Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik przekładany blatami kruchego ciasta ozdobiony owocami i galaretką to deser, który będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Sernik przekładany blatami kruchego ciasta ozdobiony owocami i galaretką to deser, który będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki/materiały prasowe wydawnictwo WAM
Wielkanoc to czas do przygotowania wypieków z twarogiem. Przepis na sernik przekładany ciastem kruchym przygotowała siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Wyjątkowość sernika polega na umieszczeniu blatów kruchego ciasta pomiędzy warstwą sera. Zobacz przepis na sernik przekładany ciastem kruchym.

W skrócie

Przepisy siostry Anastazji Pustelnik można wykonać na co dzień i od święta. Znakomicie sprawdzają się na Wielkanoc, sylwestra lub imieniny. Ciasta proponowane przez popularną zakonnicę mają estetyczny wygląd i często korzystają z sezonowych składników. Sernik przekładany ciastem kruchym pochodzi z książki „Wielka księga ciast siostry Anastazji” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Polecamy łasuchom uwielbiającym desery z galaretkami.

Sernik przekładany ciastem kruchym-przepis na ciasto

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
  • 200 g margaryny,
  • 3 jaja,
  • 1 budyń,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 10-150 g rodzynek.

Dodatki:

  • 2-3 galaretki cytrynowe,
  • dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem).

Jak zrobić sernik przekładany?

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec trzy placki w temperaturze 160° C przez ok. 20 minut.
  2. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser ciągle mieszając.
  3. Do gorącego sera dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając.
  4. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.
  5. Podzielić na trzy części i gorącą przekładać ciasto według kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
  6. Galaretkę rozpuścić według przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Przepisy siostry Anastazji

W okresie wielkanocnym zachęcamy do wypróbowania przepisów od siostry Anastazji Pustelnik. Warto zwrócić uwagę na serowiec zawijany z wiśniami, który znakomicie wpisuje się w świąteczny deser. Znawczyni kuchni polskiej zachęca też do własnoręcznego wykonania baranka wielkanocnego, który będzie ozdobą stołu lub koszyczka wielkanocnego.

Czytaj także: Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni