Dzień Musztardy 2022. Jak zrobić musztardę w domu? Rodzaje musztardy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Nasiona gorczycy potrzebne są do produkowania musztardy.
Nasiona gorczycy potrzebne są do produkowania musztardy. Anna Kaczmarz/archiwum PolskaPress
W kalendarzu świąt nietypowych Dzień Musztardy przypada 6 sierpnia. Wśród doniesień medialnych pojawiają się informację, że niedługo może zabraknąć musztardy na sklepowych półkach. Powodem kryzysu jest brak surowca, czyli gorczycy. W Kanadzie przez zmiany klimatu rośliny nie chcę rosnąć. Brak wystarczającej ilości plonów w Kanadzie wpływa na asortyment spożywczy we Francji. Przyjrzeliśmy się sytuacji dotyczącej uprawy gorczycy, rodzajach musztardy i jak zrobić musztardę w domu.

Z czego jest musztarda?

Musztarda produkowana jest z gorczycy, a właściwie z ziaren jednorocznej rośliny. Znaną przyprawę produkuje się z trzech rodzajów gorczycy:

  • czarnej,
  • jasnej,
  • sarepskiej (nazwa pochodzi od regionu Sarepta w Rosji).

Każdy gatunek gorczycy wpływa na kolor musztardy i na jej smak. Ogólnie gorczyca ma małe wymagania glebowe, jednak potrzebuje regularnego nawodnienia.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o musztardzie

Musztarda – rodzaje sosu

W sklepach spożywczych można spotkać różne wersje sosu z gorczycy. Musztarda jest sosem przygotowywanym najczęściej na bazie octu.

  • Musztarda rosyjska przygotowywana jest na bazie gorczycy sarepskiej i czarnej. Wyróżnia się ostrym smakiem. W strukturze widoczne są ziarna gorczycy.
  • Musztarda Dijon produkowana jest z niedojrzałego moszczu winnego i gorczycy czarnej. Wyróżnia się delikatnie ostrym smakiem z owocowym posmakiem. Produkowana we Francji od XIV wieku w miejscowości Dijon.
  • Musztarda sarepska przygotowywana jest z gorczycy sarepskiej i octu. Świetnie smakuje podawana z kiełbasą z ogniska lub z mięsem z grilla.

W Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych Ameryki popularne są mielone i suszone ziarna gorczycy. Od czasu do czasu mieszane z pieprzem cayenne. Tak przygotowana gorczyca zwana proszkiem musztardowym stosowana jest do aromatyzowania mięsa i piklowanych warzyw.

Musztarda – zastosowanie w kuchni

Różne rodzaje musztardy można stosować w podobny sposób. Należy dostosować rodzaj do własnych preferencji smakowych. Najczęściej musztarda stosowana jest do marynowania mięsa, do doprawiania potraw z grilla, sosów sałatkowych, a także jako dodatek do kanapek.

Musztarda znika z półek we Francji

W połowie lipca 2022 roku na półkach sklepów spożywczych we Francji, zaczęło brakować musztardy. Dla Francuzów to prawdziwa kulinarna katastrofa. Sos przygotowywany z ziaren gorczycy jest podstawowym składnikiem kuchni francuskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niej:

  • sos vinegret,
  • francuskiego majonezu,
  • lub po prostu doprawienia mięsa z grilla.

Ziarna gorczycy wykorzystywane do produkcji musztardy Dijon sprowadzane są w większości z Kanady. Zbiór plonu musztardy spadł w 2021 roku o 50% w odniesieniu do roku poprzedniego. Głównymi przyczynami jest susza i upały przechodzące nad Kanadą.

„Głównym problemem są zmiany klimatyczne, a rezultatem jest ten niedobór. Nie możemy reagować na zamówienia, które otrzymujemy, a ceny detaliczne wzrosły aż o 25 procent, odzwierciedlając gwałtownie rosnące koszty nasion” — powiedział Luca Vandermaesena, dyrektora dużego producenta musztardy Reine de Dijon i prezesa Burgundzkiego Stowarzyszenia Musztardy w wywiadzie dla „The New York Times”.

Konsumenci są tak spragnieni musztardy, że przychodzą osobiście do siedziby producenta, prosząc o sprzedaż zalegających zapasów. Powodem tego zachowania jest szerząca się plotka, jakoby musztarda była przetrzymywana w magazynach, aby potem sprzedawać ją po wyższych cenach.

W niektórych sieciach sklepów wprowadzono reglamentację produktów. Wielu Francuzów wyraża też oburzenie, że francuska musztarda nie jest w pełni francuska i trzeba czekać na importowane ziarna gorczycy.

Jak zrobić musztardę w domu?

Musztarda jest sosem, który z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczy mieć kilka składników, aby cieszyć się musztardą bez dodatku konserwantów.

Musztarda – przepis na domowy sos
Składniki:

  • 200 g gorczycy jasnej, czarnej lub sarepskiej,
  • 200 ml białego wina lub octu winnego zmieszanego z wodą 1:1,
  • 5 g soli,
  • 10 g miodu,
  • 120 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Nasiona gorczycy należy zalać białym winem lub rozcieńczonym octem winnym. Należy je przykryć folią spożywczą i odstawić do zmacerowania na 1-2 dni. Gdy gorczyca wchłonie cały płyn, to można ją miksować.
  2. Nasączone nasiona gorczycy trzeba umieścić w blenderze kielichowym wraz z solą i miodem. Całość należy powoli mieszać, wlewając cienką strużką wodę.
  3. Należy miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłużej gorczyca będzie miksowana, tym musztarda będzie gładsza.
  4. Musztardę należy przełożyć do słoika i odstawić na około 2 tygodnie. Przez ten czas zmniejszy się ostrość sosu i przegryzą się pozostałe składniki.
  5. Gotowa musztarda może być długo przechowywana w lodówce.
Nasiona gorczycy potrzebne są do produkowania musztardy.

Dzień Musztardy 2022. Jak zrobić musztardę w domu? Rodzaje musztardy

Źródło:

Dodaj firmę Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie