Lepszy niż dubajski! Sernik pistacjowy, który rozpieszcza podniebienie i wygląda jak milion dolarów, a robi się go banalnie prosto

Anna Daniluk
Aby uzyskać sernik najwyższej jakości i mający idealny głęboki smak należy korzystać z pasty pistacjowej.
Aby uzyskać sernik najwyższej jakości i mający idealny głęboki smak należy korzystać z pasty pistacjowej. Lesyy/Getty Images
Jeśli marzysz o deserze, który wygląda jak z najlepszej kawiarni świata i smakuje jak lato na Sycylii, to ten sernik pistacjowy jest dla ciebie. Ma aksamitną konsystencję, orzechowy aromat i ten kolor… Prawdziwa pistacjowa magia! Sernik dubajski może się przy nim schować, a żeby go zrobić wystarczy chwila w kuchni. To sernik, który podbija serca.

W skrócie

Domowy sernik pistacjowy można przygotować na zimno lub tradycyjnie upiec go w piekarniku. Podpowiadamy, jak zrobić klasyczny sernik pistacjowy z dodatkiem mascarpone pieczony na ciasteczkowym spodzie. Domowy sernik pistacjowy może też być przyrządzony z dodatkiem białej czekolady. Wtedy nie trzeba dodawać do niego mascarpone. Wypróbuj prosty przepis na delikatny sernik na święta.

Sernik pistacjowy – prosty przepis

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g kremowego twarogu,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 100 g szklanki cukru,
  • 100 ml mleka lub śmietanki 30%,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 5 dużych jajek.

Spód:

  • 150 g herbatników,
  • 50 g roztopionego masła.

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
  2. Herbatniki należy rozdrobnić w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, a następnie wlać do nich masło. Powinny nabrać konsystencji mokrego piasku.
  3. Twaróg należy wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie połączyć z mlekiem lub śmietanką na gładką masę.
  4. Białka trzeba oddzielić od żółtek.
  5. Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  6. Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
  7. Do masy serowej należy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie pasty pistacjowej do masy serowej.
  9. Do masy na sernik pistacjowy należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
  10. Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia z rozkruszonymi herbatnikami.
  11. Spód formy trzeba obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
  12. Następnie do blachy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
  13. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik pistacjowy powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
  14. Można także upiec sernik pistacjowy bez użycia pary wodnej. W takim przypadku trzeba piec sernik przez godzinę przez 160° Celsjusza.
  15. Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czytaj także:

Polewa na sernik pistacjowy

Biała czekolada będzie smakować także w roli polewy czekoladowej. Na gęstym białym ganachu będzie można ułożyć rozkruszone kawałki pistacji lub suszonych malin. W ramach ozdoby na serniku pistacjowym stosuje się również suszone płatki kwiatów np.: róży lub chabrów. Ponadto można przyrządzić polewę pistacjową z białej czekolady i łyżeczki pasty z pistacji.

Czytaj także: Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj przepis na finezyjne pistacjanki

Krem pistacjowy, a pasta pistacjowa

Aby uzyskać sernik najwyższej jakości i mający idealny głęboki smak należy korzystać z pasty pistacjowej. Są to zmielone orzechy na gładką masę. Niekiedy dodaje się do nich odrobinę oleju, aby ułatwić proces mielenia. W sklepach spożywczych dostępne są też kremy pistacjowe. Nie są to produkty jednorodne. W ich składzie znajduje się między innymi cukier, olej palmowy i sól. W niektórych produktach znaleźć można barwnik mający zintensyfikować zielony kolor. Zachęcamy do zrobienia pasty pistacjowej we własnej kuchni z naturalnych orzechów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni