W skrócie:
Beza orzechowa z truskawkami siostry Anastazji – przepis na wyborne ciasto
Liczba porcji: 12-16 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
4 białka,
150 g cukru,
150 g mielonych orzechów,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Pianka śmietankowa:
500 g śmietany 30 procent,
400 g serka śmietankowego,
2 galaretki cytrynowe.
Truskawki w galaretce:
1 galaretka truskawkowa,
500 g truskawek.
Jak zrobić bezę orzechową z truskawkami siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem.
Delikatnie wymieszaj, wylej na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Z tych samych proporcji składników w ten sam sposób zrób dodatkowo dwie bezy orzechowe.
Następnie przystąp do zrobienia galaretki śmietankowej. Galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.
Śmietanę ubij na sztywno i stopniowo dodawaj serek i tężejącą galaretkę. Podziel ją na 3 części.
Weź się za zrobienie truskawek w galaretce. Galaretkę truskawkową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Truskawki rozgnieć widelcem i wymieszaj z tężejącą galaretką.
Przekładaj bezę na przemiennie na spodzie z bezy orzechowej jedną częścią pianki śmietankowej, następnie kolejną warstwą bezy orzechowej, drugą częścią pianki, bezą i znowu pianką. Na wierzchu ciasta rozłóż truskawki w galaretce.
Beza orzechowa z truskawkami siostry Anastazji jest gotowa do podania.
To idealne ciasto do popołudniowej kawy w gronie koleżanek, do podania na urodziny lub imieniny. Smakują wybornie z porcją lodów waniliowych. Zrobienie tego ciasta może onieśmielać, ale wystarczy podążać za prostymi wskazówkami, a efekt będzie spektakularny. Smacznego!
Przepis na bezę orzechową z truskawkami siostry Anastazji zainspirowany jest książką „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowaną przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
