Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik przekładany blatami kruchego ciasta ozdobiony owocami i galaretką to deser, który będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Sernik przekładany blatami kruchego ciasta ozdobiony owocami i galaretką to deser, który będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki/materiały prasowe wydawnictwo WAM
Wielkanoc to czas do przygotowania wypieków z twarogiem. Przepis na sernik przekładany ciastem kruchym przygotowała siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Wyjątkowość sernika polega na umieszczeniu blatów kruchego ciasta pomiędzy warstwą sera. Zobacz przepis na sernik przekładany ciastem kruchym.

W skrócie

Przepisy siostry Anastazji Pustelnik można wykonać na co dzień i od święta. Znakomicie sprawdzają się na Wielkanoc, sylwestra lub imieniny. Ciasta proponowane przez popularną zakonnicę mają estetyczny wygląd i często korzystają z sezonowych składników. Sernik przekładany ciastem kruchym pochodzi z książki „Wielka księga ciast siostry Anastazji” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Polecamy łasuchom uwielbiającym desery z galaretkami.

Sernik przekładany ciastem kruchym-przepis na ciasto

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
  • 200 g margaryny,
  • 3 jaja,
  • 1 budyń,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 10-150 g rodzynek.

Dodatki:

  • 2-3 galaretki cytrynowe,
  • dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem).

Jak zrobić sernik przekładany?

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec trzy placki w temperaturze 160° C przez ok. 20 minut.
  2. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser ciągle mieszając.
  3. Do gorącego sera dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając.
  4. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.
  5. Podzielić na trzy części i gorącą przekładać ciasto według kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
  6. Galaretkę rozpuścić według przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Przepisy siostry Anastazji

W okresie wielkanocnym zachęcamy do wypróbowania przepisów od siostry Anastazji Pustelnik. Warto zwrócić uwagę na serowiec zawijany z wiśniami, który znakomicie wpisuje się w świąteczny deser. Znawczyni kuchni polskiej zachęca też do własnoręcznego wykonania baranka wielkanocnego, który będzie ozdobą stołu lub koszyczka wielkanocnego.

Czytaj także: Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie