W skrócie
Sernik baskijski pochodzi z Hiszpanii. Dokładnie z San Sebastian leżącego w Kraju Basków. Łasuchy na całym świecie zachwycają się lekką strukturą sernika, która przypomina rodzaj pianki. Kremowością ustępuje mu tylko tradycyjny sernik japoński, który robi się z trzech składników. Zobacz przepis na tradycyjny sernik baskijski.
Sernik baskijski – przepis na puszyste ciasto
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 75 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Jak zrobić sernik baskijski?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy nagrzać do 220° Celsjusza. Tortownicę należy nasmarować dokładnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotowaną formę trzeba odstawić na późniejszego użycia.
- Twaróg w temperaturze pokojowej należy przełożyć do dużej miski i zmiksować z cukrem. Należy miksować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru w serze.
- Do twarogu należy wsypać mąkę pszenną, dodać jajka, śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wszystkie składniki należy mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Masę na sernik baskijski należy przelać do tortownicy i delikatnie rzucić o blat, aby usunąć nadmiar powietrza.
- Sernik baskijski należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę.
- Sernik jest gotowy, gdy z wierzchu jest mocno przypieczony, a przy dotknięciu konsystencja ciasta przypomina galaretkę.
- W tym momencie należy wyjąć sernik i pozostawić go do całkowitego wystygnięcia w tortownicy.
- Po upieczeniu sernik może urosnąć i wyglądać jak suflet, ale z czasem opadnie.
- Puszysty sernik baskijski smakuje najlepiej na drugi dzień po przechowywaniu w lodówce.
Rodzaj sera do ciasta
Sekretem aksamitnej konsystencji sernika baskijskiego jest wykorzystanie serka typu philadelpia i słodkiej śmietanki kremówki. Niektórzy cukiernicy w masie na sernik baskijski mieszają w równych proporcjach zmielony twaróg ze śmietanką i mascarpone. Dzięki temu sernik będzie rozpływał się w ustach.
Czytaj także: Sernik bez sera, czyli śmietanowiec. Przepis na bajecznie lekkie ciasto. Jak zrobić sernik bez sera?
Temperatura pieczenia
Różni kucharze stosują różne metody. Zazwyczaj sernik baskijski pieczony jest od razu w wysokiej temperaturze, aby szybko ściąć wierzch ciasta i pozwolić mu natychmiastowo skarmelizować wierzch przy zachowaniu płynnego środka. W tym przypadku temperatura waha się między 210-240°Celsjusza. Bartek Kieżun w książce „Hiszpania do zjedzenia” zastosował inną metodę. Sernik piekł w 180° Celsjusza przez godzinę, a następnie zwiększył temperaturę na 230° Celsjusza z funkcją grillowania. W ten sposób zapiekał sernik przez 3 minuty. Zachęcamy, aby wypróbować oba patenty i korzystać z tego, który przypadnie wam do gustu.
Kremowy sernik na podwieczorek
Sernik baskijski to można też wzbogacić dodatkiem jogurtu naturalnego lub gęstego jogurtu greckiego. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, można wymieszać w proporcji 1:1 śmietankę kremówkę z jogurtem. Dzięki temu sernik baskijski będzie lekki jak chmurka.
Czytaj także: Aksamitny sernik z białą czekoladą na święta. Wypróbuj przepis na wilgotne ciasto. Dzięki temu przepisowi pominiesz masło
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?