Najlepsze ziemniaki z grilla – chrupiące i aromatyczne. Pysznie smakują z sosem czosnkowym. Przepis na przekąskę z grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bezkonkurencyjne ziemniaki z grilla doprawione papryką, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, by były idealnie chrupiące. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Bezkonkurencyjne ziemniaki z grilla doprawione papryką, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, by były idealnie chrupiące. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić najlepsze ziemniaki z grilla? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyjątkowo pyszne grillowane ziemniaki. Dzięki odpowiedniemu sposobowi przygotowania są chrupiące z zewnątrz i idealnie miękkie w środku. Smakują rewelacyjnie! To doskonały dodatek do dań z rusztu. Wypróbuj przepis na ziemniaki z grilla.

W skrócie:

Przekąski na grilla – sprawdzony przepis

Przygotowując grilla, warto zadbać o przekąski i dodatki do dań mięsnych. Polecam pyszne grillowane ziemniaki. Ich wyjątkowy smak to zasługa wcześniejszego obgotowania oraz marynaty z tymiankiem, czosnkiem ora ostrą papryką. Ziemniaki możesz kłaść bezpośrednio na ruszt lub użyć aluminiowej tacki do grillowania. Mają apetycznie chrupiącą skórkę i miękki środek. Są aromatyczne i wyraziste w smaku. Twoi goście będą zachwyceni.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ziemniaki z grilla.

Przepis na ziemniaki z grilla

Czas przygotowania: 10 minut gotowania + 5 minut marynata + 30 minut grillowania,
porcja: na 4 osoby,
poziom trudności: łatwy
.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

  1. Umyj ziemniaki i wstaw do zagotowania, nie obieraj. Gotuj je 10 minut. Odcedź.
  2. Przekrój przestudzone ziemniaki na pół.
  3. W miseczce wymieszaj sól, czosnek, ostrą i słodką paprykę oraz tymianek. Dodaj olej. Połącz składniki.
  4. Smaruj ziemniaki marynatą i układaj na aluminiowej tacce do grillowania.
  5. Umieść tackę na rozgrzanym ruszcie.
  6. Grilluj ok. 30 minut, kilka razu przekręcając i smarując oliwą lub resztą marynaty. Gotowe. Ziemniaki możesz podać np. z sosem czosnkowym.
Bezkonkurencyjne ziemniaki z grilla doprawione papryką, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, by były idealnie chrupiące. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze ziemniaki z grilla – chrupiące i aromatyczne. Pysz...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.