W skrócie
Pomysłodawcą sernika nowojorskiego był właściciel restauracji Reuben i The Turf, Arnoldowi Reuben. Sernik po raz pierwszy został podany w latach 20. XX wieku. Miał być szczególnie popularny wśród aktorów wracających po spektaklach w Nowym Jorku. Pomysł na sernik według Reubena szybko rozszedł się w innych cukierniach i kawiarniach w mieście. Sprawdź przepis na domowy sernik nowojorski.
Sernik nowojorski – przepis na ciasto
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników pełnoziarnistych,
- 75 g masła.
Masa twarogowa:
- 900 g serka twarogowego np.: śmietankowego na kanapki,
- 100 g cukru kryształu,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 1 białko,
- 20 ml ekstraktu z wanilii.
Do posmarowania formy:
- 5 g masła.
Jak zrobić sernik nowojorski?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza. Formę trzeba natłuścić masłem i spód wyłożyć papierem do pieczenia.
- W międzyczasie trzeba rozkruszyć herbatniki w blenderze kuchennym z ostrzami wygiętymi w kształcie litery S. Następnie należy dolać roztopione masło. Ciastka mają nabrać konsystencji mokrego piasku.
- Następnie należy rozłożyć rozkruszone herbatniki w natłuszczonej tortownicy. Przy pomocy łyżki należy całość wygładzić.
- Spód należy piec przez 10 minut. Podpieczone ciasto należy wyjąć i odstawić do ostudzenia.
- Następnie należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160° Celsjusza.
- W wysokiej misce należy połączyć serek śmietankowy, cukier, śmietanę do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Cały czas mieszając, należy dosypać mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.
- Następnie należy dodać stopniowo jajka, cały czas mieszając. Do masy jajeczno-twarogowej można dolać ekstrakt waniliowy.
- Białko jajka należy delikatnie napowietrzyć. W przypadku sernika nowojorskiego nie jest konieczne ubicie białka na sztywną pianę.
- Gotową masę serową trzeba wylać na wystudzony spód.
- Sernik nowojorski trzeba piec przez 45 minut. Aby ciasto nie popękało na wierzchu, można zostawić je do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sposób podania
Gotowy sernik nowojorski można polać rozpuszczoną białą czekoladą, tradycyjną polewą czekoladową i posiekanymi orzechami. W sezonie owocowym można ozdobić sernik malinami, truskawkami i jagodami. Świetnie też sprawdzają się egzotyczne owoce np.: pestki granatu. Można także udekorować sernik nowojorski jadalnymi płatkami kwiatów np.: róży lub chabrów. Sernik nowojorski świetnie prezentuje się polany sosem owocowym. Można skorzystać z domowej frużeliny wiśniowej lub żurawinowej.
Kulinaria

Czym różni się sernik nowojorski od innych?
Klasyczny sernik nowojorski ma zbitą konsystencję. To idealny wypiek dla osób, które lubią dużą ilość twarogu w serniku. Składniki na ten sernik są bardzo szybko łączone, białka nie są ubijane na sztywną pianę, a część przepisów korzysta z mąki pszennej, aby nadać im ciężkości. Ten sernik jest pieczony w piekarniku bez kąpieli wodnej. Dzięki temu zyskuje brązową skórkę po bokach. Sernik nowojorski można też zrobić na pełnoziarnistych krakersach. Wtedy słony spód będzie przyjemnie kontrastować z kremowym, słodkim serem.
Czytaj także: Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką
Rodzaj sera
Domowy sernik nowojorski będzie tak smaczny, jak w cukierni, gdy użyje się tłustego sera. Tłuszcz poza tym, że jest nośnikiem słodkiego smaku, to będzie też wpływał na ciężką konsystencję wypieku. Takie ciasto można też zrobić z twarogu sprzedawanego w wiaderku. Ważne, aby był tłusty i nie miał dodatku cukru, ani dodatków smakowych.
Czytaj także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: