.