Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa serowa jest puszysta, delikatna i wilgotna. Dzięki odpowiedniej metodzie pieczenia sernik ładnie rośnie i zachowuje swój kształt. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Jednym z najczęściej przygotowywanych w moim domu ciast na święta i inne specjalne okazje jest sernik. Można zrobić go na wiele sposobów. Proponuję przepis na sernik wiedeński, bez spodu ciasta, z dodatkiem ugotowanego ziemniaka lub mąki ziemniaczanej. Długie pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, że masa jest puszysta i delikatna. Całość proponuję doprawić wanilią i udekorować cukrem pudrem. Możesz także wzbogacić przepis o bakalie lub skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy oraz polać go polewą czekoladową.

Zobacz w galerii, jak przygotować tradycyjny sernik wiedeński.

Przepis na sernik wiedeński

Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenia ok. 1 godzina 40 minut
Porcja na tortownicę
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg półtłustego sera twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 8 jajek,
  • 1 czubata szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duży, ugotowany ziemniak, ważący ok. 140 g,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić sernik wiedeński?

  1. Ser zmiel w maszynce, razem z kostką masła. Możesz zmielić ser jeden raz lub dwa, w zależności, jak bardzo gładki sernik lubisz.
  2. Jeśli dodajesz do sernika ziemniaka, to również zmiel go w maszynce.
  3. Rozdziel żółtka od białek.
  4. Żółtka ubij z połową cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  5. Nie przerywając ucierania, dodawaj porcjami ser zmielony z masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli dodajesz ziemniaka, to nie dodawaj mąki ziemniaczanej, tylko zmielonego z serem ziemniaka.
  6. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną się robić gęstsze, dodaj resztę cukru i ubij całość na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką.
  8. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wysokie brzegi, co zapobiegnie wylaniu się ciasta w czasie pieczenia.
  9. Przełóż masę na sernik do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni Celsjusza.
  10. Piecz 1 godzinę i 40 minut.
  11. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.
  12. Przed podaniem możesz oprószyć sernik cukrem pudrem dla dekoracji.

Na podwieczorek zachęcamy także do zrobienia sernika baskijskiego albo rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą.

Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie