Klasyczny sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na ciasto bez spodu. Idealny wypiek do popołudniowej kawy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa serowa jest puszysta, delikatna i wilgotna. Dzięki odpowiedniej metodzie pieczenia sernik ładnie rośnie i zachowuje swój kształt. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Jednym z najczęściej przygotowywanych w moim domu ciast na święta i inne specjalne okazje jest sernik. Można zrobić go na wiele sposobów. Proponuję przepis na sernik wiedeński, bez spodu ciasta, z dodatkiem ugotowanego ziemniaka lub mąki ziemniaczanej. Długie pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, że masa jest puszysta i delikatna. Całość proponuję doprawić wanilią i udekorować cukrem pudrem. Możesz także wzbogacić przepis o bakalie lub skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy oraz polać go polewą czekoladową.

Zobacz w galerii, jak przygotować tradycyjny sernik wiedeński.

Przepis na sernik wiedeński

Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenia ok. 1 godzina 40 minut.
Porcja na tortownicę.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg półtłustego sera twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 8 jajek,
  • 1 czubata szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duży, ugotowany ziemniak, ważący ok. 140 g,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić sernik wiedeński?

  1. Ser zmiel w maszynce, razem z kostką masła. Możesz zmielić ser jeden raz lub dwa, w zależności, jak bardzo gładki sernik lubisz.
  2. Jeśli dodajesz do sernika ziemniaka, to również zmiel go w maszynce.
  3. Rozdziel żółtka od białek.
  4. Żółtka ubij z połową cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  5. Nie przerywając ucierania, dodawaj porcjami ser zmielony z masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli dodajesz ziemniaka, to nie dodawaj mąki ziemniaczanej, tylko zmielonego z serem ziemniaka.
  6. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną się robić gęstsze, dodaj resztę cukru i ubij całość na sztywną pianę.
  7. Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką.
  8. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wysokie brzegi, co zapobiegnie wylaniu się ciasta w czasie pieczenia.
  9. Przełóż masę na sernik do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni Celsjusza.
  10. Piecz 1 godzinę i 40 minut.
  11. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.
  12. Przed podaniem możesz oprószyć sernik cukrem pudrem dla dekoracji.

Na podwieczorek zachęcamy także do zrobienia sernika baskijskiego albo rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą. Fanom orzechów proponujemy sernik pistacjowy z dodatkiem pożywnej pasty. Natomiast fani orzeszków ziemnych będą zachwyceni konsystencją sernika z masłem orzechowym.

Tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwy rarytas, idealny na każdą okazję. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Klasyczny sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepsz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!