Beza orzechowa z truskawkami siostry Anastazji to hit sezonu. Smak lata w każdym kawałku. Wprawiona w deserach zakonnica ma na to patent

Anna Daniluk
Smakowita beza orzechowa z truskawkami i pianką śmietankową to wyjątkowy deser dla całej rodziny.
Smakowita beza orzechowa z truskawkami i pianką śmietankową to wyjątkowy deser dla całej rodziny. Cavan Images/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest ze spektakularnych ciast. Mam dla ciebie prawdziwą perełkę z jej kulinarnego repertuaru. Na deser zrób bezę orzechową z truskawkami. Połącz delikatność puszystej bezy, bogactwo orzechów i świeżość letnich truskawek, a wszystko to spowite warstwą aksamitnej pianki. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe, które z pewnością zachwycą twoich gości.

W skrócie:

Beza orzechowa z truskawkami siostry Anastazji – przepis na wyborne ciasto

Liczba porcji: 12-16 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 4 białka,

  • 150 g cukru,

  • 150 g mielonych orzechów,

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • szczypta soli.

Pianka śmietankowa:

  • 500 g śmietany 30 procent,

  • 400 g serka śmietankowego,

  • 2 galaretki cytrynowe.

Truskawki w galaretce:

  • 1 galaretka truskawkowa,

  • 500 g truskawek.

Jak zrobić bezę orzechową z truskawkami siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem.

  2. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem.

  3. Delikatnie wymieszaj, wylej na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika przez 30 minut w temperaturze 180°C.

  4. Z tych samych proporcji składników w ten sam sposób zrób dodatkowo dwie bezy orzechowe.

  5. Następnie przystąp do zrobienia galaretki śmietankowej. Galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.

  6. Śmietanę ubij na sztywno i stopniowo dodawaj serek i tężejącą galaretkę. Podziel ją na 3 części.

  7. Weź się za zrobienie truskawek w galaretce. Galaretkę truskawkową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Truskawki rozgnieć widelcem i wymieszaj z tężejącą galaretką.

  8. Przekładaj bezę na przemiennie na spodzie z bezy orzechowej jedną częścią pianki śmietankowej, następnie kolejną warstwą bezy orzechowej, drugą częścią pianki, bezą i znowu pianką. Na wierzchu ciasta rozłóż truskawki w galaretce.

  9. Beza orzechowa z truskawkami siostry Anastazji jest gotowa do podania.

To idealne ciasto do popołudniowej kawy w gronie koleżanek, do podania na urodziny lub imieniny. Smakują wybornie z porcją lodów waniliowych. Zrobienie tego ciasta może onieśmielać, ale wystarczy podążać za prostymi wskazówkami, a efekt będzie spektakularny. Smacznego!

Przepis na bezę orzechową z truskawkami siostry Anastazji zainspirowany jest książką „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowaną przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni