Spis treści
Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy?
Gulasz to pyszne i sycące danie, składające się z mięsa i warzyw duszonych w sosie własnym, śmietanowym, paprykowym czy pomidorowym. Na przygotowanie tej potrawy jest wiele przepisów i sposobów. Popularny jest np.
- gulasz z szynki,
- gulasz z łopatki wieprzowej,
- gulasz z indyka,
- gulasz ze schabu.
Smak gulaszu zależy od wyboru mięsa, czasu duszenia potrawy i dodatków. Warto pamiętać o kilku wskazówkach, by nasze mięso nie wyszło suche i twarde. Przygotowując gulasz, pamiętaj o przestrzeganiu trzech prostych zasad:
- Smaż mięso porcjami - nie wkładaj zbyt dużej porcji mięsa na patelnię, ponieważ obniżysz temperaturę tłuszczu i mięso nie podsmaży się odpowiednio.
- Nie mieszaj mięsa od razu po smażeniu - mięso musi najpierw się podsmażyć, zamknąć, by nie stracić soków, dzięki temu nasz gulasz będzie soczysty i miękki.
- Podsmaż cebulkę na patelni po mięsie, by zebrała smak - nie myj patelni po podsmażaniu mięsa, tylko podsmaż na niej cebulkę. Możesz także ostrożnie nalać odrobinę wody na patelnie, przemieszać i przelać ją do gulaszu.
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Mam dla ciebie przepis na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny - gulasz wieprzowy z zieloną fasolką szparagową. Jeśli aktualnie nie ma świeżej fasolki to nic straconego - takie danie możesz przygotować o każdej porze roku, używając fasoli z puszki lub fasolki mrożonej.
Proponuję doprawić gulasz śmietanką, odrobiną ostrej papryki i czosnku oraz świeżą natką pietruszki. Możesz podać go z ubitymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub jako dodatek do placka po węgiersku. Nie zapomnij także o porcji surówki np. surówka z cukinii i ogórków,surówka z sałaty lodowejczy surówka z marchewki i pora.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować gulasz wieprzowy z fasolką szparagową:
Przepis na gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej,
- 400 g fasoli szparagowej zielonej (ugotowanej, mrożonej lub z puszki),
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250 ml bulionu lub wody,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 150 ml śmietanki 30%,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju.
Wypróbuj także: Domowa zupa z tortellini. Przepis na pomidorówkę we włoskim stylu. Danie serwuje blogerka Plate by Kate
Jak zrobić gulasz wieprzowy?
- Pokrój mięso w kostkę.
- Obtocz kawałki mięsa w mące pszennej.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przełóż część mięsa na patelnię, nie mieszaj od razu, by się zamknęło i nie straciło soków - nie smaż całego mięsa na raz, najlepiej podziel je na trzy części.
- Obsmażone kawałki mięsa przełóż do garnka.
- Na patelni po smażeniu ( nie myj jej) połóż posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż ją do mięsa.
- Wlej ostrożnie wodę na patelnię, by zebrała smak i przelej ją do gulaszu.
- Duś mięso około godziny, na małym ogniu.
- Po tym czasie dodaj do mięsa śmietankę, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj gulasz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
- Na koniec dodaj do potrawy ugotowaną, pociętą na kawałki zieloną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Ja...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?