Spis treści
Grill to dla Amerykanów jeden ze sportów narodowych i podchodzą do niego nawet poważniej niż Polacy, urządzając w każdy pogodny weekend. Amerykańska tradycja pieczenia na grillu jest dużo starsza od naszej miłości do potraw pieczonych na węglach. Grilla, a właściwie barbacoa, do nowo odkrytej Ameryki Południowej przywieźli Hiszpanie. Wynalazek szybko zawędrował na północ, a wolne pieczenie wieprza stało się w koloniach amerykańskiego południa instytucją.
Instytucją jest też szarpana wieprzowina, jedno z podstawowych dań z grilla od Karoliny po Kalifornię. Każdy/a pan/i domu i szef kuchni ma swoją, autorską mieszankę przypraw, która zmienia zwykłą pieczeń w przysmak. I chętnie stają w szranki w lokalnych konkursach, by przekonać o tym wybrednych jurorów.
Szarpana wieprzowina, choć przez Amerykanów traktowana z powagą, jest daniem bardzo prostym. I uda się dosłownie każdemu. W dodatku to niedroga potrawa. Najlepsza pulled pork powstaje z wieprzowej łopatki i warto się tej wskazówki trzymać.
Przepis na szarpaną wieprzowinę z jabłkami
czas przygotowania: 12 godzin, pieczenie 10 godzin
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 jabłko,
- 1 cebula mała,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
Solanka
- 950 g wody,
- 50 g soli,
- 30 g cukru,
- 3 ząbki czosnku,
Mieszanka przypraw
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę z jabłkami?
Solanka
- Wodę lekko podgrzej. Wsyp sól i cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj przepuszczony przez praskę ząbek czosnku.
- Opłukane i osuszone mięso przełóż do garnka lub pojemnika. Dopasuj wielkość naczynia, by po wlaniu solanki całe mięso było w niej zanurzone. Zalej przygotowanym roztworem soli, przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 8-16 godzin.
Mieszanka przypraw
- Czosnek przepuść przez praskę.
- W miseczce wymieszaj przyprawy, czosnek, musztardę i ketchup.
Szarpana wieprzowina
- Jabłko obierz i pokrój na ósemki. Obierz cebule i pokrój w piórka. Mięso wyjmij z solanki i osusz.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
- Przełóż mięso do żeliwnego garnka albo naczynia żaroodpornego. Posmaruj ze wszystkich stron mieszanka przypraw. Włóż jabłka i cebulę. Szczelnie przykryj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez co najmniej 8-10 godzin.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Odstaw do ostygnięcia na około 30 minut. Cebulę i jabłka rozgnieć widelcem a następnie, za pomocą dwóch widelców poszarp mięso na włókna.
Czytaj także: Miękka golonka na obiad. Poznaj sekret soczystego mięsa. Z tym przepisem będzie rozpływać się w ustach
Wolno gotowany przysmak
Low and slow, czyli wolno i w niskiej temperaturze – to sekret naprawdę udanej szarpanej wieprzowiny. Amerykanie grillują ją lub wędzą w niskiej temperaturze. Ale wystarczy zwykły piekarnik, by ucztę w amerykańskim stylu urządzić we własnym domu. Metodą prób i błędów znalazłam swoją ulubioną wersję pulled pork.
Mięso smakuje najlepiej, jeśli pozwolimy mu dobrze przejść solą. Wystarczy zanurzyć je w solance i odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki. Tak przygotowane, osuszamy i obsmażamy na złoto na odrobinie oleju. Dzięki temu smak mięsa będzie głęboki i intensywny.
Obsmażone mięso smarujemy dokładnie mieszanką przypraw i przekładamy do naczynia do zapiekania. Ja używam żeliwnego garnka, który równo rozprowadza ciepło i ma ważną zaletę – ciężką i szczelną pokrywkę. Dorzucam jabłka, które dodadzą szarpanej wieprzowinie słodyczy, oraz cebulę. I wkładam do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na co najmniej 8 godzin.
Szarpaną wieprzowinę najczęściej piekę…. w nocy. Nie trzeba jej pilnować ani zaglądać pod pokrywkę. Uda się na pewno, a dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze pozostanie soczysta. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie mięso, by odpoczęło. A potem weźcie w dłonie dwa widelce, delikatnie oddzielajcie od siebie włókna mięsa i wymieszajcie z sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Zajadajcie z frytkami, na kanapkach albo w burgerach. Hulaj dusza!
Zapoznaj się z innymi przepisami Kasi Nowickiej m.in. na szarpaną wieprzowinę z chlebowca, na blogu Plate By Kate. Możesz również polubić jej profil na Facebooku, a także zaobserwować jej profil na Instagramie.
Zobacz także inne przepisy na dania obiadowe ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?