Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik wiśniowy z ananasami to świetny wypiek do podania na Wielkanoc.
Sernik wiśniowy z ananasami to świetny wypiek do podania na Wielkanoc. od lewej: Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki/Studio Inigo/materiały prasowe wydawnictwo WAM
Siostra Anastazja Pustelnik to ekspertka w dziedzinie domowego gotowania. Jej ciasta i desery to prawdziwe rarytasy. Przed świętami szczególnie polecamy sernik wiśniowy, który świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Podpowiadamy przepis na idealny sernik wiśniowy.

W skrócie

Podstawą smacznego sernika jest dobrej jakości twaróg oraz zmielenie go na gładką masę. Można też sięgnąć po ser w wiaderku albo ułatwić sobie pieczenie korzystając z gęstych serków homogenizowanych. Przepis na sernik wiśniowy siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielkanoc siostry Anastazji. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM.

Sernik wiśniowy – przepis z ananasem

Liczba porcji: dla 12-16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa z wiśniami:

  • 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka zmiksowanych wiśni (mogą być mrożone),
  • 5-6 łyżek żelatyny,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cukier puder do smaku.

Dodatki:

  • 1 puszka ananasów,
  • 3 galaretki wiśniowe.

Jak zrobić sernik wiśniowy?

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
  2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
  3. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180° C przez ok. 30-40 minut.
  4. Żelatynę rozpuścić w mleku. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmiksowane wiśnie i rozpuszczoną w mleku żelatynę.
  5. Galaretkę rozpuścić według przepisu.
  6. Złożenie sernika: Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem.
  7. Upieczony biszkopt ułożyć w tortownicy. Rozprowadzić masę serową z wiśniami.
  8. Ułożyć krążki ananasa (środek każdego można przyozdobić wisienką).
  9. Na zastygniętą masę serową wylać tężejącą galaretkę.
  10. Sernik wiśniowy warto schłodzić przed podaniem w lodówce, aż galaretka całkowicie stężeje.

Przepisy siostry Anastazji

Siostra Anastazja ma na swoim koncie wiele przepisów wielkanocnych, które inspirują do gotowania. Między innymi wśród nich jest baranek wielkanocny, ćwikła z chrzanem i sałatka jarzynowa. Wśród słodkich wypieków pojawiają się różnego rodzaju ciasta z twarogiem. Szczególnie polecamy serowiec zawijany z wiśniami oraz sernik przekładany kruchym ciastem. Z pewnością każde z tych ciast umili czas spędzony z rodziną.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.