Najlepszy przepis na domowy sos pieczeniowy. Poznaj prosty trik na szybki i wyśmienity sos do mięsa. Już nigdy nie kupisz sosu z torebki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sos pieczeniowy to pyszne uzupełnienie świątecznego obiadu. Zobacz, jak go przygotować. Jeden trik znacznie ułatwi ci pracę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sos pieczeniowy to pyszne uzupełnienie świątecznego obiadu. Zobacz, jak go przygotować. Jeden trik znacznie ułatwi ci pracę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sos pieczeniowy to pyszny dodatek do pieczonych mięs np. karkówki, schabu, indyka czy szynki. Jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale jest na to świetny sposób. Wystarczy wykorzystać warzywa i tłuszcz z pieczenia. Zobacz dokładne wskazówki, jak to zrobić i wypróbuj niezawodny przepis na szybki sos pieczeniowy.

W skrócie:

Mam dla Ciebie przepis na pyszny sos pieczeniowy do mięsa. Jest on szybki do przygotowania i bardzo wyrazisty. Trik polega na wykorzystaniu warzyw, płynu i tłuszczu z pieczenia mięsa. To proste i pyszne. Sos jest pełen aromatów, przypraw i smaku pieczeni. Jeśli chcesz, by był nieco łagodniejszy, to dodaj do sosu dwie łyżki śmietanki 30%. Będzie on wówczas bardziej jasny i kremowy. Sos pieczeniowy z tego przepisu będzie doskonałym uzupełnienie świątecznego obiadu.

Zobacz w galerii, jak szybko i łatwo możesz przygotować pyszny sos pieczeniowy.

Przepis na sos pieczeniowy

czas przygotowania: 15 minut
duża porcja
poziom trudności: łatwe

Składniki:
warzywa z pieczenia mięsa:

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • duża główka czosnku,
  • płyn i tłuszcz z pieczeni,

dodatki do sosu:

  • 1 lub 2 szklanki wody, w zależności od smaku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Zobacz także: Najlepsza karkówka pieczona na świąteczny obiad. Jest soczysta i zawsze się udaje. Przepis na pyszną pieczeń z karkówki

Jak zrobić sos pieczeniowy?

  1. Po pieczeniu mięsa wyjmij wszystko z blaszki i zlej cały płyn z tłuszczem.
  2. Za pomocą łyżki zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu, by nieco odchudzić sos.
  3. Warzywa przełóż do miski.
  4. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i dodaj do warzyw.
  5. Wlej odlany płyn z pieczeni, dolej szklankę przegotowanej wody i zmiksuj. Spróbuj smak. Jeśli jest za ostry czy za słony, to dodaj więcej wody.
  6. Przelej sos do garnka i wstaw na mały ogień.
  7. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody.
  8. Gdy sos się zagotuje, wlej mąkę ziemniaczaną z wodą, wymieszaj i pogotuj jeszcze ok. minutę. Gotowe.
Sos pieczeniowy to pyszne uzupełnienie świątecznego obiadu. Zobacz, jak go przygotować. Jeden trik znacznie ułatwi ci pracę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepszy przepis na domowy sos pieczeniowy. Poznaj prosty t...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!