Obłędnie kremowy sernik z mascarpone. Przepis na pyszny sernik, który rozpływa się w ustach. Goście będą błagać o więcej

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik z mascarpone jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Jego przygotowanie wymaga nieco pracy, jednak efekt z pewnością to wynagrodzi. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik z mascarpone jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Jego przygotowanie wymaga nieco pracy, jednak efekt z pewnością to wynagrodzi. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Takiemu sernikowi trudno się oprzeć. Kremowa i lekka masa serowa na spodzie z ciastek z dodatkiem cytrynowego lukru i płatków migdałowych to przepis na wyśmienity wypiek. Podpowiadam, jak go zrobić krok po kroku. To ciasto na białkach, bez żółtek i bez masła. Sprawdź i wypróbuj przepis na wyborny sernik z mascarpone.

Spis treści

Ser na sernik – który produkt jest najlepszy?

Sernik to pyszne i bardzo popularne ciasto, które króluje na polskich stołach m.in. w czasie świąt, uroczystości i rodzinnych spotkań. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo, ale sekretem jego smaku jest odpowiedni ser. To od niego zależy, czy ciasto popęka, będzie puszyste, kremowe.

Najlepszy ser na sernik to świeży półtłusty twaróg, samodzielnie zmielony w maszynce lub przeciśnięty przez praskę. Bardziej kremową konsystencję sernika uzyskamy po trzykrotnym zmieleniu sera. Jeśli lubisz serniki bez pieczenia, to możesz przygotować twaróg samodzielnie.

Wybierając inny bały ser, musimy pamiętać, by odpowiednio zagęścić naszą masę, np. budyniem w proszku lub mąką ziemniaczaną. Można wybrać np.:

  • ser w wiaderku,
  • ser śmietankowy,
  • ser mascarpone.

Sprawdzony przepis na sernik

Puszysty sernik to prawdziwy rarytas. Możesz skorzystać z naszych sprawdzonych przepisów i zobaczyć wskazówki krok po kroku, jak przygotować taki wypiek.

Sernik z mascarpone

Lubisz kremowe serniki? Jeśli tak, to ten przepis na sernik z mascarpone podbije twoje serce i podniebienie. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste. Spód należy zrobić z pokruszonych herbatników, a ser zmiksować z pozostałymi składnikami i doprawić wanilią.

Wyjątkowo delikatna, kremowa masa sernika to zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej. Jest to popularna technika, w której formę z ciastem wstawia się do większej blaszki wypełnionej wodą. Podczas pieczenia para wodna dodatkowo dodaje sernikowi puszystości i lekkości.

Nasza rada: jeśli pieczesz sernik w formie tortowej z wyjmowanym dnem, to pamiętaj o zabezpieczeniu jej folią aluminiową, by do ciasta nie dostała się woda.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszny i kremowy sernik z mascarpone:

Przepis na sernik z mascarpone

(czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie: ok. 1 godzina 20 minut)

Ciasto gotowe. Smacznego!
Ciasto gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g sera śmietankowego lub półtłustego zmielonego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 5 białek
  • 180 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy ( 1 opakowanie 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%.
    spód z ciastek:
  • 300 g ciastek np. owsianych, sezamowych, pełnoziarnistych lub herbatników,
  • 150 g masła.

Do dekoracji:

  • lukier cytrynowy (można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na lśniącą masę),
  • płatki migdałowe.

Jak zrobić sernik z mascarpone?

  1. Pokrusz ciastka rękami lub tłuczkiem.
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przełóż ciastka do blaszki i uklep je łyżką lub rękami.
  4. Schowaj spód z ciastek do lodówki.
  5. Ubij białka z cukrem.
  6. W dużej misce utrzyj ser śmietanowy (lub zmielony ser półtłusty) z serkiem mascarpone.
  7. Dodaj śmietankę, budynie w proszku i wanilię.
  8. Na koniec zmniejsz obroty i dodawaj porcjami ubite białka.
  9. Całość wymieszaj i przelej na spód z ciastek.
  10. Owiń blaszkę od spodu folią aluminiową.
  11. Tak zabezpieczone ciasto wstaw do większej blaszki wypełnionej wodą - woda ma sięgać do 1/3 wysokości blaszki z ciastem.
  12. Piecz ciasto w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę i 20 minut - jeśli będzie się za bardzo rumienić, możesz przykryć wierzch papierem do pieczenia.
  13. Po upieczeniu należy zostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
  14. Sernik najlepiej smakuje schłodzony, można zostawić go w lodówce nawet na całą noc.
  15. Przed podaniem udekoruj sernik lukrem (z cytryny i cukru pudru) oraz płatkami migdałowymi.
Sernik z mascarpone jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Jego przygotowanie wymaga nieco pracy, jednak efekt z pewnością to wynagrodzi. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Obłędnie kremowy sernik z mascarpone. Przepis na pyszny sern...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

kup najtaniej

Bosch

Bosch CompactPower MFW3910W

482,70 zł359,90 zł-25%

kup najtaniej

Bosch

Bosch CompactPower MFW3X13B

499,00 zł416,95 zł-16%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie