Coleslaw. Przepis na słynną surówkę z białej kapusty. Najlepszy dodatek do świątecznego obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz, jak przygotować pyszną surówkę coleslaw. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz, jak przygotować pyszną surówkę coleslaw. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka coleslaw to jedna z najbardziej znanych i lubianych surówek na święcie. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki pyszny dodatek do obiadu. Możesz przygotować ją np. na Boże Narodzenie czy Nowy Rok. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na surówkę coleslaw.

W skrócie:

Coleslaw to klasyczna, znana od lat surówka z białej kapusty, której nazwa pochodzi prawdopodobnie z języka niderlandzkiego – słowo koolsla oznacza surówkę z kapusty. Jest na nią kilka przepisów, które różnią się w zależności od kraju czy upodobań. Ja proponuję wersję klasyczną, z dodatkiem jedynie marchewki i cebuli. Pyszny i wyjątkowy smak sałatki zapewnia słodko-kwaśny sos na bazie majonezu, doprawiony solą i pieprzem.

Surówkę możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Przepis na surówkę coleslaw

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • dwie małe marchewki,
  • jedna cebula lub dwie małe,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

.

Zobacz także: Pyszna surówka z kiszoną kapustą, gruszką i żurawiną. Idealny dodatek do świątecznego obiadu

Jak zrobić surówkę coleslaw?

  1. Kapustę umyj, zdejmij pierwsze liście i przekrój ją na pół.
  2. Jedną połówkę kapusty drobno posiekaj nożem lub mikserem kuchennym.
  3. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do surówki.
  5. W miseczce wymieszaj majonez, cukier puder, sok z cytryny, sól i pieprz – sos ma być słodko-kwaśny, więc jeśli czujesz, że jest taka potrzeba, to dodaj więcej cytryn, soli i cukru.
  6. Polej surówkę sosem i wymieszaj.
Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz, jak przygotować pyszną surówkę coleslaw. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Coleslaw. Przepis na słynną surówkę z białej kapusty. Najlep...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie