Prosty trik z fasolką szparagową. Przygotujesz ją dużo szybciej. Nie każdy o tym wie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Fasolka szparagowa to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Kliknij w galerię i zobacz jak szybko można ją zrobić.
Fasolka szparagowa to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Kliknij w galerię i zobacz jak szybko można ją zrobić. zdjęcie ilustracyjne/ 123rf
Udostępnij:
W czerwcu rozpoczyna się sezon na fasolkę szparagową. To pyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo dostępne będzie przez całe lato. Można je podać jako dodatek do obiadu lub zjeść jako przekąskę. Przygotowanie fasolki szparagowej jest łatwe, ale czasochłonne, szczególnie jeśli szykujemy porcję dla całej rodziny. Najwięcej czasu zajmuje odcinanie końcówek. Podpowiadamy prosty trik, jak można to przyśpieszyć.

Spis treści

Fasolka szparagowa - właściwości

Fasolka szparagowa to pyszne i zdrowe warzywo, stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecana jest szczególnie dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ jest źródłem cennego białka. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - w 100 g produktu znajduje się ok. 31 kcal.

Właściwości fasolki szparagowej:

  • jest bogata w białko i błonnik,
  • jest źródłem witamin z grupy B, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • dostarcza nam witaminę A, która m.in. wpływa pozytywnie na wzrok,
  • jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego,
  • ma dużo wartościowego kwasu tłuszczowego linolowego i oleinowego.

Genialny trik z fasolką szparagową

Przygotowanie fasolki szparagowej zajmuje nieco czasu, ponieważ należy oderwać lub odciąć nożykiem oba końce każdej fasolki. Jednak można sobie ten proces znacznie przyśpieszyć i uprościć.

Wystarczy umyć fasolkę i ułożyć obok siebie równolegle na desce do krojenia, tak by wszystkie końcówki znalazły się w jednej linii. Następne ostrym, dużym nożem odcinamy je jednym ruchem. Przekręcamy deskę, wyrównujemy fasolki do jednej linii i znów odcinamy nożem końcówki.

Ten trik jest bardzo prosty i znacznie przyśpiesza czas przygotowywania fasolki. Ważne by mieć dobry, ostry nóż i równo ułożyć warzywa.

Prosty, a zarazem genialny trik na przygotowanie fasolki wymaga jedynie użycia ostrego i dużego noża kuchennego.
Prosty, a zarazem genialny trik na przygotowanie fasolki wymaga jedynie użycia ostrego i dużego noża kuchennego. zdjęcie ilustracyjne/ 123rf

Jak ugotować fasolkę szparagową?

By ugotować fasolkę szparagową należy najpierw umyć i odciąć jej końcówki. Następnie wrzucamy ją do zimnej wody z 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką soli i doprowadzamy do wrzenia.

Czas gotowania zależy od rodzaju fasolki:

  • fasolkę szparagową żółtą gotujemy od 5 do 10 minut
  • fasolkę szparagową zieloną gotujemy od 10 do 20 minut

Młoda fasolka będzie gotowa znacznie szybciej. Najlepiej po prostu wyjąć ostrożnie fasolkę z gotującej się wody i spróbować, czy już odpowiada nam jej miękkość.

Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i podajemy np. z podrumienioną na maśle bułką tartą lub posypaną parmezanem.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

miejsce #1

Crock-Pot

Crockpot SCCPBPP605-050

538,99 zł399,00 zł-26%
miejsce #2

Crock-Pot

Crockpot CSC060X

349,00 zł299,00 zł-14%
miejsce #3

Crock-Pot

Crockpot CSC059X

379,00 zł329,00 zł-13%
miejsce #4

Russell Hobbs

Russell Hobbs ChalkBoard 24180-56

124,99 zł
miejsce #5

Yoer Wolnowar SC6501S

238,00 zł
miejsce #6

Crock-Pot

Crock-Pot 5,7l SCCPBPP605-050

449,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie